Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cea mai sănătoasă tigaie pentru gătit. Teflon, fontă, email, ceramică sau inox - care e materialul ideal

Gătitul este o pasiune care trebuie neapărat pusă în practică, așa că orice-ar fi, păstrează timp și pentru asta. Dar nu uita că cel mai important detaliu este să folosești tigăi de cea mai înaltă calitate, non-toxice și eventual antiaderente. Alege cratiţe și seturi de cratițe cu care vei găti ușor, dar care îți vor păstra sănătatea și familia în siguranță. 

de Redactia Observator

la 26.04.2024 , 17:59

Cea mai sănătoasă tigaie pentru gătit Cea mai sănătoasă tigaie pentru gătit - Shutterstock

Unele vase pentru gătit pot conține metale grele și substanțe chimice toxice, care se transferă în alimentele gătite în ele. Consumul frecvent de mâncare gătită în aceste vase toxice poate contribui la degradarea stării de sănătate și uneori poate favoriza îmbolnăviri grave. Alege cratiţe și seturi de cratițe cu care vei găti ușor, dar care îți vor păstra sănătatea și familia în siguranță.

Tigăile din lut şi sticlă ar fi cele mai sănătoase conform studiilor

Vasele de lut sunt considerate a fi printre cele mai sănătoase vase pentru gătit. Vasele de lut nearse, unse cu lapte, devin impermeabile. Rezistă la temperaturi extrem de ridicate, se încălzesc ușor și au marele avantaj că nu elimină nicio substanță toxică pentru organism. În aceeași măsură, vasele de lut nu sunt periculoase pentru alimente. 

Articolul continuă după reclamă

La fel de bune pentru gătit, vasele din sticlă, în special cele din yena, sunt rezistente, nu se sparg și nu prezintă pericole pentru sănătatea umană. Un sfat util: dacă gătești în vase de sticlă și resturile de mâncare nu dispar, poți folosi partea albă a cojii de portocală pentru a le îndepărta. 

Pe acelaşi subiect

Ce este teflonul şi ce efecte ar avea asupra sănătăţii

Tigăile și vasele de Teflon – acestea vor fi primele pe listă de evitat. Le evit complet de ani de zile și pot să zic din experiență că acest tip de tigaie modifică gustul alimentelor. Copiii mei au refuzat mâncarea gătită de mama mea în tigăi de teflon, fără să aibă idee din ce cauză. Se pot spune multe despre Teflon și efectele sale. Toxicitatea practic apare la temperaturi ridicate, însă în principiu Teflonul conține chimicale de tip PFAS, numite și „forever chemicals”.

Cele face periculoase este faptul că nu sunt biodegradabile și rămân practic în corp pe termen foarte lung, putând duce la forme de cancer și alte boli grave. Acesta este un risc mult prea mare din punctul meu de vedere. Un risc care nu merită având în vedere că există alternative sigure

Ce este fonta şi cum se întreţine

Fonta este un material excelent pentru gătit. O poți folosi pe aproape orice sursă de căldură, este extrem de rezistentă și durabilă, versatilă și e un excelent conductor termic. Dacă vrem să-i găsim nod în papură, am putea zice că este foarte grea. Pe cât e de fioroasă, pe atât de delicat și temeinic trebuie să fie întreținută. 

Tigaia din inox

Inoxul este un material sigur pentru gătit. Singurul dezavantaj al acestui material este că este pretențios de îngrijit. Inoxul este un material potrivit pentru oala sub presiune, oale mari de supă, oale de fiert la abur și oale de tip multicooker. 

Vasele inox sunt mai potrivite pentru fiert, decât pentru prăjit sau copt, de exemplu. Vasele din inox nu eliberează substanțe toxice în timpul procesului de gătire. Ține cont la un detaliu important: dacă cumperi un vas de inox ai grijă să nu aibă mânerul de aluminiu. Acest material din urmă este toxic și nu este recomandat în prepararea hranei. 

Cum se obţine tigaia ceramică

Tigăile ceramice ale producătorilor sunt prezentate ca fiind ecologice, sigure și dietetice. Aceste proprietăți se datorează acoperirii lor. Sunt fabricate din minerale și argilă, care este trasă la o temperatură foarte ridicată de aproximativ 1250 grade Celsius. Datorită acestui lucru, tigăile din ceramică sunt extrem de rezistente. Suprafața netedă înseamnă că produsele alimentare nu se lipesc de ea, iar tratamentul termic în sine poate avea loc chiar și la o temperatură de 400 de grade C.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Cea mai sănătoasă tigaie pentru gătit. Teflon, fontă, email, ceramică sau inox - care e materialul ideal