Antena Meniu Search
x

Un bărbat din UK căruia i-a ieşit apa pe nas a aflat că mai are doar câteva luni de trăit: "Tumoarea era de dimensiunea unei mingi de tenis"

Un tată care a simţit că ceva nu este în regulă atunci când a luat o gură de apă, iar lichidul i-a ieşit pe nas, a primit un diagnostic cumplit din partea medicilor: cancer, în stadiu avansat. I s-a spus atunci că are de făcut o alegere: fie accepta o intervenţie chirurgicală extrem de grea cu riscul de a muri, fie urma să moară în doar câteva luni. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 04.02.2022, 16:35

Phil Sledden-Houston
Un bărbat din UK căruia i-a ieşit apa pe nas a aflat că mai are doar câteva luni de trăit - Facebook / Phil Sledden-Houston

Phil Sledden-Houston, acum în vârstă de 51 de ani, a hotărât să meargă la medic după ce a luat o înghiţitură de apă şi i-a ieşit pe nas. În urma analizelor a aflat că are cancer în stadiu avansat, urmând să fie trimis de urgenţă în operaţie. Chirurgii i-au scos din obraz o tumoare de mărimea unei mingi de tenis după o intervenţie care a durat peste 15 ore.

Phil era fumător din adolescenţă

Bărbatul, fumător de zeci de ani, nu ştia că întâmplarea bizară era de fapt un semn că ar putea avea cancer şi nici că, fără operaţie, ar mai fi avut doar câteva luni de trăit. Avea 48 de ani când a fost forțat să facă o intervenție chirurgicală invazivă, relatează Mirror. Medicii l-au avertizat că are nevoie de operaţie urgentă altfel viaţa lui se va încheia în mai puţin de 6 luni. Procedura a constat în a-i tăia fața pentru a elimina nodul canceros de mărime considerabilă, a raportat Manchester Evening News. Ulterior a avut nevoie de o nouă operaţie pentru refacerea obrazului deteriorat. Un chirurg i-a îndepărtat o parte din şold pentru a-i fi ataşat la nivelul feţei, intervenţie însă care îl împiedică să mai poată zâmbi.

Phil Sledden, din Middleton, Greater Manchester, fuma din adolescenţă. Nu s-a gândit că ar putea vreodată să cadă victimă unei boli cumplite şi nu s-a gândit că ar putea fi ceva foarte grav nici când i-a ţâşnit apa pe nas după ce a băut dintr-un pahar.

Pe acelaşi subiect

„Am început să fumez la școală când aveam în jur de 15 sau 16 ani, deoarece toată lumea fuma pe atunci”, a spus el. „Nu m-am gândit niciodată cum îmi afectează sănătatea, deoarece nu eram un fumător înrăit, fumam doar câteva ţigări pe zi. Am continuat să fumez ani de zile și apoi, în 2018, am băut apă și mi-a ieșit o parte pe nas. Știam că ceva nu este tocmai în regulă, așa că m-am dus să caut ajutor. Am fost îndrumat să văd un medic specialist de la spitalul de stomatologie, care mi-a spus că am cancer și că este grav și că trebuie să fac urgent RMN și biopsie. O săptămână mai târziu am fost diagnosticat cu cancer bucal în stadiul 4 (îngrijiri paliative) și doctorul mi-a spus că am de ales – să decid să fac operația în termen de o lună sau să mor. A spus că aș putea avea șase luni de trăit și poate să mai prind Crăciun; a trebuit să mă las de fumat imediat. Nu voi uita niciodată când chirurgul mi-a spus cât de grav este, tumoarea era în obrazul meu și credea că era acolo de vreo patru ani. Era de dimensiunea unei mingi de tenis și trebuia scoasă. A fost o operație masivă și am avut nevoie de luni de zile să mă recuperez.”

Operaţia a durat peste 15 ore

Nu a putut să vorbească sau să mănânce singur timp de şase luni. În plus a rămas uşor desfigurat, deoarece nervii de pe faţă i s-au deteriorat în timpul operaţiei.

„Se pare că am avut un mic atac vascular cerebral, dar am fost incredibil de norocos, deoarece nu toată lumea supravieţuieşte”, a continuat Phil. „Echipa medicală a reușit să îndepărteze întreaga tumoră, așa că nu a trebuit să fac chimioterapie sau radioterapie. În octombrie 2019, am avut un lifting facial care mi-a dat mult mai multă încredere în mine. Am doar o cicatrice mică acum. Una dintre cele mai mari provocări a fost să învăț să mănânc și să vorbesc doar folosind partea stângă a feței, deoarece nu am dinți pe cealaltă parte. Acum sunt în remisie de puțin peste trei ani și nu m-am simțit niciodată mai bine.”

Phil a putut de atunci să se întoarcă la locul de muncă în întreținerea autostrăzilor. De când s-a lăsat de fumat, spune că doarme mai bine, nu mai simte că nu mai are aer când aleargă și are mai multă energie.

„Gustul meu s-a îmbunătățit și am început, de asemenea, să economisesc bani, toate acestea au fost stimulente pentru a renunța la fumat, dar să fiu diagnosticat cu cancer a fost cu siguranță semnalul meu de trezire, deoarece aș fi continuat să fumez. Am avut nevoie de un şoc cu diagnosticul ca să încetez. Aum îi îndemn pe toţi să renunţe la fumat ca să nu ajungă ca mine”

Phil își împărtășește povestea cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului

Fumatul este unul dintre motivele apariţiei a cel puţin 15 forme diferite de cancer și provoacă 15% din toate cazurile de cancer în fiecare an în Marea Britanie (54.300 de cazuri), potrivit Cancer Research UK.

Dr. Matt Evison, director clinic pentru programul de control al tutunului din Greater Manchester Make Smoking History, a declarat: „Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta și pentru a reduce riscul de a dezvolta boli grave. Văd răul de la fumatul zilnic și devastările pe care le provoacă pacienților și familiilor acestora. Deteriorează fiecare organ din organism și provoacă boli pulmonare, atacuri de cord, accident vascular cerebral, diabet și cel puțin 15 tipuri de cancer”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » Un bărbat din UK căruia i-a ieşit apa pe nas a aflat că mai are doar câteva luni de trăit: "Tumoarea era de dimensiunea unei mingi de tenis"