Antena Meniu Search
x

Curs valutar

ÎCCJ a anulat ordinul de retragere a titlului de doctor lui Victor Ponta, după 12 ani de la izbucnirea scandalului de plagiat

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat ordinul ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, nr. 4662/01.08.2016, prin care i se retrăgea titlul de doctor lui Victor Ponta, după ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) constatase că acesta a plagiat în lucrarea științifică. Sentința a fost pronunțată în urma unei acțiuni de revizuire la care Victor Ponta a apelat, transmite edupedu.ro.

de Redactia Observator

la 20.09.2024 , 18:49

fostul premier Victor Ponta ÎCCJ a anulat ordinul de retragere a titlului de doctor lui Victor Ponta, după 14 ani de la izbucnirea scandalului de plagiat - Profimedia Images

Potrivit sursei citate, Victor Ponta a cerut revizuirea în noiembrie 2022 și ar fi acționat după decizia CCR potrivit căreia titlul de doctor poate fi anulat doar dacă "nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice", decizie care a dezarmat instituții precum CNATDCU, angajate în procedurile de combatere a plagiatului.

Ulterior, noile Legi ale Educației din 2023 au introdus noi reguli privind verificarea lucrărilor de doctorat plagiate, luând astfel din autoritatea CNATDCU. De menționat că soluția pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de Contencios Administrativ și Fiscal - pe 18 septembrie este definitivă. Ea admite cererea de revizuire și modifică decizia din 2020, în recursul declarat de Victor Ponta, anulând ordinul Ministerului Educației 4662 din 2016.

Soluția ÎCCJ în cazul titlului de doctor obținut de Victor Ponta

Articolul continuă după reclamă

"Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016. Schimbă decizia civilă nr. 3466 din 13 iulie 2020, în sensul că: Admite recursul declarat de recurentul reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 7 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII - a Contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată, şi rejudecând: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 18 septembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei", se arată în soluția Înaltei Curți din 18 septembrie 2024.

Pe acelaşi subiect

Ordinul 4662/2016, semnat de ministrul de atunci al Educației, Mircea Dumitru, menționa că "se retrage titlul științific de doctor în domeniul drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din București, conferit prin Ordinul ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 5663 din 15.12.2003".

Potrivit edupedu.ro, tot la ICCJ, Victor Ponta a pierdut, în 2020, procesul împotriva Ministerului Educației prin care contesta ordinul emis de Mircea Dumitru. El făcuse recurs împotriva unei decizii similare din 2017 a Curții de Apel București, iar decizia ICCJ a rămas definitivă - până când fostul premier a apelat la calea revizuirii, în urma deciziei CCR din 2022.

Fostul premier Victor Ponta a renunțat în 2014 la titlul de doctor

La doi ani de la acuzaţiile legate de plagiatul lucrării sale de doctorat, şeful Guvernului trimitea o scrisoare Universităţii Bucureşti în care renunţa la titlul ce i-a fost acordat în 2003. Premierul Ponta explica, în 2014, că ar fi trebuit să renunţe la titlul de doctor încă din 2012, atunci când au apărut acuzaţiile de plagiat. Şi nu pentru că s-ar simţi vinovat, ci pentru că nu vrea ca această problemă, care s-a transformat într-o dispută politică, să afecteze mandatul noului Guvern şi în special cel al noului ministrul al Educaţiei din acea perioadă.

Într-o scrisoare trimisă rectorului Univeristăţii Bucureşti, şeful Executivului explica faptul că s-ar întoarce pe băncile Universităţii pentru a obţine un nou doctorat, dar doar după ce va părăsi scena politică.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Justiţie » ÎCCJ a anulat ordinul de retragere a titlului de doctor lui Victor Ponta, după 12 ani de la izbucnirea scandalului de plagiat