Antena Meniu Search
x

"A vrut să omoare el cancerul, nu cancerul pe el". Un bărbat din UK a fugit pe ascuns în Elveția, alături de familie, pentru a putea apela la sinuciderea asistată

Cu sticla preferată de băutură și cu femeia iubită alături de el, așa și-a petrecut un bărbat de 46 de ani ultima noapte din viața lui, înainte de a-și încheia socotelile cu viața, prin sinucidere asistată.

de Redactia Observator

la 27.03.2023, 15:45

Două zile mai târziu, îmbrăcat în costumul lui preferat, i-a fost administrată doza letală, în timp ce piesa „My Way” a lui Frank Sinatra se auzea pe fundal. Acesta a fost modul lui Dan de a părăsi această lume, după ce cancerul i-a distrus, puțin câte puțin, viața. Familia lui l-a susținut și a fost aproape de el până în ultimul moment. El nu a putut face această procedură acasă, în UK, deoarece sinuciderea asistată este ilegală acolo, relatează Mirror.

Dan, în vârstă de 46 de ani, a plătit peste 22.000 de euro pentru a-și pune capăt vieții legal, într-o clinică din Elveția. Într-un mesaj final, el a scris: „Vremea este minunată aici, nu e ca acasă – dar hei, nu vii pentru vreme”.

A decis să omoare cancerul, înainte ca acesta să-l omoare pe el

Printre cei dragi care s-au adunat în jurul patului său de spital s-a aflat și Sarah, în vârstă de 45 de ani, femeia care i-a fost parteneră aproape 20 de ani și soție de 10 ani.

Pe acelaşi subiect

Dan nu ar fi trebuit să-și petreacă ultimele zile cu atât de mult stres și frică. Dacă i s-ar fi permis o moarte asistată acasă, ar fi putut să-și ia rămas bun de la toți oamenii pe care i-a iubit. Ar fi trebuit să i se permită să moară în propria sa țară, în condițiile lui”, a spus Sarah.

Dan a fost diagnosticat cu carcinom medular renal, un cancer renal rar, în august anul trecut. S-a răspândit rapid, iar speranța de viață sa redus de la un an la doar câteva săptămâni. Sora lui, Kate, în vârstă de 38 de ani, a spus că a ales moartea asistată după ce a devenit incapabil să mănânce sau să bea fără să verse după totul. 

Tatăl nostru a murit într-un ospiciu din cauza unei tumori pe creier. Cred că asta l-a urmărit pe Dan toată viața, imaginea tatălui nostru în stare vegetativă, incapabil să vorbească. Acest lucru nu a fost pus în discuție. El luase decizia și voia să „plece pe picioare” din lumea asta și dorea ca noi și soția lui să-l însoțim. Cu toții am spus „da” fără ezitare. A avrut să omoare el cancerul, nu cancerul pe el. Să vezi pe cineva pe care-l iubești în starea asta este îngrozitor”, a spus Kate, sora lui Dan.

Și-a păstrat decizia ascunsă de mama lui

Dar Dan și-a păstrat decizia secretă față de ceilalți. A ascuns asta inclusiv de mama lui, Dawn, în vârstă de 75 de ani, care are un diagnostic de demență. Moartea asistată este ilegală în conformitate cu Legea privind sinuciderea din 1961 și se pedepsește cu până la 14 ani de închisoare, chiar dacă procedura este efectuată în străinătate.

De teamă să nu fie detectat pe aeroport, Dan a plătit peste 13.000 de euro pentru a închiria un avion privat pentru el, Sarah și frații săi. Au sosit pe 20 septembrie și au stat la un hotel din Basel. La masa lor, Dan a comandat un fel de mâncare de pui și vin roșu, pe care le-a putut doar mesteca sau simții, incapabil să înghită, deoarece tumora lui l-ar provoca să vomite. O zi mai târziu, cei cinci au fost uniți pentru ultimele momente ale lui Dan.

Doctorul a adăugat soluția la perfuzie și Dan a apăsat butonul pentru a-l administra” a spus Kate. Dan a fost incinerat în Elveția, iar cenușa lui a fost trimisă în Marea Britanie. Moartea asistată este legală în anumite circumstanțe în Elveția, Canada, Australia, Noua Zeelandă și unele state din SUA. Marți, în Parlament se va deschide o anchetă privind moartea asistată.

Este scandalos că Dan și familia sa au fost nevoiți să fugă din țară pentru a pune capăt suferinței sale și pentru ca Dan să moară în propriile sale condiții”, a spus Trevor Moore, președintele organizației de caritate My Death My Decision.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Mapamond » "A vrut să omoare el cancerul, nu cancerul pe el". Un bărbat din UK a fugit pe ascuns în Elveția, alături de familie, pentru a putea apela la sinuciderea asistată