Antena Meniu Search
x

Ministerele care primesc mai mulţi bani şi cele care pierd, după a doua rectificare bugetară din 2022

Guvernul a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an. Va fi una pozitivă, iar veniturile bugetului general consolidat vor creşte cu 500 de milioane de lei. Potrivit proiectului pus în dezbatere, ministerele care câştigă bani sunt cel al Finanţelor (PSD), al Muncii (PSD), al Agriculturii (PSD), al Economiei (PSD) şi al Justiţiei (PNL). Tot pe plus sunt MAE şi SPP. Pierd bani ministerul Energiei (PNL), cel de Interne (PNL), cel al Sănătăţii şi al Transporturilor, ambele conduse de social-democraţi.

de Redactia Observator

la 16.11.2022, 12:49

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă a precizat că datele la zi despre economie sunt îmbucurătoare - Facebook: Guvernul României

Potrivit proiectului în dezbatere, următoarele ministere primesc, respectiv pierd bani în urma rectificării bugetare.

Ministerele care primesc bani

Ministerul Finanţelor: + 6,8 miliarde de lei (aprox.)

Ministerul Muncii: + 1,5 miliarde de lei (aprox)

Pe acelaşi subiect

Ministerul Agriculturii: +376 milioane de lei (aprox.)

Ministerul Economiei: + 103 milioane de lei (aprox.)

Ministerul Justiţiei: + 90 de milioane de lei (s-au făcut economii cu cheltuielile de personal de 30 de milioane de lei)

MAE: +71 milioane de lei (s-au facut economii de 1,1 milioane de lei)

SPP: +20 de milioane de lei (economii cu bunuri si servicii de1,5 milioane de lei)

Ministerele care pierd bani

MIPE: -3,8 miliarde de lei

Ministerul Sănătăţii: -1 miliard de lei (s-au făcut economii de 100 de milioane la cheltuieli de personal)

Ministerul Mediului: -538 de milioane de lei

Ministerul Transporturilor: -514 de milioane de lei (s-au făcut economii la bunuri și servicii de 3 milioane de lei)

Ministerul Afacerilor Interne: -383 de milioane de lei (economii la cheltuielile cu bunuri și servicii de 25 de milioane de lei)

Ministerul Energiei: -327 de milioane de lei (s-au facut economii la proiectele PNRR de 270 de milioane de lei)

Ministerul Cercetării: -186 de milioane de lei (s-au făcut economii la bunuri și sericii de 8 milioane de lei)

Ministerul Familiei: -109 milioane de lei (s-au făcut reduceri la cheltuielile de personal de 3,2 milioane de lei si la bunuri si servicii de 12 milioane de lei)

SGG: -30 de milioane de lei (s-au făcut reduceri la cheltuieli de personal de 30 de milioane de lei si la bunuri si servicii de 45 de milioane de lei)

STS: -85 de milioane de lei (economii la bunuri si servicii de 6 milioane de lei)

Ministerul Educaţiei: -80 de milioane de lei (se propune suplimentarea cheltuielilor de personal cu 400 de milioane)

Ministerul Dezvoltării: -76 de milioane de lei (economii la proiectele cu finanţare PNRR de 527 de milioane de lei, mai mult decât Ministerul Energiei)

Declaraţiile lui Ciucă despre noua rectificare bugetară

Ultima rectificare bugetară pe acest an va fi aprobată de Guvern joi, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, subliniind că este vorba despre o rectificare de aproximativ 500 de milioane de lei, prin care se are în vedere îndeplinirea angajamentelor în proiectele europene, asigurarea drepturilor salariale şi a ajutoarelor sociale, precum şi asigurarea de fonduri pentru compensarea efectelor secetei în agricultură.

"Ieri am avut o analiză în urma căreia s-a finalizat proiectul pentru tot ceea ce înseamnă noua rectificare bugetară, care va fi şi ultima pe acest an. Proiectul a fost pus în dezbatere publică. Ceea ce este important este să subliniem că discutăm despre o rectificare bugetară de aproximativ 500 de milioane de lei şi în felul acesta am asigurat redistribuirea banilor, astfel încât la nivelul fiecărui minister să se asigure îndeplinirea tuturor angajamentelor în proiectele europene şi, de asemenea, tot ceea ce înseamnă asigurarea drepturilor salariale şi a ajutoarelor sociale, având totodată în atenţie aspectele legate de asigurarea fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei în agricultură. (...) Rectificarea bugetară o vom adopta într-o şedinţă de guvern care avea loc mâine (joi - n.r.), sperăm la ora 11,00, în funcţie de finalizarea procedurilor", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de guvern.

El a precizat că datele la zi despre economie sunt îmbucurătoare şi nu există premise legate de intrarea într-o recesiune economică.

România are parte de o creştere economică

"Sunt date care ne bucură pe toţi, pentru că am reuşit în această situaţie deosebit de complicată să avem o creştere economică, instituţiile de evaluare europene situează România şi pe trimestrul trei în primele locuri la creştere economică şi avem, de asemenea, în vedere că evaluările pentru anul viitor într-un context în care există temeri pentru o recesiune economică, economia românească totuşi să se încadreze pe o menţinere a unei creşteri economice, sigur, nu foarte mari în actualul context, dar totuşi nu avem premise prin care să vedem o intrare în recesiune economică", a mai declarat Ciucă.

Premierul a adăugat că este nevoie în continuare de prudenţă, echilibru şi de măsuri care să sprijine investiţiile.

"Sigur, suntem foarte realişti, depindem foarte mult de tot ceea ce înseamnă contextul economic şi partenerii noştri economici. Este cât se poate de clar că o parte dintre aceste probleme vor afecta şi economia românească. Avem nevoie în continuare de prudenţă, de echilibru şi de măsuri şi decizii prin care să continuăm să sprijinim investiţiile, pentru că aşa cum rezultă din analiza noastră, anul acesta am reuşit să ne menţinem într-o evoluţie pozitivă economică datorită acestor investiţii. (...) La nivelul întregii agende guvernamentale, vom continua să sprijinim şi vom continua să acordăm încredere sectorului de business şi investiţii, pentru că putem să observăm cât se poate de clar că avem în felul acesta instrumente prin care să protejăm şi să menţinem locurile de muncă, să mărim locurile de muncă şi, de asemenea, spaţiul financiar prin care să putem să analizăm creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor, astfel încât cetăţenii ţării să nu sufere întru totul efectele inflaţiei, care a depăşit 16%", a afirmat Ciucă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Ministerele care primesc mai mulţi bani şi cele care pierd, după a doua rectificare bugetară din 2022