Antena Meniu Search
x

Au ajuns primele trei F-16 din Norvegia. România a plătit 400 de milioane de euro pentru 32 de avioane. Au resursă pentru cel puțin 10 ani

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon cumpărate din Norvegia au aterizat, miercuri, la Baza Aeriană de la Borcea România a plătit aproape 400 de milioane de euro pentru 32 de astfel de aparate, care au resursă pentru cel puțin 10 ani. În 2025, Forţele Aeriane Române vor avea 3 escadrile de F-16.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 30.11.2023, 16:03

Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional sau NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO, a transmis MApN.

România va avea 3 escadrile de F-16

Generalul de brigadă Valeriu Roşu, locţiitorul şefului Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, a apreciat că această completare a înzestrării Forţelor Aeriene Române cu escadrilele a doua şi a treia de aeronave F-16 va întări şi mai mult parteneriatele internaţionale, "devenind un model de colaborare şi solidaritate între Aliaţi, în efortul consolidat de a contracara provocările din regiune".

"Guvernul norvegian apreciază importanţa acestui program pentru România şi rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacităţi în anii următori", a spus Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian.

Pe acelaşi subiect

Conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Au ajuns primele trei F-16 din Norvegia. România a plătit 400 de milioane de euro pentru 32 de avioane. Au resursă pentru cel puțin 10 ani

MApN

Avioanele au resursă cel puțin 10 ani

Avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene".

Au ajuns primele trei F-16 din Norvegia. România a plătit 400 de milioane de euro pentru 32 de avioane. Au resursă pentru cel puțin 10 ani

MApN

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Evenimente » Au ajuns primele trei F-16 din Norvegia. România a plătit 400 de milioane de euro pentru 32 de avioane. Au resursă pentru cel puțin 10 ani