Antena Meniu Search
x

Video "Vai de mine! Au ieşit teroriştii pe stradă!" Românii captivi în Israel au trecut prin clipe dramatice după atacul Hamas. Cântăreaţa Ruby, în buncăr

Peste 200.000 de români trăiesc acum sub ameninţarea războiului în Israel. Aproape 1.000 sunt în vacanţă sau în pelerinaj şi nu ştiu când se vor putea întoarce acasă, în România. Toate aeroporturile au fost închise de teama că rachete lansate de teroriştii Hamas ar putea lovi aeronavele care survolează spaţiul aerian israelian. Printre românii prizonieri în mijlocul conflictului este şi artista Ruby, care a povestit că a fost nevoită să se adăpostească într-un buncăr. 

de Redactia Observator

la 07.10.2023, 19:36

Vezi și

"I-auzi sirenele! Trebuie să bubuiască acum, imediat! Ia uite, a dat acolo! Ia uite, în Tel Aviv aici. I-auzi, ia! Aici, pe mare. Vai de mine! Au ieşit teroriştii pe stradă! O să trimit câte un filmuleţ! În maşini şi trag. Nu-i nimeni pe stradă, totu-i gol, totu-i pustiu", spune un preot român.

Este relatarea unuia dintre românii care trăiesc în Israel. Preotul Timofte Gherasim se pregătea de slujbă în momentul în care a început atacul. Primul gând a fost la enoriaşii români care se îndreptau spre Biserică.   

Stare de război în Israel. 800 de români, captivi în mijlocul haosului

"Astăzi dimineaţă la ora 6.30 eram în biserică, chiar spovedeam pe cineva când a început să sune alarma, au început să se tragă. Undeva în lateralul bisericii a explodat", povesteşte Gherasim Timofte, preot Tel Aviv.

Pe acelaşi subiect

În Israel trăiesc 86.000 de cetăţeni născuţi în România. La acest număr putem adăuga şi 125.000 de urmaşi ai familiilor originare din Romania. Sunt obişnuiţi cu tensiunile, ştiu că teroriştii pot lovi oriunde şi oricând. Dar mulţi spun că niciodată nu fost ca acum. 

Clipe dramatice. Românii din Israel spun că e ceva "fără precedent"

"Sunt ostatici, au pătruns şi au luat ostatici în tot felul de clădiri. Este ceva fără precedent, în mod clar. Şi e abia la început. Este dramatic, sper să nu se simtă şi în centrul ţării şi armata noastră să fie destul de rapidă", spune Andrei, român stabilit în Israel.

"În jur de 8:30 ne-am trezit în alarme, alarme de rachete. Am ieşit repede din camere şi am intrat în adăpost, o cameră tip buncăr. E o panică generală. Din ţară nu o să putem pleca, se închid aeroporturi, tot, pot lovi rachetele în avioane. Noi suntem în stare de război", a precizat Ariel, român stabilit în Israel.

Nimeni nu este în siguranţă. Cei care nu au buncăre în care să se adăpostească s-au baricadat în case sau în camerele de hotel. Artista Ruby se află şi ea în Israel, ar fi trebuit să aibă un concert pentru românii de acolo.

Ruby urma să cânte în Israel: "Pare ireal"

"Aici, chiar în apartamentul în care stăm, e o cameră tip buncăr. Toată lumea s-a izolat. De dimineaţă, când am fost la micul dejun, toată lumea a ieşit afară din hotel şi s-a uitat pe cer pentru că erau urme ale rachetelor care au fost detonte. Ni s-a spus să ne adăpostim pentru că sunt rămăşiţele rachetelor care ne pot răni. Orice este posibil, iar în cazul în care auzim o sirenă să nu scoatem capul nici pe balcon. Pare ireal", povesteşte Ruby, cântăreaţă.

Un preot român din Maramureş se afla cu un grup de 56 pelerini români în Teritoriile Palestiniene. Voiau să viziteze aşezmântul românesc din Ierihon.

"Majoritatea pelerinilor sunt femei mai în vârstă. La porţile de intrare sunt patrule de armată, înarmaţi până în dinţi. Hotelul este în zona Palestina şi rapid ne-am reîntors. Am intrat foarte greu în Palestina pentru că majoritatea porţilor sunt închise de intrare. Ne-am luat în câteva minute bagajele şi am ieşit din Palestina şi am ajuns în Ierusalim. Acum stăm aici până primim noi informaţii ce trebuie să facem. Este armată pe străzi", spune Mircea Lung, preot.

210 români au aflat de atac în avion, în drum spre Tel Aviv

Alţi 210 români, erau în avion, în drum spre Israel în momentul în care militanţii Hamas au lansat atacul, fără să bănuiască măcar că sunt pe cale să aterizeze în plin război. Cu 10 minute inainte sa ajunga in Tel Aviv, au fost anunţaţi că nu vor putea ateriza, fără a li se da prea multe explicaţii. 

"Ne-a anunţat căpitanul aeronavei că în zona Tel Avivului au avut loc ceva atentate. N-au ştiut nici dânşii, vă daţi seama, prea multe detalii", zice o femeie. "Nu neapărat că ne-am speriat, adică vă daţi seama că au fost emoţii şi o temere, dar fiind un grup mare ne-am susţinut unul pe altul şi am fost conştienţi că suntem totuşi la o distanţă oarecare de adevărata problemă. Emoţii acasă. Ne gândeam la cei de acasă că sigur îşi fac griji pentru noi", mărturiseşte un român.

De deasupra Tel Avivului, aeronava cu români a fost redirecţionată către Larnaca, în Cipru, unde turiştii români au fost ţinuţi două ore în avion. "Eu unul am dormit, dar restul oamenilor s-au speriat rău şi erau emoţionaţi că oamenii au copii acasă şi nepoţi, şi tot felul", spune un bărbat.

Ciolacu: "Nu este niciun român rănit"

Cel puţin 800 de turişti români sunt prinşi în mijlocul războiului, fără să ştie când vor avea posibilitatea de a se întoarce acasă. 

"Împreună cu doamna ministru de Externe, căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război. Vedem cum evoluează lucrurile. Nu, nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. 

Singura posibilitate de a părăsi în acest moment Israelul este la bordul unui zbor umanitar organizat cu ajutorul misiunilor diplomatice din Israel. Însă nu e clar când vor putea fi organizate astfel de curse. Autoritatea Civilă israeliană a anunţat partenerii din toată lumea că spaţiul aerian al ţării rămâne închis pe perioadă nedeterminată.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » "Vai de mine! Au ieşit teroriştii pe stradă!" Românii captivi în Israel au trecut prin clipe dramatice după atacul Hamas. Cântăreaţa Ruby, în buncăr