Live Text

Nicolae Ciucă, desemnat oficial pentru funcţia de premier. Klaus Iohannis face un apel la responsabilitatea parlamentarilor

Redactia Observator

De Redactia Observator.
Publicat: 21.10.2021, 14:05.
Actualizat: 21.10.2021, 14:21

Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări cu partidele, în vederea desemnării noului premier, după ce Parlamentul a respins varianta unui guvern exclusiv USR, condus de Dacian Cioloș. Klaus Iohannis a acceptat propunerea de premier făcută de PNL şi l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru.

Reclamă
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 14:05 - "Tocmai am încheiat consultările cu formaţiunile parlamentare, consultări pentru găsirea unei soluţii guvernamentale. Discuţiile au fost considerabil mai bune decât după ultimele discuţii. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluţie reală. Acum, criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă şi pe români. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, iarna bate la uşă, preţurile cresc. Este nevoie de un guvern cu puteri depline, pentru a pune în practică soluţiile pe care le-am gândit.

Am fost foarte mulţumit şi bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. Analizând întreaga situaţie, am decis să îl desemnez drept candidat pe domnul Nicolae Ciucă", a declarat Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă: Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de tot ceea ce poate un Guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde.

În acest sens, vom negocia cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament.

Citește și:
Reclamă

AUR l-a propus pe Călin Georgescu

UPDATE 13:45 - Copreşedintele AUR, George Simion a declarat, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că şeful statului le-a transmis că propunerea de premier va fi generalul Nicolae Ciucă. El a afirmat că, dacă noua propunere de premier nu va reuşi să strângă o majoritate, atunci AUR va declanşa procedura de suspendare din funcţie a şefului statului. ”Ne-a spus domnul preşedinte că propunerea de prim-ministru va fi generalul Ciucă. Adică putem să Intrăm într-un sistem militarizat, în care vor conduce Armata şi preşedintele Iohannis. Era foarte sigur domnul preşedinte, dădea semne că este convins că PSD îl va vota pe Ciucă”, a spus Simion.

El a precizat că AUR a înaintat o altă propunere, a unui premier independent, precum Călin Georgescu şi că nu va vota un guvern Ciucă. ”I-am pus în vedere că, dacă şi această propunere nu întruneşte o majoritate parlamentară, AUR va declanşa suspendarea preşedintelui", a mai spus Simion.

Reclamă

UPDATE 13:30 - Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că decizia privind premierul îi aparţine preşedintelui, dar că se profilează tot un guvern de dreapta, având în vedere că PNL este dispus să îndeplinească cerinţa pusă de USR pentru refacerea coaliţiei de guvernare.

UPDATE 13:00 - Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, reprezentanţilor PSD care au venit la consultările pentru formarea unui nou guvern, că în spaţiul public există real dorinţa de a găsi soluţie şi de a încheia această criză, el menţionând că situaţia este diferită, acum, faţă de prima rundă de consultări. ”V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că, totuşi, suntem într-o situaţie mult diferită acum”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

El a continuat: ”Din păcate, criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai este înţeleasă în niciun fel de români şi constatarea mea este că în spaţiul politic există real dorinţa de a găsi soluţie şi de a încheia această criză”.

Reclamă

PSD nu a mers cu o propunere de premier la consultările de joi, de la Palatul Cotroceni.

PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier

UPDATE 12:30 - Partidul Naţional Liberal l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim ministru, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni. Florin Cîţu a insistat că propunerea i-a aparţinut şi că mizează pe responsabilitatea parlamentarilor să rezolve această criză politică. Nicolae Ciucă nu a fost prezent la declaraţiile făcute de Florin Cîţu.

Reclamă

UPDATE 11:45 - Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat, joi, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni că refacerea coaliției de guvernare este posibilă în jurul unui program de reforme. Nu vom susține un guvern minoritar PNL-UDMR, nu este o soluție, a precizat Cioloș.

PSD nu renunţă la anticipate

UPDATE 11:15 - Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, la plecarea spre Palatul Cotroceni, că urgenţa este discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis despre pandemie. Liderul PSD nu a dorit să spună cu ce mandat merg social-democraţii la consultări dar a arătat că este greu în acest moment să se producă alegeri anticipate. ”Urgenţa românilor este să discutăm cu preşedintele problema pandemiei”, a spus Ciolacu, la sediul PSD.

Întrebat dacă a renunţat la scenariul alegerilor anticipate, liderul PSD a spus că nu a renunţat, însă a nuanţat: ”Ştiam foarte bine că anticipatele nu se pot face în acest moment, ţinând cont şi de pandemie şi de Constituţie, dar credem în continuare că, după un asemenea eşec al guvernării de dreapta, varianta cea mai bună este întoarcerea la români”, a spus el.

Astfel, PSD ar putea să susţină temporar un guvern minoritar PNL-UDMR, în ciuda unor proteste din interiorul partidului. Conform News.ro, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului,.

UPDATE 10:30 - PSD discută la această oră mandatul cu care merge azi la Cotroceni. Conform surselor Observator, social-democraţii nu vor face o propunere de premier. Din delegaţie vor face parte Marcel Ciolacu, președintele PSD, Paul Stănescu, secretar general PSD, Sorin Grindeanu, vicepreședinte PSD, Alexandru Rafila, deputat PSD, Streinu Cercel, senator PSD.

UPDATE 10:15 - Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, a fost validat în şedinţa liberalilor dinaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni. Conform surselor Observator, acesta a fost votat în unanimitate de colegii de partid.

Surse: PNL renunță la propunerea Florin Cîțu premier

UPDATE ora 8:10 - PNL renunţă la Florin Cîţu şi îl va propune pe Nicolae Ciucă, ministrul demis al Apărării, spun surse politice. Liberalii îşi doresc un un guvern minoritar PNL-UDMR cu susţinerea PSD. Varianta a fost discutată aseară de preşedintele Klaus Iohannis şi câţiva liberali: Florin Cîţu şi cei patru vicepreşedinţi PNL, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, informează reporterul Observator Larisa Bernaschi.

Știrea inițială:

Dacian Cioloș nu a reușit să obțină miercuri votul de încredere pentru guvernul pe care l-a propus, astfel că președintele Klaus Iohannis a chemat, joi, partidele la o nouă rundă de consultări.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloș. În consecință, în temeiul prevederilor art. 85 alin.(1) și ale art. 103 alin.(1) din Constituția României, Președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie 2021, începând cu ora 11:00”, a transmis Administrația Prezidențială.

Fiecare delegaţie are la dispoziţie o jumătate de oră.

Consultările vor avea loc joi, 21 octombrie 2021, după următorul program:

Partidele îşi stabilesc strategia, înainte de întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis

Singurii care au anunţat oficial delegaţia care participă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis sunt liberalii. Vor merge la Cotroceni preşedintele PNL Florin Cîţu, dar şi cei patru prim-vicepreşedinţi Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur.

Înainte de întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, partidele îşi stabilesc strategia. La 9.30 are loc Biroul Permanent Naţional al PSD, iar la ora 10.00 are loc Biroul Permanent Naţional al PNL.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, miercuri seară, că liberalii au deja o decizie în ceea ce priveşte propunerea de premier, în persoana lui Florin Cîţu, dar nu a exclus posibilitatea unei noi decizii. ”Noi avem o decizie la momentul acesta, vom vedea ce se va întâmpla mâine”, a afirmat, miercuri seară, Dan Vîlceanu.

La rândul său, Dacian Cioloş a precizat că USR nu va face o nouă propunere de premier. El a reiterat disponibilitatea de a se aşeza la discuţii cu PNL, pentru a reface coaliţia, dacă liberalii nu-l mai propun pe Florin Cîţu.

Guvernul Cioloş nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. De asemenea, au fost înregistrate 184 de voturi ”împotrivă”. Pentru ca echipa Cioloş să fie învestită erau necesare 234 de voturi. Conform Regulamentului activităţilor comune ale celor două Camere, în cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier
Politic• pe 22.11.2021 la 14:01
Foto
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier
recomandari pe a1.ro
Cine este soția lui Nuțu Cămătaru. Claudia Balint a devenit cunoscută când a apărut într-un videoclip de manele
Cine este soția lui Nuțu Cămătaru. Claudia Balint a devenit cunoscută când a apărut într-un videoclip de manele
PSD a votat că primul premier va fi de la PNL. Nicolae Ciucă, propunerea alianţei la consultările de la Cotroceni
Politic• pe 22.11.2021 la 10:55
PSD a votat că primul premier va fi de la PNL. Nicolae Ciucă, propunerea alianţei la consultările de la Cotroceni
PSD a votat că primul premier va fi de la PNL. Nicolae Ciucă, propunerea alianţei la consultările de la Cotroceni
Reclamă
Top știri
Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
1
Eveniment • pe 26.11 la 19:40

Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita

Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
Medic infecţionist din Iaşi: „Cine nu are doza 3 poate fi considerat nevaccinat”
2
Sanatate • pe 26.11 la 14:59

Medic infecţionist din Iaşi: „Cine nu are doza 3 poate fi considerat nevaccinat”

Medic infecţionist din Iaşi: „Cine nu are doza 3 poate fi considerat nevaccinat”
O fetiţă de 12 ani a murit, după ce venise cu prietenii să vadă luminiţele de Crăciun în centrul oraşului Liverpool
3
Mapamond • pe 26.11 la 13:42

O fetiţă de 12 ani a murit, după ce venise cu prietenii să vadă luminiţele de Crăciun în centrul oraşului Liverpool

O fetiţă de 12 ani a murit, după ce venise cu prietenii să vadă luminiţele de Crăciun în centrul oraşului Liverpool
Alertă de grad zero în Olanda: 13 cazuri de Omicron, confirmate la persoane revenite din Africa de Sud
4
Sanatate • la 09:26

Alertă de grad zero în Olanda: 13 cazuri de Omicron, confirmate la persoane revenite din Africa de Sud

Alertă de grad zero în Olanda: 13 cazuri de Omicron, confirmate la persoane revenite din Africa de Sud
Numele celui mai bogat om din Ucraina, menționat într-un presupus complot privind o lovitură de stat. Rinat Ahmetov neagă orice implicare
5
Extern • ieri la 21:40

Numele celui mai bogat om din Ucraina, menționat într-un presupus complot privind o lovitură de stat. Rinat Ahmetov neagă orice implicare

Numele celui mai bogat om din Ucraina, menționat într-un presupus complot privind o lovitură de stat. Rinat Ahmetov neagă orice implicare
RECOMANDĂRI
Prima "imagine" a variantei Omicron arată mai multe mutaţii decât varianta Delta: "Virusul s-a adaptat din nou speciei umane"
Stiinta • la 20:59

Prima "imagine" a variantei Omicron arată mai multe mutaţii decât varianta Delta: "Virusul s-a adaptat din nou speciei umane"

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta, conform unei prime...

Prima "imagine" a variantei Omicron arată mai multe mutaţii decât varianta Delta: "Virusul s-a adaptat din nou speciei umane"
Loteria Vaccinării, duminică 28 noiembrie 2021. Câștigătorul marelui premiu în valoare de 300.000 de lei
Eveniment • la 20:55

Loteria Vaccinării, duminică 28 noiembrie 2021. Câștigătorul marelui premiu în valoare de 300.000 de lei

Loteria Vaccinării, duminică 28 noiembrie 2021. Câștigătorul marelui premiu în valoare de 300.000 de lei
Simptomele pacienților infectați cu varianta Omicron. Ce au constatat medicii după ce au studiat cazul unui copil de 6 ani din Africa
Extern • la 18:52

Simptomele pacienților infectați cu varianta Omicron. Ce au constatat medicii după ce au studiat cazul unui copil de 6 ani din Africa

Simptomele pacienților infectați cu varianta Omicron. Ce au constatat medicii după ce au studiat cazul unui copil de 6 ani din Africa
Imagine ilustrativă
Economic • la 17:51

Analiză Bloomberg: Criza energetică din Europa se va agrava odată cu venirea iernii

Analiză Bloomberg: Criza energetică din Europa se va agrava odată cu venirea iernii
PARTENERI
Scandal de proporții între avocata familiei Melencu și mama Alexandrei Măceșanu: ”Dacă nu soliciți probe, înseamnă că știi unde e”. Femeia a izbucnit în plâns
spynews.ro
Scandal de proporții între avocata familiei Melencu și mama Alexandrei Măceșanu: ”Dacă nu soliciți probe, înseamnă că știi unde e”. Femeia a izbucnit în plâns
S-a îmbrăcat în polițistă şi a oprit un şofer. Ce a pățit tânăra din București după ce a postat imaginile
libertatea.ro
S-a îmbrăcat în polițistă şi a oprit un şofer. Ce a pățit tânăra din București după ce a postat imaginile
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 28 noiembrie 2021. Racii vor avea parte de un beneficiu neașteptat. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 28 noiembrie 2021. Racii vor avea parte de un beneficiu neașteptat. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Vom avea restricții de sărbători? Mesajul lui Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății
gandul.ro
Vom avea restricții de sărbători? Mesajul lui Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
prosport.ro
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
"Sindromul Havana" a lovit și FBI. Fostul agent care spune că trăiește de zece ani cu simptomele generate de leziuni cerebrale
Ziare.com
"Sindromul Havana" a lovit și FBI. Fostul agent care spune că trăiește de zece ani cu simptomele generate de leziuni cerebrale
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
redactia.ro
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
Ce nu știu fanii despre Oana Moșneagu, actrița care o joacă pe Andreea, fata avară din Adela. Mărturisirile sincere ale actriței despre viața sa
tvhappy.ro
Ce nu știu fanii despre Oana Moșneagu, actrița care o joacă pe Andreea, fata avară din Adela. Mărturisirile sincere ale actriței despre viața sa
O defecțiune în aplicația Tesla a lăsat sute de șoferi cu mașinile încuiate! Ce spune Elon Musk
GSP
O defecțiune în aplicația Tesla a lăsat sute de șoferi cu mașinile încuiate! Ce spune Elon Musk
Ciucă vrea ca tinerii să facă armata. Măsura apare în programul de guvernare
money.ro
Ciucă vrea ca tinerii să facă armata. Măsura apare în programul de guvernare
Decizia radicală luată de Anamaria Prodan după ce Laurenţiu Reghecampf a lăsat-o pentru Corina Caciuc: „Poate să îl ia şi pe Reghecampf, poate să îi aducă iubite, orice pe pământul ăsta”
as.ro
Decizia radicală luată de Anamaria Prodan după ce Laurenţiu Reghecampf a lăsat-o pentru Corina Caciuc: „Poate să îl ia şi pe Reghecampf, poate să îi aducă iubite, orice pe pământul ăsta”
„Mă ameninţaţi acum?”. Laurenţiu Reghecampf, salvat de Anamaria Prodan de o plângere penală din partea unei prietene de-a amantei. Stenograme incredibile
as.ro
„Mă ameninţaţi acum?”. Laurenţiu Reghecampf, salvat de Anamaria Prodan de o plângere penală din partea unei prietene de-a amantei. Stenograme incredibile
Planta care ”nu poate muri”. Ce secrete ascunde și care e singurul loc din lume în care crește
UseIT
Planta care ”nu poate muri”. Ce secrete ascunde și care e singurul loc din lume în care crește
CITEȘTE PE A1.ro
Cândva era cea mai dorită femeie și avea bărbații la picioare. Recent, a fost văzută așa pe stradă. Vedeta care a ajuns de nerecunoscut după un divorț complicat
Cândva era cea mai dorită femeie și avea bărbații la picioare. Recent, a fost văzută așa pe stradă. Vedeta care a ajuns de nerecunoscut după un divorț complicat
Brigitte, ieșire nervoasă după ce fiul său i-a distrus apartamentul. Florin Pastramă s-a băgat între ei să-i despartă. "Și-a bătut joc de mine". Reacția fiului a făcut-o să plângă de furie
Brigitte, ieșire nervoasă după ce fiul său i-a distrus apartamentul. Florin Pastramă s-a băgat între ei să-i despartă. "Și-a bătut joc de mine". Reacția fiului a făcut-o să plângă de furie
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 26.11 la 18:20
Video

Observator de bine, 26 noiembrie 2021. Marile branduri de haine încep să îşi mute producţia în România

Observator de bine, 26 noiembrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 26 noiembrie 2021. Marile branduri de haine încep să îşi mute producţia în România
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 25.11 la 17:12
Video

Observator de bine, 25 noiembrie 2021. O bancă din Marea Britanie a introdus săptămâna de lucru de 4 zile

Observator de bine, 25 noiembrie 2021. O bancă din Marea Britanie a introdus săptămâna de lucru de 4 zile
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 24.11 la 18:09
Video

Observator de bine, 24 noiembrie 2021. Snoop Dogg îşi promovează noul album pe străzile comunei Bogata

Observator de bine, 24 noiembrie 2021. Snoop Dogg îşi promovează noul album pe străzile comunei Bogata