Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Strategia simplă prin care putem ține cheltuielile sub control pentru a economisi mai mult

Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a vorbit astăzi în cadrul rubricii IQ Financiar despre două principii esențiale pentru bunăstarea și stabilitatea familiei. 

de Iancu Guda

la 20.11.2024 , 08:42

Un principiu esențial este ca venitul familiei să crească mai repede decât inflația, decât prețurile. Doar așa putem să creștem bunăstarea familiei. Știu că nu poți să-ți crești venitul peste inflație în fiecare an, dar pe orice fereastră de 3 - 5 ani ar fi bine să o facem. 

Potrivit statisticilor din ultimii 20 de ani am avut, cumulat, o medie anuală a inflației de 5%. În această perioadă, salariul a crescut, în medie, pe an cu 10%. Am reușit să ne creștem venitul de două ori mai repede decât prețurile. 

În ultimii cinci ani am avut pandemie și război. Pe medie stăm bine pentru că veniturile au crescut cu 70%, și minim și mediu, iar inflația medie a ajuns la 42%. Nu toată lumea simte inflația la fel. Cineva care merge cu metroul sau are mașină personală va simți diferit cheltuielile cu combustibilul, dar pe medie am avut o creștere a salariului peste inflație, ceea ce este un lucru bun, însă nu prea am gestionat bine cheltuielile.

Vezi și

Strategia simplă prin care putem ține risipa sub control

Un al principiu esențial pentru bunăstarea familiei este să-ți crească venitul peste nivelul cheltuielilor. Dacă îți crește venitul cu 2.000 de lei sau cu 100 de lei, cheltuielile trebuie să-ți crească cu mai puțin. În 2020, salariul mediu în România era de de 3.000 de lei, acum este de 5.200 de lei. În 2020 economiseam 8%, acum doar 6%. 

Când vă cresc veniturile trebuie să cheltuiți mai puțin ca să economisiți mai mult. Doar așa puteți să vă creșteți prosperitatea și stabilitatea în viață. Risipa poate fi redusă monitorizând cheltuielile în fiecare zi. Vă recomand o aplicație gratuită, o găsiți în AppStore și Google Play, Money in Motion, care vă ajută să țineți evidența cheltuielilor, să reduceți risipa, să economisiți mai mult ca să vă fie mai bine. În caz contrar rămânem în capcană. Haideți să ne creștem bunăstarea în viață pe măsură ce avansăm. 

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Comentarii


Întrebarea zilei
Ați primit vreodată de la medicul de familie medicamente similare cu cele originale, dar mai ieftine?
Observator » IQ Financiar » Strategia simplă prin care putem ține cheltuielile sub control pentru a economisi mai mult