Antena Meniu Search
x

Rusia amenință România cu "măsuri adecvate", dacă avioanele F-16 ale Kievului vor decola din țara noastră și vor participa la război

Război în Ucraina. Federația Rusă a transmis, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei de la București, că va recurge la "măsuri adecvate" dacă România va permite avioanelor F-16 donate Ucrainei de către NATO să decoleze de la bazele aeriene din țara noastră. Moscova spune, astfel, că utilizarea infrastructurii militare românești va fi considerată drept "participare la conflictul din Ucraina".

de Redactia Observator

la 13.12.2023, 21:45

Volodimir Zelenski lângă un avion F-16
Rusia amenință România cu "măsuri adecvate", dacă avioanele F-16 ale Kievului vor decola din țara noastră și vor participa la război - Profimedia Images (arhivă)

Postarea Ambasadei Rusiei în România: Recent, Purtătoarea de cuvânt al MAE Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că "ținând cont de distrugerea părții semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forțelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia și România".

Astăzi, 13 decembrie, în cadrul ședinței plenare a OSCE șeful delegației ruse la Viena pentru securitatea militară și controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că "utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menționate mai sus va fi considerată de Moscova drept participarea acestor țări la conflictul din Ucraina și va obliga Rusia să ia măsuri adecvate".

Olanda și Danemarca au promis 60 de avioane F-16 Ucrainei

Volodimir Zelenski a obținut, într-un tur de forţă efectuat prin Europa în luna august, unul dintre cele mai importante câștiguri de la începutul războiului - avioane de luptă F-16. Din Olanda, Kievului i-au fost promise 42 de aeronave, în timp ce Danemarca a anunțat că va trimite 19. Piloţii ucraineni au început imediat pregătirea, dar procesul este unul de durată.  

Dotarea armatei ucrainene cu F-16 a fost primită cu furie la Moscova, care a avertizat Occidentul că această mutare va amplifica conflictul.

Temerile ruşilor sunt de fapt că Ucraina va folosi aceste avioane pentru a ataca Rusia. Dar atât Danemarca, cât şi Olanda au anunţat că una dintre condiţiile impuse Kievului pentru a primi avioane de luptă a fost aceea ca aeronavele să fie folosite doar în interiorul ţării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Rusia amenință România cu "măsuri adecvate", dacă avioanele F-16 ale Kievului vor decola din țara noastră și vor participa la război