Antena Meniu Search
x

Răsturnare de situaţie în comisia juridică. Coaliţia renunţă la pragul pentru abuz, iar înregistrările rămân ca probe în dosarele de corupţie

Scandal marţi în comisia juridică din Camera Deputaţilor. După ce coaliţia PSD-PNL-UDMR a decis să introducă în Codul de procedură penală un amendament prin care înregistrările obţinute cu mandat de siguranţă naţională să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de corupţie şi evaziune, parlamentarii s-au răzgândit şi au reluat şedinţa de la zero. Au votat proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală în forma transmisă de Guvern. Astfel, interceptările SRI vor putea fi folosite ca probe în cazurile de corupție, iar parlamentarii au decis să renunțe şi la pragul pentru abuz în serviciu instituit de Senat la 250.000 de lei şi sugerat de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu ca fiind de 9.000 de lei.

de Redactia Observator

la 04.04.2023, 19:26

Vezi și

Nu mai există niciun prag pentru abuzul în serviciu. Este decizia coaliţiei de guvernare după o şedinţă cu scandal în Parlament. Liderii coaliţiei au cerut să se revină la proiectul iniţial, pentru că nu au reuşit să se pună de acord.

"A fost o şedinţă cu scandal în Parlamentul României. La presiunea societăţii civile, parlamentarii au renunţat la acest prag şi au revenit la forma proiectului adoptată de Guvern, asta după ce membri comisiei juridice din Camera Deputaţilor au fost sunaţi de către liderii coaliţiei de Guvernare. În forma adoptată de Senat a acestui proiect, pragul pentru incriminarea abuzului în serviciu era de 250.000 de lei. Mai exact, dacă prejudiciul era sub 250.000 de lei, atunci nu vorbeam despre o infracţiune. Au existat însă şi mai multe propuneri pentru acest prag: de 9.000 de lei, 3.000 de lei şi chiar 6.000 de lei. În acea şedinţă, PNL, PSD şi UDMR au propus şi un amendament prin care interceptările serviciilor din dosare nu mai pot fi folosite pentru infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală. La scurt timp după adoptarea acestui amendament, l-au retras însă. Mâine va fi şi votul final, în Camera Deputaţilor", a transmis reporterul Observator Florentina Lazăr.

Desfăşurarea evenimentelor din comisia juridică LIVE update

UPDATE. Comisia Juridică a renunțat la amendamentele discutate astăzi și a votat varianta Codurilor propusă de Guvern. Interceptările SRI vor putea fi folosite ca probe în cazurile de corupție. Parlamentarii au decis să renunțe şi la pragul pentru abuz în serviciu instituit de Senat. Miercuri, ambele proiecte ajung la vot în plen. 

Pe acelaşi subiect

"Supun la vot eliminarea tuturor amendamentelor votate în Senat. Un vot împotrivă, două abţineri. Cu majoritate au fost eliminate toate amendamentele. Patrul abţineri şi adoptată forma venită de la Guvern. Toate amendamentele adoptate astăzi sunt retrase către coaliţie. Coaliţia de guvernare îşi retrage toate amendamentele depuse şi vom vota eliminarea tuturor amendamentele la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Adoptat cu două abţinere şi propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern, cu amendamentele respise sau eliminate votate astăzi. Adoptat cu patru abţineri. Pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu mai există prag. A fost eliminat amendamentul votat la Senat, pentru că aceasta era problema societăţii civile. Aşa că am respectat solicitare", a declarat Laura Vicol, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

"S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern", a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei.

UPDATE. Şedinţa din Comisia juridică se va relua de la zero, după scandalul izbucnit din cauza amendamentului privind interceptările. Potrivit surselor Observator, Laura Vicol, șefa Comisiei juridice, a declarat că, în urma discuţiilor din coaliţie, se renunţă la toate amendamentele şi vor vota proiectul iniţial al Guvernului. 

ŞTIREA INIŢIALĂ. La articolul 139 din Codul de Procedură Penală legat de interceptări, coaliţia a adoptat un amendament, prin care au stabilit în ce cazuri se pot face înregistrări, dar nu au precizat şi cazurile de corupţie. 

"Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ umătoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţini ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţilor, materialelor nucleare şi materialelor explosive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatrea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme infromatice sau mijloace de comunciare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţinuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane", precizează amendamentul, dar în enumerare au fost eliminate şi faptele de corupţie, potrivit news.ro

USR a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională

Silviu Dehelean, deputat USR, spune că această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu. "Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupţie. Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ".

USR a anunţat că "va sesiza Curtea Constituţională pe cele două proiecte de lege prin care Coaliţia PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co". 

Fostul ministrul al Justiţiei Stelian Ion a anunţat de asemenea că USR va sesiza Comisia Europeană. 

Soțul Laurei Vicol, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Deputatul USR Victor Ilie a spus, marți în timpul dezbaterilor pe Codurile Penale din Comisia juridică, că deputata PSD Laura Vicol a votat o modificare care îl favorizează direct pe soțul ei în procesul în care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și grup infracțional organizat.

"Deputatul USR Victor Ilie a spus în timpul dezbaterilor pe Codurile Penale din Comisia juridică că deputata PSD Laura Vicol tocmai a votat o modificare care îl favorizează direct pe soțul ei în procesul în care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și grup infracțional organizat", transmite USR, potrivit Mediafax.

„Articolul 5 din Codul de conduită ne spune că deputații și senatorii au obligația să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influența acțiunile lor publice, inclusiv votul pe scoaterea înregistrărilor pe evaziune fiscală și corupție. Avem informații că soțul unui membru al acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală și grup criminal infracțional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul București. Cred că acest lucru trebuie adus la cunoștința cetățenilor chiar dacă s-a votat deja pe acel amendament. Măcar până la votul din plen, acest lucru trebuie cunoscut de cetățeni”, a spus deputatul Victor Ilie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Răsturnare de situaţie în comisia juridică. Coaliţia renunţă la pragul pentru abuz, iar înregistrările rămân ca probe în dosarele de corupţie