Antena Meniu Search
x

Video Statul pe scaun, mai grav decât fumatul pentru organism. Cum obţinem o poziţie sănătoasă

Statul pe scaun este la fel de grav ca fumatul pentru organismul nostru. Aşa că, trebuie, din când în când, să vă ridicaţi şi să faceţi câţiva paşi. Ce trebuie să mai facem... aflaţi chiar acum, la rubrica medicală.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 19.04.2021, 09:49

Vezi și

Statul pe scaun a ajuns sa fie la fel de grav ca fumatul pentru organismul nostru. O spun medicii care vorbesc despre o dependenţă globală de a sta aşezat. La biroul de la locul de muncă, în metrou sau în maşina şi din nou acasă, la masa şi la relaxare.

Stăm pe scaun...Vă arătăm câteva trucuri simple pentru a scăpa problemele de la coloana vertebrală. Totul tine de cum ne pozitionam. Iată! 

Alexandru Ilie, fizioterapeut: "Este important când eşti în poziţia aşezat să fii foarte atent la postura ta. Aceasta poziţie menţinută greşit apariţia herniilor lombare. Când stâm la birou, nu mai avem o poziţie corectă şi uşor uşor cădem spre suprafaţa de sprijin, spre monitor. Ceea ce se întâmplă din punct de vedere al biomecanicii coloanei lombare este că aceasta are o rectitudine, acea scobitura se şterge sau chiar se inversează lucru care duce la hernia de disc făcând compresie pe nervii spinali, generând acea durere pe care o resimţim. Simt nevoie să mă ridic, că ma simt blocat de spate. 

12 ore pe care omul modern le petrece aşezat. Cel puţin 8 ore doar la locul de muncă. Când ne aşezam la birou sau la masa, practic trunchiul se prăbuşeşte. Iar riscurile pot fi destul de mari. 

Alexandru Ilie, fizioterapeut: "Disfuncţii circulatorii, TVP sau tromboză venoasă profundă s-a desclanşat în momentul în care petreci peste opt ore pe zi în poziţia aşezat. Durerile musculo-scheletale şi depresia sunt în strânsă legătură cu menţinerea acestei poziţii. Pe lângâ asta, se creşte riscul de instalare a diabetului de tip doi şi a multipelor forme de cancer. Cât de afectaţi suntem în acest moment? Putem verifica printr-un test simplu". 

Trucuri simple pentru o postură corectă

Câteva trucuri simple în programul de zi cu zi ne pot corecta postura semnificativ, spun specialiştii. 

Alexandru Ilie, fizioterapeut: "Recomand tuturor să îşi pună pe telefon o alarmă care se numeşte Ridică-te şi care să sune din oră în oră mai ales dacă lucrezi mai ales de acasă. Ulterior, să începi să faci un sistem ergonomic când lucrezi, le recomand tuturor să folosească masă de călcat. este un instrument reglabil pe înălţime şi poţi să îl transformi în sttandup desk. Când ne sună telefonul, trebuie să ne ridicam. Lucrezi şi nu lucrezi de acasă. Dacă vrei să comunici unui coleg mesajul, nu mai dai mail, du-te şi spune-i-l. Dacă ai un call, pe care îl ai de realizat, ridică-te şi realizează callul dim picioare. Toate aceste modificări simple îţi aduc sănătate corpului".

În fiecare oră am putea lua o pauză de măcar 5 minute în care să ne exersăm diferite părţi ale corpului. Chiar şi atunci când stăm pe scaun, la job. 

Un prim exerciţiu este să începi să faci aceasta dorsiflexie de 10 ori, circulaţia periferică. Să te ridici în picioare şi să vrei să simţi talpa, loja inferioară să se întindă. Prin acest exerciţiu simplu te adresezi sindromului carpian şi alungeşti această poziţie a braţului de la birou scurtată. Stăm cu ore, cu capul înainte spre laptop, să facem uşoare mişcări de rotaţii, stânga dreapta, aplecaţi, urechea spre umăr, cinci repetări blânde şi o ultimă mişcare flexi extensie până la dispariţia disconfortului. 

Aşadar, setaţi o alarmă pe telefonul mobil sau pe ceas pentru a vă ridica de pe scaun. Şi la birou şi dacă lucrăm la masa de acasă. Opriţi-vă 5 minute în fiecare oră şi faceţi câţiva paşi!

Întindeţi-vă muşchii şi fiţi atenţi la postură neapărat. Atât pentru astăzi. Ne vedem şi pe observatornews.ro la secţiunea Observator Medical. Cu tot ce trebuie să ştim ca să rămânem sănătoşi! 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Observator Medical » Statul pe scaun, mai grav decât fumatul pentru organism. Cum obţinem o poziţie sănătoasă