Antena Meniu Search
x

Video Cum se poate preveni dezvoltarea bolii Alzheimer. Semnalele de alarmă şi obiceiurile care păstrează memoria sănătoasă

Boala Alzheimer este o afecţiune neurologică degenerativă progresivă a creierului, care determină probleme de memorie, gândire şi comportament. Vorbim despre o boală care nu poate fi prevenită și nici vindecată, însă evoluția ei poate fi controlată. Cum anume, aflaţi chiar acum în rubrica medicală. 

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 08:33

Vezi și

Vestea că Bruce Willis suferă de demență sau că Chris Hemsworth a decis să pună pe planul doi lumea filmului pentru a petrece mai mult timp cu familia în condițiile în care este predispus să dezvolte boala Alzheimer, ca ambii săi părinți, ne ridică, firesc, întrebări legate de aceste afecțiuni. Deși demența în sine poate avea diverse cauze, specialiștii cred că aproximativ 60-70% dintre cei care suferă de această afecțiune au de fapt Alzheimer. Vorbim despre o boală care nu poate fi prevenită 100% și nici vindecată, însă evoluția ei poate fi, într-o anumită măsură, controlată. 

În România, aproape 1,5% din populație suferă de o formă de demență. Iar statistic, Alzheimerul este prezent la peste 6 din 10 pacienți.

Un consult este recomandat, în special după 50 de ani

Emil Voiculescu, medic psihiatru: Alzheimerul este o formă de demenţă. Această formă de demenţă are particularitatea că se instalează insidios. Debutează insidios cu pierderea treptată a memoriei care se produce dinspre prezent spre trecut. În special la oamenii care şi-au folosit mult creierul este greu de obiectivat. Reuşesc să acopere eventualele uitări şi se observă destul de târziu.

Pe acelaşi subiect

Poate tocmai de aceea mulți pacienți nu își dau seama că au o problemă. În plus, mai ales după decada a cincea de viață, simptomele ei pot fi confundate cu ale altor afecțiuni. Tocmai de aceea, un consult nu trebuie evitat. 

Emil Voiculescu, medic psihiatru: Există Alzheimer precoce şi tardiv. Cataful este la 65 de ani, dar după 60 putem să începem să ne uităm la acest declin cognitiv. Avem tratamente care să îi încetinească evoluţia şi cu cât începe mai devreme cu atât omul poate duce mai mult timp o viaţă bună.

Boala se poate transmite şi pe cale ereditară

Pentru că vorbim despre o importantă componentă genetică, gradul de transmitere ereditară fiind de 60-80%, ideal ar fi să luăm exemplul actorului Chris Hemsworth și să avem grijă de sănătatea noastră din timp. Celebrul stil de viață sănătos ar ajuta la prevenția bolii. Așa că atenție la alimentație, starea emoțională și cea a sistemului cardio-vascular. 

Emil Voiculescu, medic psihiatru: Există tehnici imagistice care dau imagini sugestive pentru Alzheimer şi pot fi folosiţi diverşi markeri din ţesutul rahidian. Această componentă genetică nu înseamna determinism.

Așa că indiferent de rezultatul analizelor sau chiar de diagnostic, stă în puterea pacientului să ducă o viață normală cât mai mult timp. 

Care sunt semnalele de alarmă şi cum putem preveni

Semnale de alarmă:

 •  tulburări de memorie pe termen scurt
 •  tulburări cognitive 
 •  dificultate în activitatea zilnică 
 •  modificarea personalităţii 
 •  schimbări ale stării de spirit 
 •  dificultăţi în limbaj 

Factori care ajută la prevenţia bolii: 

- alimentaţia sănătoasă:    

 • fructe şi legume proaspete
 • mere sau suc de mere 
 • carne de peşte 
 • ulei de măsline
 • ceai negru sau verde 

- evitarea stresului cronic şi depresiei 

- prevenția bolilor cardio-vasculare și cerebrovasculare

Aşadar, Alzheimer este una din cele mai frecvente afecţiuni neurodegenerative. Are o evoluție progresivă, manifestându-se prin pierderea funcțiilor cognitive și prin tulburări comportamentale.

Se caracterizează prin prezenţa atrofiei cerebrale severe difuze ce evoluează în decurs de câțiva ani, fiind asociată cu demenţă.

Totuşi, indiferent dacă ne facem sau nu un test genetic de tipul celui făcut de actorul Chris Hemsworth, recomandările făcute pentru cei care poartă această genă APOE pentru prevenţia apariţiei bolii: să se reducă totalul saturat, să crească aportul de grăsimi polinesaturate, în special DHA, să crească alimentele bogate în antioxidanți. Încurajăm cu tărie exercițiile regulate de intensitate moderată și gestionarea greutății. Renunțarea la fumat și consumul de alcool trebuie sfătuite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi cumpărat vreodată jucării second hand copilului dumneavoastră?
Observator » Observator Medical » Cum se poate preveni dezvoltarea bolii Alzheimer. Semnalele de alarmă şi obiceiurile care păstrează memoria sănătoasă