Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Toți miniștrii Guvernului Ciucă au fost avizați pozitiv în Parlament. Lista completă

Miniştrii propuşi în Guvernul Ciucă sunt audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate, fiecare dintre ei având alocate 45 de minute. 14 au primit avize favorabile, alţi 6 urmând să fie audiaţi după ora 16:30. Joi, va avea loc votul pentru învestirea viitorului Executiv, într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

de Redactia Observator

la 24.11.2021 , 19:13

Miniştrii propuşi în Guvernul Ciucă sunt audiaţi azi în comisiile parlamentare | Votul de învestitură, joi - Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 19:12 - Toți miniștrii Guvernului Ciucă au fost avizați pozitiv în Parlament

Toți miniștrii din Guvernul Nicolae Ciucă au primit avize pozitive în comisiile de specialitate din Parlament. Senatorii și deputații vor da joi, de la ora 10.00, votul de învestitură. Toți miniștrii propuși în Guvernul Nicolae Ciucă, susținut de PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale, au primit, miercuri, avize pozitive în comisiile de specialitate ale Parlamentului.Ședința pentru acordarea votului de învestitură are loc joi, începând cu ora 10.00.

Lista Guvernului PNL - PSD - UDMR este următoarea:

Articolul continuă după reclamă
  • prim-ministru - Nicolae Ciucă
  • vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu
  • vicepremier - Kelemen Hunor
  • ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila
  • ministrul Finanţelor - Adrian Câciu
  • ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu
  • ministrul Economiei - Florin Spătaru
  • ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu
  • ministrul Energiei - Virgil Popescu
  • ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu
  • ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila
  • ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna
  • ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu
  • ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi
  • ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea
  • ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu
  • ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman
  • ministrul Sportului - Eduard Novak
  • ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu
  • ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode
  • ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu
  • ministrul de Externe - Bogdan Aurescu
Pe acelaşi subiect

UPDATE 18:00Daniel Cadariu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului. Cadariu a fost avizat pozitiv cu 32 de voturi "pentru" şi 12 "împotrivă" de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

UPDATE 17:40Lucian Bode a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Lucian Bode a afirmat în cadrul audierii că în mandatul său au fost încadraţi în Ministerul Afacerilor Interne aproape 5.000 de specialişti. "Am crescut cifrele de şcolarizare în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne - peste 5.000 de locuri în şcolile postliceale şi peste 1.000 de locuri la Academia de Poliţie. A fost demarat procesul de încadrare, prin concurs, după mulţi ani, pentru posturile vacante din surse externe, încadrând aproape 5.000 de specialişti", a declarat Bode.

UPDATE 17:30 Florin Spătaru a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Economiei, cu 30 voturi "pentru" şi 19 "împotrivă".

A primit aviz pozitiv şi Marius Budăi, ministrul desemnat pentru portofoliul Muncii şi Solidarităţi Sociale. Acesta a vorbit în cadrul audierilor din Parlament despre majorări de pensii, de alocaţii şi de salarii, acordarea de sprijin „celor mai săraci dintre pensionari” şi persoanelor cu dizabilităţi, dar şi despre sprijin financiar pentru firme.

În primul rând vom începe cu pensiile cele mai mici, adică cu indemnizaţia socială, care va fi majorată tot de la 1 ianuarie de la valoarea de 800 de lei la valoarea 1000 de lei dar şi majorarea punctului de pensiile la valoarea de 1586 de lei, faţă 1442 de lei cât este acum acel 10% pe care îl cunoaştem noi din comunicarea publică”, a declarat ministrul desemnat al Muncii. 

Budăi a primit aviz favorabil, cu 28 de voturi "pentru", patru "împotrivă" şi patru abţineri.

UPDATE 14:40Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe. Au fost 31 de voturi pentru avizul pozitiv şi 11 voturi împotrivă din partea membrilor comisiilor reunite.

UPDATE 13:56 - Ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a primit aviz favorabil. Mandatul său a fost aprobat cu 24 de voturi "pentru" şi 10 voturi "împotrivă".

Virgil Popescu a primit miercuri aviz favorabil pentru portofoliul de la Ministerul Energiei, din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite. S-au înregistrat 39 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

Florin Roman, un pionier al digitalizării

UPDATE 13:30 - Deputatul PNL Florin Roman a primit aviz favorabil pentru portofoliul de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. El a primit 55 de voturi favorabile şi 22 împotrivă pentru postul de ministru.

Florin Roman a arătat în cadrul audierilor în faţa a şase comisii reunite din Parlament, că intenţionează închiderea, la începutul anului viitor, a proiectului RoNet, care prevede conectarea la internet, prin intermediul fibrei optice, pe bani publici, a 700 de localităţi izolate unde operatorii privaţi nu investesc din cauza numărului mic de abonaţi. El reclamă „interesul mărunt” al unor angajaţi din sistemul public care nu vor finalizeze acest proiect pentru că primesc bonusuri atâta vreme cât proiectul nu este finalizat.

„Atunci când mi s-a propus această funcţie de către primul ministru desemnat Nicolae Ciucă am acceptat după ce am analizat dacă pot să aduc plus valoare acestui domeniu extrem de generos. Cred că puterea exemplului e cea mai importantă pentru fiecare dintre noi”, le-a spus Florin Roman colegilor săi parlamentari care l-au audiat.

El a amintit, în acest context, că în calitate de parlamentar, cu ani în urmă, a contribuit la simplificarea numărului de avize pentru autorizaţiile de construire şi certificatele de urbanism, iar apoi a contribuit la digitalizarea procedurilor pentru obţinerea acestora.

Sorin Grindeanu, întrebat despre Ordonanţa 13

UPDATE 13:10 Sorin Grindeanu, care va deţine şi funcţia de vicepremier în Guvernul Ciucă, a primit aviz favorabil, miercuiri, cu 24 voturi pentru şi 9 voturi împotrivă, în comisiile de transporturi, pentru Ministerul Transporturilor

Sorin Grindeanu a fost întrebat de către un parlamentar de la AUR despre momentul în care, ca şi premier, a semnat Ordonanţa 13 privind amnistia şi graţierea. ”Da, sunt cel care conduceam Guvernul atunci când s-a dat acea Ordonanţă, tot eu conduceam guvernul şi peste câteva zile, când s-a dat Ordonanţa 14, pe care mi-am asumat-o aproape la nivel personal, ştiind în ce intru, din punct de vedere politic, odată cu adoptarea acelei Ordonanţe 14”, a spus Grindeanu.

Grindeanu a mai spus că sectorul Transporturilor este esenţial pentru a crea noi locuri de muncă în economie. ”România are nevoie de un salt de dezvoltare în infrastructura de transport, pe următorii zece ani”, a spus el.

Alexandru Rafila nu ia în calcul demiterea lui Raed Arafat

UPDATE 13:00 - Candidatul propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”. 

Acesta a declarat că certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, însă trebuie introdus în momentul oportun, pentru a nu fii văzut ca un instrument opresiv. ”Dacă vreţi să avem sărbători fericite, trebuie să ne protejăm vârstnicii din familie”, a transmis Rafila.

Întrebat dacă ia în calcul demiterea lui Raed Arafat, Rafila a spus că acesta şi-a făcut foarte bine treaba la DSU, fiind un foarte bun profesionist. Cu toate acestea, Rafila afirmă că va avea o discuţie la nivelul Guvernului, astfel încât Ministerul Sănătăţii să aibă un rol activ în gestionarea pandemiei şi să nu mai fie coordonate toate activităţile de către CNSU.

UPDATE 12:50 Dan Vîlceanu, propus ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a afirmat la audierea de miercuri din comisiile parlamentare de specialitate că există 64 de reforme importante pentru România, pe lângă cele 29 miliarde pe care le vom lua prin PNRR. El a fost avizat favorabil în comisii, cu 17 voturi „pentru”, opt „împotriva” şi o abţinere.

UPDATE 12:30 - Adrian Câciu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Finanţelor din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 34 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi o abţinere din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere. 

Adrian Câciu a vorbit despre sustenabilitatea finanţelor publice din România, despre transparentizarea veniturilor ş eliminarea risipei din banii publici. ”Va trebui să mă ancorez în realitatea legislativă şi operaţională din Ministerul Finanţelor şi să livrăm. Toată lumea aşteaptă de la noi două elemente de urgenţă zero –rectificarea bugetară care trebuie să vină raid şi elaborarea actelor pentru încasarea avansului din PNRR. Aceste lucruri sunt primele pe care trebuie să le facem, din rima zi din care voi fi învestit, dacă îmi acordaţi această încredere”, a declarat Adrian Câciu. 

Sorin Cîmpeanu, criticat că i-a permis lui Raed Arafat să ia decizii pentru Educaţie

UPDATE 12:25Sorin Cîmpeanu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Educaţiei. S-au înregistrat 29 de voturi "pentru" şi trei împotrivă din partea membrilor Comisiilor pentru învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

El a fost criticat la audieri pe motiv că i-ar fi permis secretarului de stat din MAI Raed Arafat să ia decizii cu privire la tipul de învăţământ în perioada crizei sanitare.

Cîmpeanu a menţionat, în cadrul audierilor, imediat după instalarea Guvernului va cere premierului constituirea unui grup de lucru care să începe la un pachet legislativ pe educaţie, dar şi că va pleda pentru alocarea cel puţin a patru procente din PIB domeniului educaţiei încă din anul 2022. 

Cătălin Predoiu cere parchetelor să treacă la treabă

UPDATE 12:20Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil pentru Ministerul Justiţiei, cu 80 de voturi pentru şi 34 împotrivă. El spus în audiere, la solicitarea USR, că desfiinţarea Secţiei Speciale din Justiţie va fi abordată în dialog cu sistemul judiciar, pentru că reprezintă o vulnerabilitate. 

Cătălin Predoiu i-a îndemnat, totodată, pe şefii parchetelor ''să-şi activeze echipele, să răstoarne dosarele pe masă şi să treacă mai serios la treabă'', pentru că "nu putem asista cum interlopi îşi afişează în spaţiul public averile dobândite ilicit".

UPDATE 12:15 Cseke Attila a primit aviz pozitiv pentru un nou mandat de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. S-au înregistrat 34 de voturi "pentru", şi 6 "împotrivă" (USR) din partea Comisiilor pentru administraţie publică ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

"Agricultura României este la un moment de răscruce"

UPDATE 11:42 - Ministrul propus la Agricultură, Adrian Chesnoiu (PSD), a fost avizat favorabil, cu 24 de voturi pentru şi 6 voturi împotrivă.

Chesnoiu şi-a început prezentarea arătând că a fost preşedintele comisiei de agricultură, de la începutul mandatului. El le-a spus parlamentarilor că nu doreşte să vină cu speach-uri pregătite, lacrimogene, şi a afirmat că ”agricultura României este la un moment de răscruce, iar contextul internaţional este unul complicat”.

UPDATE 11:30 -  Eduard Novak a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat pentru un nou mandat la conducerea noului minister al Sportului, rezultat în urma decuplării de portofoliul de tineret. Novak a primit 17 voturi pentru şi 5 împotrivă, înregistrându-se totodată şi 3 abţineri.

Lucian Romaşcanu, Ministerul Culturii, vrea 0,1% din PIB

UPDATE 11:00 - Senatorul Lucian Romaşcanu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Culturii. S-au înregistrat 15 voturi pentru numirea ca ministru, trei voturi împotrivă şi o abţinere din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Indiferent de guvern, cea mai importantă este finanţarea. Obiectivul este 0,1% din PIB, de care Ministerul Culturii s-a apropiat doar în Anul Centenarului, când finanţarea a fost suplimentată pentru evenimente", a spus Romaşcanu. „Deşi anul care urmează are nişte cifre destul de limitate, mi-aş dori să îmi conving colegii din Guvern să ajungem măcar la 0,1% din PIB, iar în următorii opt ani sperăm, visăm, la un 1%”.

Programul audierilor miniştrilor

Ştire iniţială: Audierile miniștrilor urmează să se încheie după ora 17.00.

Primii programaţi sunt miniştrii propuşi la Cultură, Agricultură şi Sport, Lucian Romaşcanu, Adrian Chnesnoiu şi Carol Novak. Ultimii audiaţi sunt cei propuşi la Apărare, Familie şi la Antreprenoriat şi Turism, Vasile Dîncu, Gabriela Firea şi Constantin Daniel Cadariu.

Programul audierilor în comisii, AICI 

Guvernul Ciucă va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de secretar general al guvernului. Față de guvernul anterior, Guvernul Ciucă are două ministere noi: ministerul pentru IMM-uri și Turism și ministerul Tineretului și Familiei.

Lista miniștrilor din Guvernul Ciucă

  • Prim-ministru: Nicolae Ciucă
  • Vicepremier: Kelemen Hunor
  • Vicepremier: Sorin Grindeanu 

Miniștrii PSD

  • Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
  • Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
  • Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
  • Ministerul Muncii: Marius Budăi
  • Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
  • Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
  • Ministerul Economiei: Florin Spătaru
  • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
  • Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

Miniștrii PNL

  • Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu
  • Ministerul Fondurilor Europene - Dan Vîlceanu
  • Ministerul Energiei- Virgil Popescu
  • Ministerul de Interne- Lucian Bode
  • Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
  • Ministerul Educației - Sorin Cîmpeanu
  • Ministerul Digitalizării - Florin Roman
  • Ministerul IMM-urilor și Turismului - Constantin Cadariu

Miniștrii UDMR

  • Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
  • Ministerul Mediului: Tanczos Barna
  • Ministerul Sportului: Eduard Novak

Fiecare ministru va fi audiat în şedinţă comună

- Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. 

- În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor. 

- Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz. 

Salariul minim brut va creşte la 2.550

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus, marți seară, la Parlament lista Guvernului PNL-PSD-UDMR și programul de guvernare şi a susţinut că programul de guvernare se bazează pe: reziliență, stabilitate, transparență, echitate și eficiență.

"Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român", a afirmat Nicolae Ciucă.

Guvernul vizează implementarea reformelor asumate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în special îmbunătățirea capacității instituționale, guvernanța corporativă, atingerea țintele europene de decarbonizare a transportului, digitalizarea transporturilor și creșterea siguranței în domeniu. De asemenea, se va implementa Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.

"Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022; Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022. Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022", sunt câteva dintre măsurile menţionate în programul de guvernare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Toți miniștrii Guvernului Ciucă au fost avizați pozitiv în Parlament. Lista completă