Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban, desemnat premier de către Klaus Iohannis

Ludovic Orban a fost desemnat premier de către Preşedintele Klaus Iohannis, iar PNL va forma noul guvern. Numirea e făcută la 6 zile după căderea Guvernului Dăncilă, prin moţiune de cenzură.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 15.10.2019, 17:07

Ludovic Orban la conferinţă de presă la PNL
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe şeful PNL, Ludovic Orban - Mediafax Foto via Hepta

Ludovic Orban a fost desemnat premier de către Preşedintele Klaus Iohannis, iar PNL va forma noul guvern. Numirea e făcută la 6 zile după căderea Guvernului Dăncilă, prin moţiune de cenzură. Noul prim-ministru are acum misiunea de a forma executivul şi de a obţine susţinere parlamentară, pentru a obţine votul de învestire.

Noul premier a fost anunţat într-o conferinţă de presă organizată de Klaus Iohannis la Cotroceni, marţi, la ora 17.00.

Ludovic Orban a fost şi el prezent la anunţul Preşedintelui României. A fost numit de Iohannis după 5 zile de negocieri cu partidele care au votat moţiunea de cenzură. PSD, care a trecut în opoziţie, a refuzat consultările de la Cotroceni.

'După consultările cu partidele politice parlamentare şi formaţiunile politice parlamentare am tras concluzia pe care am spus-o şi după prima rundă de consultări. Se conturează un guvern în jurul PNL-ului. PNL-ul a fost singurul partid care a venit la consultări şi a spus direct că îşi asumă guvernarea în această perioadă de tranziţie. Guvernul care va fi instalat în săptămânile următoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare', a declarat Klaus Iohannis.

'Am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, preşedintele PNL, preşedintele celui mai mare partid din opoziţie. Aşa este democratic, corect. Aşa se va întâmpla. În continuare, sper ca toţi actorii politici să înţeleagă că suntem în criză politică şi cu atât mai repede se ajunge la o soluţie cu atât mai bine. Cred că trebuie instalat urgent noul guvern pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în aşteptare: organizarea alegerilor prezidenţiale, elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar şi multe alte lucruri', a explicat preşedintele Iohannis.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cine este Ludovic Orban

În vârstă de 56 de ani şi originar din Braşov, Ludovic Orban este de profesie inginer. A intrat în politică în 1992, ca liberal, dar alăturându-se PNL- Aripa Tânără. În 1998 a intrat în PNL, care a fuzionat cu formaţiunea sa, devenită între timp PL 93.

Ca membru PNL, Ludovic Orban a fost de două ori deputat, între 2008 - 2016. Ca experienţă de demnitar de rang înalt în Guvern, el a fost timp de 1 an şi jumătate, din aprilie 2007, Ministrul al Transporturilor în guvernul condus de şeful PNL de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. Din 2017, Ludovic Orban este Preşedintele PNL.

Controverse: În 2016, Ludovic Orban a fost anchetat de DNA pentru acuzaţia că ar fi încercat să obţină ilegal bani pentru campania sa electorală, însă a fost achitat în primă instanţă, în 2017. În 2007, a fost implicat într-un accident în Bucureşti şi s-a prezentat la sediul poliţiei după mai bine de 24 de ore.

Liderul PNL este căsătorit şi are un copil. Fratele său, consilierul prezidenţial Leonard Orban, e fost comisar european pentru multilingvism şi fost ministru.

- Acest articol este în curs de actualizare -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban, desemnat premier de către Klaus Iohannis