Antena Meniu Search
x

Zelenski anunţă pregătiri pentru transferul primelor 18 avioane F-16 în Ucraina. Ruşii spun că au ajuns deja: Au fost observate antrenamente în România

Război în Ucraina. Au început pregătirile pentru transferul primelor 18 avioane F-16 în Ucraina a anunţat vineri preşedintele Volodimir Zelenski. Ruşii susţin că o escadrilă completă de aeronave F-16 se află deja pe teritoriul Ucrainei şi că au fost observate zboruri de antrenament în România. Rusia a ameninţat recent Polonia, Slovacia și România. 

de Redactia Observator

la 22.12.2023, 17:45

Zelenski anunţă pregătiri pentru transferul primelor 18 avioane F-16 în Ucraina. Ruşii spun că au ajuns deja: Au fost observate antrenamnte în România
Zelenski anunţă pregătiri pentru transferul primelor 18 avioane F-16 în Ucraina. Ruşii spun că au ajuns deja: Au fost observate antrenamnte în România - Telegram / Rybar

Premierul Mark Rutte a anunţat vineri că Olanda va livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16. "Astăzi l-am informat pe preşedintele Zelenski despre decizia guvernului nostru de a pregăti un număr iniţial de 18 avioane de luptă F-16 pentru a fi livrate Ucrainei", a declarat premierul interimar Mark Rutte. "Livrarea de avioane F-16 este unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor încheiate cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina", a precizat Rutte.

"Am vorbit cu Mark Rutte pentru a-i mulţumi guvernului olandez pentru decizia sa de a începe pregătirea primelor 18 avioane F-16 în vederea livrării lor către Ucraina", a reacţionat preşedintele Volodomir Zelenski.

Popularul canal rusesc de Telegram Rybar urmărit de peste 1,1 milioane de abonați şi condus de Mikhail Zvinchuk, un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, susţine că o escadrilă completă de F-16 se află deja pe teritoriul Ucrainei: 12 avioane de luptă și 3 avioane de antrenament. "Până la mijlocul primăverii, se plănuiește transferul unei alte escadrile. În toată luna decembrie prin Liov se livrează echipamente de înaltă precizie pentru aceste avioane. De aceea forţele ruse au lovit orasele Starokostiantîniv, Dnepropetrovsk şi Krivoî Rog. Au fost observate și zboruri de antrenament ale F-16 ucrainene deasupra României și în vestul Ucrainei. În acest sens au fost utilizate aerodromurile  din Ivano-Frankivsk și Uzhhorod. Rapoartele Statului Major al Armatei ruse notează primele lansări de rachete antiradar în zona Districtului Militar de Nord", a relatat canalul.

Ruşii au insistat în repetate rânduri anul acesta că livrările de armament occidental au ajuns în Ucraina înainte de anunţurile făcute pe cale oficială. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit Reuters, livrarea avioanelor de vânătoare este încă în aşteptarea unei licenţe de export din partea Ministerului Olandez de Externe şi a îndeplinirii criteriilor privind personalul şi infrastructura din Ucraina, a adăugat Rutte, fără a oferi un calendar exact pentru aceste decizii. Însă anunţul a făcut posibilă rezervarea de fonduri şi alocarea de oameni pentru a pregăti avioanele pentru livrare, a arătat guvernul de la Haga.

Luna trecută, Olanda a trimis primele avioane F-16 - care sunt fabricate în SUA - către noua facilitate de pregătire pentru piloţii şi personalul ucraineni din România. Danemarca, Norvegia şi Belgia au anunţat, de asemenea, că vor da avioane F-16 Ucrainei, după ce guvernul american a aprobat trimiterea acestora către Ucraina imediat ce se va finaliza pregătirea adecvată a piloţilor ucraineni.

Rusia ameninţă România: Dacă avioane F-16 decolează de pe teritoriul românesc, vom considera că țara participă la conflict 

Pe 31 octombrie, guvernul olandez anunţa că primele avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană pe care Olanda le donează Ucrainei vor ajunge la centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni.

Pe 11 noiembrie,  a fost deschis în Călăraşi primul centru de instruire pentru zborul pe aceste aparate, România fiind gata să pregătească piloţi ucraineni alături de cei români.

Pe 13 decembrie, Rusia a avertizat că "utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul" României, Slovaciei și Poloniei "va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Zelenski anunţă pregătiri pentru transferul primelor 18 avioane F-16 în Ucraina. Ruşii spun că au ajuns deja: Au fost observate antrenamente în România