Antena Meniu Search
x

Inflația din zona euro atinge un nou record de 9,1%, pe măsură ce prețurile la alimente și energie cresc

Inflația din zona euro a atins un nou nivel record în luna august, ajungând la 9,1%, potrivit cifrelor furnizate de biroul de statistică al Europei, Eurostat. Analiștii sunt de părere că evoluția acestui indicator este cauzată de prețurile ridicate la energie. Rata a fost peste așteptări, un sondaj Reuters în rândul economiștilor anticipând o rată de 9%. Acesta este al nouălea record consecutiv pentru creșterea prețurilor de consum în regiune, creșterea începând din noiembrie 2021. Inflația globală în zona euro a atins 8,9% în luna iulie, notează CNBC.

de Redactia Observator

la 31.08.2022, 14:58

Inflația din zona euro a ajuns la 9,1% - Profimedia

Energia a avut cea mai mare rată anuală a inflației, plasându-se la 38,3%, a declarat miercuri Eurostat, în scădere ușoară față de 39,6% în luna iulie. Alimentele, alcoolul și tutunul au ajuns la 10,6% față de 9,8% în luna iulie, iar efectele negative ale valurilor de căldură de pe continent au contribuit la creșteri.

Bunurile industriale non-energetice, cum ar fi îmbrăcămintea, aparatele de uz casnic și mașinile, au crescut cu 5% față de anul trecut, o creștere de 0,5 puncte procentuale față de luna trecută, în timp ce serviciile au crescut cu 3,8% față de anul precedent, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât în iulie.

Cum răspunde Banca Centrală Europeană noilor evoluții?

Inflația continuă să atingă noi recorduri, iar Banca Centrală Europeană se gândește la o nouă majorare a ratei dobânzii pentru luna viitoare. BCE a majorat ratele dobânzilor cu 0,5% pe 21 iulie - prima majorare a ratei dobânzii în 11 ani - și o creștere similară sau mai mare este așteptată acum pe 8 septembrie.

"Unii membri sunt înclinați să susțină o creștere a ratei dobânzii cu 0,75%", a declarat Peter Schaffrik, strateg global la RBC capital Markets, 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Inflația din zona euro atinge un nou record de 9,1%, pe măsură ce prețurile la alimente și energie cresc