Video Accidentarea unui turist străin a scos la iveală o partidă de vânătoare organizată într-un loc interzis din munţii Bucegi. Cum reacţionează autorităţile
Un turist ceh de 40 de ani a fost salvat după o operaţiune de 14 ore în munţi. Bărbatul s-a accidentat în timp ce participa la o partidă de vânătoare de capre negre. Era însă într-o zonă protejată, unde nu avea voie nici măcar cu arma în mână. La patru zile de la incident, autorităţile statului nu se grăbesc cu concluziile.
Vânătorul ceh de 40 de ani și alţi doi prieteni slovaci au plecat să împuşte capre negre în Bucegi. Cu ei erau şi trei români, de la Ocolul Silvic din Cristian și de la Parcul Natural Bucegi. La un moment dat, nu se ştie cum încă turistul ceh a căzut într-o prăpastie. Unul dintre români a dat alarma.
Reporter: Cât timp a durat intervenția?
Adrian Benga, Salvamont Județul Brașov: De la momentul primirii apelului până la preluarea victimei de către serviciul SMURD, undeva la 14 ore şi jumatate. Am trecut prin mai multe condiții meteo, inițial era ceață și burniță, apoi s-a transformat în ploaie, ulterior lapoviță și ninsoare.
Cehul și cei doi slovaci aveau autorizații individuale și permise temporare de vânătoare valabile pentru un fond cinegetic administrat de Asociația Judeţeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brașov. Au fost însă găsiți în cu totul altă parte unde n-aveau voie: la peste 2.000 de metri altitudine, pe Valea Cătunului. Adică pe fondul vecin, administrat de Ocolul Silvic Bucegi Piatra Craiului, din localitatea Cristian. În plus, toată bucata de creastă în care au fost găsiți vânătorii e zonă protejată din Parcul Bucegi, iar vânătoarea e interzisă.
- Cursă contracronometru în Bucegi pentru salvarea unui turist ceh care a căzut în râpă de la o înălţime de 20...
- "Lumea crede că eşti doar frumoasă și atât" Adina, o tânără de 24 de ani, Miss Tourism România, lucrează ca...
- Clipe de panică pentru un copil de 10 ani. A căzut de pe stâncile Masivului Ceahlău şi şi-a fracturat mâna,...
Claudiu Loghin, reporter Observator: Partida de vânâtoare a fost organizată de reprezentanții Ocolului Silvic Bucegi Piatra Craiului, care i-au și însoțit pe teren pe vânătorul ceh și pe cei doi slovaci. Reprezentanții ocolului au refuzat însă să facă orice comentariu despre cele petrecute în zona de protecție integrală a Parcului Natural Bucegi.
Potrivit legii, în acea zonă din Bucegi nici măcar nu e permis accesul cu o armă de vânâtoare, fără acordul administrației Parcului Natural Bucegi, care susţine că nu a dat o astfel de aprobare. Pe imaginile filmate chiar la locul accidentului, sunt însă vizibile o armă de vânătoare și stabilizatorul pentru tragerile de precizie. Iar o capră neagră a fost împușcată în apropierea acestui loc.
Alexandru Coltoiu, director Parcul Natural Bucegi: Este o încălcare a legilor, dacă acțiunea de vânătoare propriu zisă s-a întâmplat în zona de protecție integrală, acest lucru este interzis.
Cum de reprezentanții Ocolului Silvic și ai Parcului Bucegi nu i-au avertizat pe ceh și slovaci că sunt într-o zonă unde vânâtoarea e interzisă? Cum de conducerea parcului nu a stabilit locul faptei, după patru zile, în condițiile în care chiar un reprezentant al instituției a însoțit grupul, iar salvamontiștii au făcut publice cu precizie coordonatele locului? Sunt întrebări la care instituțiile statului nu au răspuns, nici până acum.
Alina Ivan, purtător de cuvânt IPJ Brașov: Armele de vânătoare erau deținute în baza unor permise de armă, emise de către autoritățile din Cehia și din Slovacia.
De controlul legalității partidelor de vânătoare se ocupă Garda Forestieră Brașov. Directorul instituției a fost, până anul trecut, chiar șef al ocolului care a organizat partida de vânătoare din Bucegi. Și a avut inclusiv atribuții de armurier. Sandu Ioan Mihalte a refuzat să facă orice comentariu despre vânătoarea de capre negre din Bucegi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰