Antena Meniu Search
x

România a avut cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale din UE, în iulie. Majorare de peste 151% la producția de energie

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 37,8% în Uniunea Europeană (UE) şi cu 37,9% în zona euro, în iulie, comparativ cu perioada similară din 2021, în timp ce România a înregistrat cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale în ritm anual, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), relatează Agerpres

de Redactia Observator

la 02.09.2022, 13:51

România a avut cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale din UE, în iulie. Majorare de peste 151% la producția de energie
România a avut cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale din UE, în iulie. Majorare de peste 151% la producția de energie - Profimedia

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, dar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (67,4%), Bulgaria (55,9%) şi Danemarca (55,1%).

Eurostat precizează că în iulie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 96,2% al preţurilor la energie şi de o creştere de 21,7% a preţurilor bunurilor intermediare.

În iulie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 4% în zona euro şi de 3,7% în Uniunea Europeană, după un avans de 1,3% în zona euro şi de 1,5% Uniunea Europeană, în iunie.

Cele mai semnificative creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Irlanda (26,1%), Ungaria (9,4%), Bulgaria (8%) şi România (6,8%).

Pe acelaşi subiect

Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au crescut cu 8,2%, urmate de preţurile la bunurile de folosinţă imediată, care au înregistrat un avans de 1,1%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 52,3% în iulie

Preţurile producţiei industriale (piaţa internă şi piaţa externă) s-au majorat cu 52,3% în iulie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu luna iunie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţă internă şi piaţă externă) au crescut în iulie cu 5,2%. Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o creştere de 6,81% în iulie, faţă de iunie 2022, respectiv o creştere de 67,43% în comparaţie cu luna iulie a anului trecut. De asemenea, în ceea ce priveşte piaţa externă, majorările de preţuri au fost de 1,72% (faţă de iunie 2022) şi de 25,87% (faţă de iulie 2021).

Pe marile grupe industriale, în iulie 2022, faţă de luna similară din 2021, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+151,38%), industria bunurilor intermediare (+28,10%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18,88%), industria bunurilor de uz curent (+17,12%) şi industria bunurilor de capital (+11,43%).

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 178,19%; industria extractivă (+52,27%); industria prelucrătoare (+26,06%) şi în sectorul de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+19,93%). 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri economice » România a avut cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale din UE, în iulie. Majorare de peste 151% la producția de energie