Antena Meniu Search
x

Acordul politic al coaliţiei a fost semnat. Cum poate fi demis un ministru şi cum se va schimba premierul la rotaţie

Partidele care formează coaliţia de guvernare au semnat acordul politic în această dimineaţă, cu puţin timp înainte ca Nicolae Ciucă să ceară în Parlamentul României votul de învestitură.

de Redactia Observator

la 25.11.2021, 10:45

Florin Cîţu, preşedintele PNL
Florin Cîţu, preşedintele PNL

Florin Cîţu, preşedintele PNL, punctul de plecare în criza politică din ultimele două luni după ce a demis un ministru USR fără a consulta partenerii de coaliţie, a explicat modul în care va funcţiona acest mecanism în noua coaliţie alături de PSD şi UDMR.

Florin Cîţu a insistat că remanierea rămâne atributul premierului, însă în acordul de guvernare este stipulat că "revocarea persoanelor susţinute în funcţii publice poate avea loc după consultarea formaţiunii politice care a făcut propunerea".

Întrebat cum se poate schimba un ministru, Cîţu a repetat de câteva ori că este atributul premierului.  "Remanierea este atributul premierului, sper să nu ajungem la această situaţie", a declarat Florin Cîţu.  

Când şi cum va numi PSD premierul

Pe acelaşi subiect

Liderii partidelor din coaliţie au semnat, joi, acordul politic în baza căruia va funcţiona alianţa până în 2024. ”Este un acord al coaliţiei de guvernare”, a declarat Florin Cîţu, la finalul ceremoniei care nu a fost publică.  

Întrebat ce se va întâmpla, în mai 2023, la rotaţia premierilor, Cîţu a afirmat: ”Nu există o procedură clară, dar avem Constituţia care spune că se pate schimba un guvern doar prin moţiune sau prin demisie. E nevoie să avem un guvern cât mai repede”.  

Primul detaliu din schiţa acordului între formaţiunile noului Guvern este că mandatul lui Nicolae Ciucă va fi până pe 25 mai 2023, nu până pe 1 iulie 2023, cum era prevăzut iniţial. Următorul premier ar urma să aibă mandat până la alegerile generale din 2024, adică în luna decembrie.

De asemenea, dezbtarile din cadrul coaliţiei ar urma să fie "confidenţiale" până în momentul în care este luată o decizie finală.

Întrebat, de asemenea, ce le spune românilor care au votat PNL pentru a scăpa de PSD, Cîţu a afirmat: ”Eu cred că românii ne-au votat pentru o Românie liberală şi pentru principiile liberale. ŞI în această coaliţie PNL va lupta pentru aceste principii”.  

La rândul său, Marcel Ciolacu a negat că i-ar fi ruşine de alianţa cu PNL, întrebat fiind dacă acesta este motivul pentru care semnarea acordului politic s-a făcut într-o ceremonie care nu a fost publică. ”Sunt ferm convins că merge coaliţia până în 2024”, a declarat Marcel Ciolacu.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Acordul politic al coaliţiei a fost semnat. Cum poate fi demis un ministru şi cum se va schimba premierul la rotaţie