Video Cine sunt judecătoarele care au anulat condamnarea de 14 ani primită de Mario Iorgulescu, venind cu o explicaţie năucitoare
Mario Iorgulescu nu a folosit maşina ca pe o armă ca să îl omoare pe celălalt şofer. Cu această explicaţie năucitoare i-au anulat condamnarea de 14 ani de închisoare două judecătoare de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie. Motivarea instanţei, care a apărut acum, arată că un al treilea magistrat s-a opus, dar fără succes.
Nu a intenționat să ucidă pe nimeni. Așa explică Lia Savonea și Adiana Ispas, judecătoarele Înaltei Curți de Casație și Justiție, de ce l-au scăpat pe Mario Iorgulescu de cei aproape 14 ani de închisoare.
"Infracţiunea de omor ar fi posibilă doar în situaţia în care autovehiculul ar fi fost folosit în scopul suprimării vieţii victimei. Nici instanţa de fond şi nici instanţa de apel nu au relevat o asemenea împrejurare", au considerat judecătoarele.
Judecătoarele care i-au anulat condamnarea lui Iorgulescu
Al treilea magistrat s-a împotrivit. Le-a remintit că fiul şefului Ligii Profesioniste de Fotbal conducea băut, drogat şi încălcase reguli de circulaţie - aşadar acceptase posibilitatea mare de a provoca un accident. În cele din urmă, însă, judecătoarele s-au impus.
- Mario Iorgulescu vrea să scape şi de pedeapsa de trei ani de închisoare, după ce a sechestrat şi bătut un tânăr
- Mario Iorgulescu s-a bucurat doar o zi de statutul de om liber. Două mandate de arestare emise pe numele lui
- Cine sunt judecătoarele care l-au scăpat pe Mario Iorgulescu de pedeapsă. Fiul şefului LPF l-a ucis pe Daniel...
Diferențele între cele doua încadrări juridice sunt semnificative. În timp ce omorul se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare, uciderea din culpă în formă agravată prevede până la 7 ani în spatele gratiilor. Dosarul va ajunge spre rejudecare pe masa magistraților de la Curtea de Apel București.
Soţia şi tatăl tânărului care a murit în accidentul provocat de Mario Iorgulescu sunt revoltaţi, dar nu se resemnează.
"O să facem contestații peste contestații. Vreau ca instanța să își facă treaba. Încă mor oameni pe stradă din cauza drogaților", a spus tatăl șoferului ucis.
"Se vede clar că banii vorbesc. S-a dat dovadă că în România banii vorbesc", spune soția șoferului ucis.
"Nu poate fi considerat niciodată omor. Mai pe înțelesul tuturor, un accident rutier nu este infracțiunea de omor niciodată. De ce? Pentru că există multe împrejurări ale cauzei care nu au fost cunoscute nici publicului", spune Virgil Boglea - avocatul lui Mario Iorgulescu.
Şoferul spulberat avea doi copii
Ancheta a arătat că Mario Iorgulescu conducea băut și drogat, cu o viteză de trei ori peste limita legală când a spulberat maşina în care era un tânăr de 24 de ani, aşteptat acasă de doi copii.
Accidentul a avut loc în urmă cu cinci ani, în această intersecție. Mario Iorgulescu se afla la volan, venea din comuna Tărtășești, Dâmbovița și se îndrepta către un club din Parcul Herastrau. Impactul violent cu cealalta masina a avut loc dupa ce a trecut pe culoarea roșie a semaforului, cu viteza de 162 de kilometri pe ora. Celalalt sofer a murit pe loc.
Din 2019, când a avut loc accidentul, și până acum, Mario Iorgulescu nu a stat nicio zi la închisoare. Imediat după, a fugit în Italia, unde ar primi tratament pentru grave afecțiuni psihice, cum spun avocaţii angajaţi de tatăl lui, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal. România a încercat în numeroase rânduri să ceară Italiei extrădarea sa, dar fără succes.
Lia Savonea, una dintre judecătoarele care l-au iertat de pedeapsă pe Mario Iorgulescu, a luat de-a lungul timpului mai multe decizii controversate. Printre care şi respingerea rechizitoriului din dosarul Revoluţiei, în care este judecat Ion Iliescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰