Țara în care 10.000 oameni au ales sinuciderea asistată, în 2021. Cazul lui Michael Fraser, care nu mai suporta sărăcia
Canada se pregătește să-și extindă criteriile de selecție privind moartea asistată medical pentru a deveni unele dintre cele mai permisive din lume. Este o schimbare pe care unii doresc să o amâne cât mai mult cu putință, deoarece cred că persoanele vulnerabile au acces mai ușor la moarte, potrivit Reuters.
Începând din martie, persoanele a căror singură afecțiune de bază este o afecțiune psihică, vor putea accesa moartea asistată. Bolile mintale au fost excluse atunci când cea mai recentă lege privind asistența medicală la moarte a fost adoptată în 2021. Canada va deveni, astfel, una din cele 6 ţări din lume unde o persoană care suferă de afecţiuni psihice, fără a fi la un pas de moarte din cauze naturale, poate solicita să beneficieze de moarte asistată.
Peste 30.000 de canadieni au murit cu asistență medicală de când a devenit legală în 2016
În continuare, oamenii vor fi nevoiți să aplice pentru o astfel de cerere și să fie considerați eligibili de doi medici. Ei trebuie să stabilească dacă persoana care apelează la moartea asistată, suferă de vreo boala incurabilă, care le-ar putea provoca suferințe intolerabile și dacă sunt capabili să realizeze ce decizie urmează să ia, dar și consecințele acesteia.
Peste 30.000 de canadieni au murit cu asistență medicală de când a devenit legală în 2016, mai mult de 10.000 dintre ei în 2021, reprezentând 3,3% din decesele canadiene în acel an, potrivit datelor oficiale. Marea majoritate au fost considerate aproape de moartea lor „naturală”. Anul trecut, 4,5% din decesele din Țările de Jos și 2,4% din decesele din Belgia au fost asistate medical.
- Ultimele clipe din viața lui Marius, polițistul care s-a sinucis la 21 de ani. Mama lui l-a găsit împușcat în...
- Poliţistul din Galaţi de 21 de ani care s-a sinucis acasă fusese adoptat la trei ani. Bărbatul se angajase de...
- Un tânăr de 23 de ani a sfârşit pe calea ferată, după ce s-a aruncat în faţa unui tren de călători, în...
Michael Fraser a ales moartea din cauza sărăciei cu care se confrunta
Când medicul de familie al lui Michael i-a sunat la ușa casei din Toronto, amândoi au știut că nu venise să-l vindece, ci să-l omoare. Au venit și cei mai apropiați prieteni ai lui Michael, adunându-se pentru o mică petrecere la care acesta a savurat o ultimă bere alături de cei dragi lui. Apoi, el și soția lui Ann s-au retras în dormitorul lor, unde îl aștepta doctorul Navindra Persaud, potrivit Daily Mail.
Michael Fraser, în vârstă de 55 de ani, stătea întins pe pat cu soția sa, în timp ce medicul său, după ce a cerut mai întâi aprobarea finală, i-a injectat în braț soluția care avea să-i aducă sfărșitul, dar și liniștea. Mai întâi, un sedativ care induce somnul în una sau două minute, urmat de un anestezic local, apoi un alt sedativ care induce comă.
Când Ann a ieșit în lacrimi din cameră, i-a rămas doar doctorului să sune medicul legist, să raporteze că a oferit „îngrijiri paliative” pacientului său, acum mort, și să aranjeze ca trupul să fie luat și dus la morgă.
Michael tocmai s-a alăturat numărului tot mai mare de canadieni care s-au folosit de cel mai permisiv program de sinucidere asistată de guvern din lume. Deși a avut o existență dificilă, care includea boli hepatice, paralizie și depresie, Michael Fraser nu era în niciun caz pe moarte. În schimb, a recunoscut că sărăcia lui l-ar împiedica să ducă o viață demnă.
Cândva considerată complet tabu, eutanasia devine din ce în ce mai acceptată într-o lume din ce în ce mai dornică să respecte drepturile omului, inclusiv dreptul de a decide când și cum moare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰