Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban: Tudorel Toader îi pregăteşte lui Liviu Dragnea o amnistie mascată, prin Ordonanţă de Urgenţă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că ”ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu încetează să se aşeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea şi camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiţie egală, independentă şi accesibilă pentru toţi cetăţenii”.

Ludovic Orban: Tudorel Toader îi pregăteşte lui Liviu Dragnea o amnistie mascată, prin Ordonanţă de Urgenţă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că ”ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu încetează să se aşeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea şi camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiţie egală, independentă şi accesibilă pentru toţi cetăţenii”. Orban spune că Toader îi pregăteşte lui Liviu Dragnea ”o amnistie mascată, prin Ordonanţă de Urgenţă”.

”Declaraţia ministrului privind intenţia de a emite o Ordonanţă de Urgenţă referitoare la revizuirea unor condamnări definitive arată o dată în plus preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiţiei de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea”, susţine liderul PNL.

Ludovic Orban menţionează că revizuirea a făcut obiectul modificărilor aduse Codului de Procedură Penală, aflate în momentul de faţă în analiza Curţii Constituţionale, la solicitarea PNL, iar intervenţia prin Ordonanţă de Urgenţă în această speţă neagă rolul constituţional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare.

”De asemenea, este o dinamitare a principiului securităţii raporturilor juridice în societate, având în vedere că toţi cei condamnaţi în ultimii 15-20 de ani vor avea ocazia să ceară anularea condamnărilor, cu riscul supraaglomerării şi blocării instanţelor de judecată”, subliniază Orban.

Preşedintele PNL mai precizează că este atributul instanţelor de judecată de a stabili, de la caz la caz, măsura în care probatoriul este sau nu valabil, respectiv de a înlătura acele probe considerate nelegale.

”În prezent această cale de contestare este posibilă şi a şi fost utilizată, atât în privinţa «protocoalelor», cât şi în privinţa «interceptărilor». Nu este rolul Guvernului de a judeca în locul judecătorilor în ce măsură probatoriul este legal sau ilegal, ci a instanţelor de judecată în fiecare caz în parte. În aceste condiţii, emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă de tipul celei invocate de ministrul Justiţiei reprezintă un abuz fără precedent, fiind o reglementare care nu beneficiază de filtrul necesar al Curţii Constituţionale. Somăm Guvernul să se abţină din a promova o astfel de Ordonanţă de Urgenţă, iar în caz contrar PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constituţională”, mai declară Ludovic Orban.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri seară, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. El a spus că o astfel de ordonanţă va fi dată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile", iar prin aceasta îi va fi dată încredere românului că "justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia".

"Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă. O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive. Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă", a declarat Tudorel Toader.

sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban: Tudorel Toader îi pregăteşte lui Liviu Dragnea o amnistie mascată, prin Ordonanţă de Urgenţă