Antena Meniu Search
x

Video Două judeţe se bat în instanţă pentru a-şi adjudeca Sfinxul şi Babele. Ce arată vechile hărţi ale masivului Bucegi

Se dă o luptă piatră cu piatră pentru Sfinxul şi Babele din Bucegi. Judeţele Dâmboviţa şi Prahova îşi revendică fiecare cele două monumente ale naturii. Instanţa a dat câştig de cauză dâmboviţenilor în procesul intentat celor din Prahova în urmă cu şase ani. Aşa că au şi înfipt steagul victoriei în vârf de munte. Prahovenii, în frunte cu primarul din Buşteni, nici nu vor să audă.

de Cristi Georgescu

la 29.11.2021, 19:50

Vezi și

Dâmboviţenii nu au mai avut răbdare. S-au grăbit să înfigă steagul victoriei parţiale asupra celor doi megaliţi din masivul Bucegi chiar de ziua Sfinxului, pe 28 noiembrie, când sute de turişti vin să vadă piramida de lumină. Potrivit sentinţei Tribunalului Vâlcea, ultima instanţă care a judecat cauza, cele două monumente ale naturii, Sfinxul şi Babele, sunt de drept pe hotarul comunei Moroieni din judeţul Dâmboviţa. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Ce arată vechile hărţi ale masivului Bucegi

"Sunt monumente ale naturii care sunt reprezentative. Ne mândrim cu ele mai ales ca români, şi nu în ultimul rând ca dâmboviţeni", spune Corneliu Ştefan, preşedintele CJ Dâmboviţa. Dovada ar fi în vechile hărţi ale masivului Bucegi. "Şi Sfinxul, şi Babele, sunt pe raza judeţului Dâmboviţa, şi acestea sunt atestate şi prin hărţile cadastrale", explică preşedintele CJ Dâmboviţa. Limita teritorială este clară. Tot pe teritoriul judeţului Dâmboviţa sunt şi drumurile de acces către formaţiunile stâncoase situate la peste 2.200 de metri altitudine, în timp ce versantul abrupt este localizat în Prahova. 

Primarul din Buşteni contestă decizia

Pe acelaşi subiect

Primarul din Buşteni nu pare deloc impresionat de ce spune instanţa. I-ar da dreptate o hotărâre de guvern din 2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni. "Hotărârea de guvern arată că megaliţii, inclusiv Babele şi Sfinxul, aparţin de Buşteni. Deci ar trebui ca domnul prim-ministru să abroge hotărârea de guvern", spune Mircea Corbu, primarul din Bușteni.

Prahovenii sunt pregătiţi să-şi apere obiectivele turistice. "S-a mutat aşa, peste noapte, a alunecat, aşa, într-o parte ... Nu se poate, dom'le, asta e a lui Prahova", răbufneşte o femeie revoltată. Un bărbat se întreabă: "Păi da acum? Până acum ce-au făcut? Să nu-şi mai adjudece ce nu-i al lor". "Nu, nu sunt de acord, e reprezentativ pentru judeţul Prahova", este de părere o localnică.

Procesul aminteşte de disputa pentru Cheile Bicazului

Nu este prima dispută teritorială tranşată în instanţă. La începutul acestui an, judeţul Neamţ a câştigat definitiv procesul cu judeţul Harghita pentru Cheile Bicazului, după ce harghitenii ceruseră ca splendidul obiectiv turistic să treacă sub jurisdicţia oraşului Gheorgheni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Justitie » Două judeţe se bat în instanţă pentru a-şi adjudeca Sfinxul şi Babele. Ce arată vechile hărţi ale masivului Bucegi