Antena Meniu Search
x

Putin ar urma să viziteze China în octombrie. Ar fi prima călătorie în străinătate de la emiterea mandatului de arestare pe numele său

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va efectua în octombrie o vizită oficială în China, potrivit unor surse apropiate Kremlinului, citate de Bloomberg. Este prima sa călătorie în străinătate de când Curtea Penală Internațională a emis mandatul de arestare pentru crime de război.

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 12:20

Putin ar urma să viziteze China în luna octombrie
Putin ar urma să viziteze China în luna octombrie - Profimedia Images

Kremlinul pregăteşte vizita lui Vladimir Putin la summitul Belt and Road, care va avea loc în luna octombrie în China, potrivit a trei persoane, care au informaţii în acest sens. Putin a acceptat invitaţia preşedintelui chinez Xi Jinping de a participa la eveniment, potrivit uneia dintre surse.

Întrebat despre vizita liderului rus din China pentru forumul Belt and Road din octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „programul contactelor bilaterale ruso-chineze la diferite niveluri, inclusiv la cel mai înalt nivel, este în curs de coordonare”. Însă, Iuri Uşakov, un consilier de la Kremlin, anunța încă din luna iulie că preşedintele rus va accepta o invitație la acest eveniment.

Putin nu a părăsit Rusia de când tribunalul de la Haga a anunțat mandatul, în luna martie, dar a vizitat teritoriile ocupate din Ucraina. A lipsit de la summitul BRICS din Africa de Sud, care a avut loc săptămâna trecută. Putin şi-a susţinut discursul prin videoconferinţă, pentru a evita riscul unei posibile arestări, în condiţiile în care Curtea Penală Internaţională, recunoscută de guvernul de la Johannesburg, a emis un mandat de arestare împotriva sa, acuzându-l de crime de război în Ucraina. Statul african a anunţat că nu are de ales, decât să respecte ordinul CPI.

Putin ar urma să-l primească pe Erdogan la Soci

Pe acelaşi subiect

De asemenea, la începutul lunii august, presa de la Ankara anunţa o posibilă vizită a liderului rus în Turcia. Însă, Kremlinul nu a confirmat această informaţie. Ulterior, pe 28 august, Partidul Justiţie şi Dezvoltare a anunţat că preşedintele turc se pregăteşte să efectueze ”în curând” o vizită în Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus despre o relansare a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor la Marea Neagră.

”Preşedintele nostru a luat iniţiativa unor negocieri în vederea relansării acordului pentru a evita ca lumea să se confrunte cu o criză alimentară. El va efectua în curând o vizită la Soci”, anunţa, pe 28 august, purtătorul de cuvânt al partidului lui Erdogan.

Pe 29 august, liderul de la Kremlin l-a informat pe premierul indian Narendra Modi, cu care a vorbit la telefon, că nu va participa la summitul G20 din septembrie de la New Delhi, potrivit BBC. Serghei Lavrov va participa la summit în numele său. Informaţia a fost omisă de Kremlin din comunicatul care trecea în revistă cele mai importante subiecte discutate de cei doi lideri mondiali, însă un purtător de cuvânt al conducerii ruse a declarat chiar de săptămâna trecută că Putin nu va participa la summit deoarece are un "program încărcat".

În comunicatul Indiei se menţionează în schimb că Narendra Modi şi-a exprimat "înţelegerea faţă de decizia Rusiei" şi i-a mulţumit liderului de la Kremlin că a sprijinit iniţiativele avute de New Delhi în perioada în care acesta a deţinut preşedinţia G20.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Putin ar urma să viziteze China în octombrie. Ar fi prima călătorie în străinătate de la emiterea mandatului de arestare pe numele său