Antena Meniu Search
x

Galerie foto Un bărbat căruia medicii i-au spus ani de zile că suferă de reflux gastric a aflat că are de fapt o tumoare în intestin, în Australia: „Am fost șocat, confuz"

Un bărbat care fusese diagnosticat în mod repetat cu ulcer şi reflux gastric a aflat în final că are o tumoare de mărimea unei portocale în intestin. Care este simptomul principal al bolii pe care fiecare bărbat ar trebui să îl cunoască.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 22.08.2021, 17:09

Matt Best, în vârstă de 39 de ani, a fost asigurat că durerile de stomac intermitente pe care le avea de șapte ani erau cauzate de refluxul gastric, din cauza consumului de alcool sau a alimentelor bogate în grăsimi. Când a început să se simtă din ce în ce mai slăbit în sala de sport a insistat să i se facă mai multe teste suplimentare de sânge.

Bărbatul avea o tumoare de 10 centimetri în intestin

Rezultatul a arătat că bărbatul, manager de vânzăr în Brisbane, o persoană de altfel foarte activă, care obişnuia să facă sport şi să se plimbe des cu soţia lui Amanda şi câinele lor Kali, era de fapt anemic. Simptomul avea să fie un avertisment timpuriu al cancerului intestinal, adesea trecut cu vederea de medici.

„Îmi amintesc că mi-am întrebat chiar atunci gastroenterologul în glumă: «Nu este cancer, nu-i aşa?», iar el a spus: «La vârsta ta, foarte puţin probabil»”, a povestit Matt, pentru Daily Mail Australia.

Pe acelaşi subiect

O colonoscopie a arătat că avea o tumoare de 10 cm care creștea în intestinul gros și, pe 23 aprilie 2018, medicii au confirmat vestea devastatoare potrivit căreia suferă de cancer intestinal în stadiul 3C. Cancerul se răspândise deja în țesuturi și în ganglionii limfatici din jurul intestinului, dar nu și în organele din apropiere.

„Am fost șocat, confuz, amorțit, am avut 4.000 de întrebări. Îmi amintesc că mă uitam la un ceas și nu știam ce se întâmplă”, și-a amintit Matt.

Matt este unul dintre cei aproximativ 15.200 de australieni diagnosticați cu cancer intestinal în fiecare an, potrivit statisticilor de la „Bowel Cancer Australia” și unul dintre cei 1.542 care au sub 50 de ani. Cancerul intestinal este acum a treia cea mai frecventă formă de cancer din Australia, după cancerele de prostată și de sân. Simptomele timpurii pe care le simt cei mai mulți bolnavi de cancer intestinal sunt ușor confundate cu durerile de zi cu zi, determinându-i să respingă semnele de avertizare care pot duce la întârzieri îndelungate în diagnosticare. Balonarea, crampele stomacale și scaunele din când în când cu scaun, toate acestea experimentate de Matt, pot avea toate explicații medicale minore, dar simptomele care persistă trebuie raportate unui medic cât mai curând posibil.

Șansa unui tratament de succes și a supraviețuirii pe termen lung se îmbunătățește dramatic cu cât este diagnosticat mai devreme cancerul intestinal, ceea ce înseamnă că intervenția timpurie poate face diferența între viață și moarte. Astfel, Matt a trecut printr-o operaţie chirurgicală în urma căreia medicii chirurgi i-au îndepărtat 30 de ganglioni limfatici, dintre care şapte erau infectaţi cu cancer, apoi a început o serie de şase luni de chimioterapie, fiind nevoit să meargă la spital la fiecare două săptămâni.

Tratamentul l-a lăsat cu greţuri şi epuizare, precum şi cu o neuropatie periferică, cauzându-i dureri, amorţei şi o senzaţie, aşa cum spune el, „de înţepături cu ace la nivelul membrelor”.

„Îmi amintesc de Crăciun că fraţilor mei li se părea amuzant pentru că îmi tot scăpa sticla de bere din mână; degetele mele zvâcneau din cauza deteriorării nervilor”, şi-a amintit el.

În ciuda efectelor secundare debilitante pe termen scurt, chimioterapia s-a dovedit a avea succes, iar Matt a fost declarat în remisie. Scăpase de cancer. A continuat însă să meargă o dată pe an pentru colonoscopie pentru a exclude temerile privind dezvoltarea de noi tumori, dar pentru moment cel puțin viitorul său pare luminos.

"A fost un drum ciudat; o serie de emoţii neaşteptate. Nu am simțit niciodată atât de mult sprijin în viața mea și sunt cu adevărat recunoscător fiecărui prieten și membru al familiei", a spus Matt.

Bărbatul a spus că simte responsabilitatea de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul intestinal, boală care ia viaţa a 5.255 de australieni în fiecare an - 101 persoane mor în fiecare săptămână. El i-a îndemnat în special pe tineri să depășească disconfortul de a vedea un medic și de a discuta despre probleme de sănătate cu prietenii. Spune că nu există motive pentru a vă simţi ruşinaţi dacă cereţi ajutor sau căutaţi sprijin. "Dacă nu vă simţiţi bine, mergeţi la medic! Faceţi controale regulate!”, a conchis bărbatul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Mapamond » Un bărbat căruia medicii i-au spus ani de zile că suferă de reflux gastric a aflat că are de fapt o tumoare în intestin, în Australia: „Am fost șocat, confuz"