Antena Meniu Search
x

Insecta originară din Asia, care ucide un milion de oameni anual, descoperită pe continentul american

O nouă specie de țânțar, originară de pe subcontinentul indian, care poartă patogeni periculoși pentru om, a fost descoperită în Guantanamo Bay, scrie BBC. Baza navală americană este cunoscută mai ales datorită centrului de detenție unde sunt întemnițate persoanele suspectate de Guvernul SUA de acte de terorim. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 24.01.2021, 11:56

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Aedes vittatus, care provine din India, nu a mai fost întâlnit până acum în emisfera vestică. Printre bolile răspândite de această insectă se numără  Zika, febra Dengue, febra galbenă, potrivit oamenilor de știință.

Cel mai probabil, primele exemplare au călătorit în emisfera vestică ca ouă pe un container sau avion. Cercetătorii sunt îngrijorați de o posibilă răpândire a specie în Caraibe și sudul Statelor Unite, acest fenomen fiind favorizat mai ales de schimbările climatice. Iernile nord-americane devin tot mai scurte, permițând țânțarilor să se reproducă mai des într-un singur sezon și, astfel, să răspândească virusurile.

Țânțarii Aedes vittatus înțeapă în timpul zilei. Asta înseamnă că unele metode de protecție la care s-ar gândi majoritatea oamenilor - cum ar fi închiderea ușilor, utilizarea plaselor de țânțari - sunt ineficiente.

Transporturile militare sau industriale ar fi putut aduce larvele Aedes vittatus în emisfera vestică. Dar schimbările climatice accelerate de om ajută specia - care iubește vremea caldă și umedă - să continue să prospere.

Un țânțar va depune ouă la aproximativ 36 de ore după ce și-a înțepat gazda, iar dacă aceasta a fost infectată, poate transmite mai departe virusul. 

Bolile transmise de țânțari ucid mai mult de un milion de oameni și infectează aproape 700 de milioane, anual, scrie BBC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Insecta originară din Asia, care ucide un milion de oameni anual, descoperită pe continentul american