Antena Meniu Search
x

7 beneficii ale picturii

Pictura este una dintre formele de cultură care a stat la fundamentul civilizației umane. Urme de pictură rupestră datează din perioada preistorică, cele mai vechi urme fiind găsite în Grotte Chauvet, în peștera Lascaux, ambele din Franța, precum și în peștera Altamira, Spania.

de Redactia Observator

la 08.05.2019, 14:28

Beneficii ale picturii
7 beneficii ale picturii - Pixabay

Pictura este una dintre formele de cultură care a stat la fundamentul civilizației umane. Urme de pictură rupestră datează din perioada preistorică, cele mai vechi urme fiind găsite în Grotte Chauvet, în peștera Lascaux, ambele din Franța, precum și în peștera Altamira, Spania. De-a lungul timpului, pictura a avut și are un rol ritualic, religios, estetic, precum și educativ, substituind funcția formativă a cărții.

În contextul societății actuale, una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm este timpul limitat în care ne putem desfășura activitățile, fapt care are drept consecință amânarea diferitelor cerințe și responsabilități, sau chiar neîmplinirea unor dorințe personale. Cercetările în domeniul neuroștiințelor demonstrează faptul că multiplicarea dorințelor, fie din cauza tendinței de consum impus de marketing, fie din lipsa timpului, slăbește voința. La fel, utilizarea dispozitivelor electronice pe scară largă în viața socială, ca și multitasking-ul și densitatea stimulilor extrasenzoriali, ne acaparează activitatea profesională și viața personală, transformând-o în rutină apăsătoare.

Pictura, o disciplină a voinței

Pictura poate fi nu numai o pasiune, ci și o disciplină a voinței care va aduce multe beneficii atât trupului, cât și sufletului.

  1. Învingerea propriilor limite

Pictura nu este o artă rezervată doar celor care au înclinații înnăscute sau dobândite, ca urmare a anilor îndelungați de studiu și practică intensă, ci este o artă accesibilă tuturor celor care doresc a exprima prin culori ceea ce văd și simt. De aceea, pictura poate deveni o pasiune, indiferent de vârstă, prin care ne putem depăși propriile limite.

  1. Dezvoltarea inteligenței vizual-spațiale

Pictura, spre deosebire de arta fotografică, presupune imortalizarea realității umane specifice fiecărui domeniu de activitate, dar a exprimat și perspectivele personale de înțelegere a realității. Fotografia presupune un proces foarte rapid, însă, timpul dedicat picturii fiind unul mai îndelungat, oferă pictorului șansa dezvoltării creativității pe termen lung.

Creativitatea dezvoltă capacitatea de a gândi imagini în mod original și expresiv, prin deprinderea unor abilități și tehnici de exprimare artistică. De aceea, pictura se adresează mai ales copiilor, încă din primii ani de viață. Ea ușurează procesul de memorare a informațiilor, de învățare mai rapide a scrierii, prin coordonarea dintre mână și creier, și realizează mult mai facil conexiuni cu mediul înconjurător.

  1. Dezvoltarea inteligenței emoționale

Pictura ajută la dezvoltarea inteligenței emoționale, datorită dimensiunii ei intra-personale. Prin pictură se exprimă gânduri și sentimente. Ea este și o formă de comunicare care ne ajută să ajungem la cunoașterea sinelui, precum și la înțelegerea vieții emoționale a celorlalți oameni de lângă noi.

Pe lângă acest tip de comunicare non-verbală, pictura contribuie la dezvoltarea vocabularului, prin folosirea unor termeni specifici acestei arte.

  1. Deprinderea inteligenței naturaliste

Însușirea noțiunilor elementare de exprimare plastică contribuie la cultivarea unui simț de responsabilitate și de admirație pentru natură, plante și animale.

  1. Rol terapeutic

Practicarea picturii are un rol însemnat în ceea ce privește eliberarea de stresul cotidian, prin detensionarea fizică și psihică. Studiile medicale arată că terapia prin arta picturii în tratarea pacienților depresivi sau anxioși are rezultate considerabil mai bune. Aceleași beneficii s-au înregistrat și în cazurile persoanelor care nu se pot exprima verbal, care au suferit diferite traume. În acest scop, bisericile au un ansamblu iconografic foarte complex, nu numai pentru rolul lui formativ sau de cunoaștere a unor evenimente trecute, ci și pentru a ajuta la detensionarea fizică și psihică. La fel se întâmplă în interiorul cabinetelor medicale și mai ales în propria casă, unde se află o varietate de picturi, cu același rol de liniștire.

  1. Regăsirea sinelui

Amploarea activităților și responsabilităților profesionale ocupă un loc din ce în ce mai mare în viața personală, încât în timpul rămas liber nu reușim să ne deconectăm de la acestea. Pictura ajută la eliberarea tulburărilor de atenție, determinate de suprastimularea senzorială, și la reflecția asupra sinelui. Totodată, contribuie și la creșterea încrederii în sine. Pictura este o oglindă a sufletului.

  1. Daruri hand-made pentru cei dragi

Arta picturii, practicată fără vreo constrângere exterioară, devine o pasiune care poate fi valorificată în modul concret al realizării unor daruri pentru cei dragi.

Tipuri de pictură

Pictura este o artă complexă, de-a lungul timpului dezvoltându-se mai multe genuri, precum pictura murală, pictura tempera, pictura în ulei, pictura de șevalet, pictura de panou, pictura în miniatură, pictura acrilică etc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » 7 beneficii ale picturii