Antena Meniu Search
x

Generaţia Pierdută! Corespondentul Observator din Canada a descoperit poveşti incredibile

Trei corespondenţi ai Observatorului au lucrat la campania “Generaţia Pierdută”. Unul dintre ei este Ionuţ Roman.

Trei corespondenţi ai Observatorului au lucrat la campania “Generaţia Pierdută”. Ionuţ Roman din Canada este unul dintre ei. El a descoperit poveştile emoţionante ale unor copii ajunşi la maturitate cu o singură dorinţă: să ştie cine sunt cu adevărat.

"Am primit cu emoţie propunerea de a lucra la acest proiect fără precedent în media din România. O anchetă-documentar despre o generaţie de copii români adoptaţi în anii de după 1989. O campanie “Observator”- Antena 1 care doreşte să desluşească modul cum erau copii români adoptaţi de străinii din lumea întreagă.

Am intrat în contact cu doi copii din Canada, acum ajunşi la maturitate. Doi tineri care în anii ’90 au fost adoptaţi de familii din provincia Quebec. Erika Licursi cu numele românesc de Luminiţa Tecucianu a fost adoptată în 1998 de o familie de canadieni-italieni din Laval. Acum la cei 18 ani împliniţi, Erika vrea să devină ofiţer în armata canadiană.

Francis Bouchard, pe numele românesc Marius Constantin, a fost adoptat în iulie 1993 de o familie de canadieni din Jonquierre, o localitate aflată la 600 de km de Montreal, Quebec.  Erika şi Francis spun că atunci când au fost adoptaţi a fost ca şi cum s-ar fi născut a doua oară.

Au avut şansă. A trăi într-o altă lume decât în aceea a orfelinatelor româneşti, a fost steaua norocoasă pe care spun ei, Dumnezeu le-a dat-o.

După aproape 20 de ani, ei vor să vadă de unde vin. Cine le sunt părinţii, fraţii surorile… A fost un sentiment ciudat pe care l-am trăit pe timpul filmărilor. Am încercat să mă transpun, să fiu în locul Erikai şi al lui Francis. Nu am reuşit. Însă am fost plăcut surprins să văd determinarea din sufletul lor. Vor cu orice preţ să îşi cunoască părinţii.

Cred că în Canada sunt mulţi copii români adoptaţi. Dar care uşor uşor îşi pierd interesul de a-şi cunoaşte familiile biologice. Asta şi pentru că mulţi din părinţii adoptivi se împotrivesc ideii de reîntregire a familiei.

Rămân cu o experienţă jurnalistică preţioasă. Mulţumesc Cristinei Roman-Canada, Mihaelei Biliovschi- SUA şi super echipei de jurnalişti de la Antena 1 Bucureşti pentru spijinul în realizarea acestui documentar anchetă - <Generaţia Pierdută>."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Generatia Pierduta » Generaţia Pierdută! Corespondentul Observator din Canada a descoperit poveşti incredibile