Antena Meniu Search
x

Primul liberal care anunţă public că e nevoie de o schimbare în PNL. Cine va conduce partidul după înlăturarea lui Florin Cîţu

Deputatul liberal Ben-Oni Ardelean a anunţat într-o postare pe Facebook că Partidul Naţional Liberal are nevoie de o schimbare de macaz, însă nu a menţionat numele lui Florin Cîţu. Mesajul vine însă în contextul în care aproximativ 40 de lideri PNL au semnat o scrisoare prin care îi cer demisia lui Florin Cîţu de la şefia partidului.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 31.03.2022, 13:22

Florin Cîţu, actualul lider al PNL şi preşedinte al Senatului
Florin Cîţu ar urma să rămână cu funcţia de preşedinte al Senatului - Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Deputatul PNL Ben Oni-Ardelean a scris, joi, pe Facebook, că partidul are nevoie urgenţă de un restart şi că bâjbâiala îi va costa pe toţi. "E timpul sa schimbăm macazul”, a mai spus parlamentarul liberal în postare.

”Partidul Naţional Liberal are nevoie urgentă de un restart! Dezbaterile valorice, strategia şi viziunea politică trebuie să cuprindă toate entităţile care contribuie la o gandire politică coerentă, pragmatică şi realistă. Suntem obligaţi să nu ne abatem de la valorile creştin-democrate, având o responsabilitate imensă in faţa ţării”, a scris deputatul. ”Bâjbâiala ne va costa pe toţi. Trebuie să ne ridicăm de jos şi să luptăm mai uniţi ca niciodată pentru România! E singura variantă! E timpul să schimbăm macazul!”

Mai mulţi lideri ai PNL pregătesc schimbarea preşedintelui Florin Cîţu, pe fondul nemulţumirilor legate de relaţia acestuia cu cei de la PSD, care tensionează atmosfera în coaliţie, dar şi de faptul că liderul liberal nu comunică cu liderii judeţeni şi cu primarii partidului.

Cât timp Florin Cîţu a fost în vizită în Statele Unite, liderii partidului au pus la cale să îl dea jos din fruntea partidului. Aceştia au discutat în weekend cu preşedintele Klaus Iohannis, iar acum 40 de membri importanţi ai PNL au semnat o scrisoare prin care îi vor cere demisia lui Cîţu. Azi, aceştia se vor întâlni cu premierul Nicolae Ciucă - favorit pentru a îl înlocui pe Cîţu -, iar seara, când este programată o petrecere de ziua lui Florin Cîţu, îi vor comunica decizia, potrivit surselor Observator.

Pe acelaşi subiect

"O scrisoare pierdută". Ce urmează pentru Florin Cîţu

Conform surselor Observator, scrisoarea semnată de liderii PNL nu îi va mai fi înmânată lui Florin CÎţu, ca să nu fie asociată cu scrisorea pentru Liviu Dragnea

Astfel, Florin Cîţu ar urma să meargă direct la Palatul Cotroceni după ce soseşte din SUA, unde Klaus Iohannis va încerca să îl determine să demisioneze din fruntea partidului. 

În cazul în care alege să facă asta, Florin Cîţu ar urma să rămână şeful Senatului, măcar până la finalul sesiunii parlamentare, iar Dan Vîlceanu să păstreze funcţiile de Secretar General şi ministru. 

Conducerea interimară ar urma să fie asigurată de cei patru prim-vicepreşedinţi, până la un Congres când va fi instalat Nicolae Ciucă ca nou şef al liberalilor. Premierul se bucură de altfel de o cotă ridicată de încredere din partea românilor, aflându-se în top alături de Alexandru Rafila şi Mircea Geoană.

Gheorghe Falcă nu vrea Congres în acest moment

Eurodeputatul Gheorghe Falcă afirmă că preşedintele PNL şi cei patru prim-vicepreşedinţi ar trebui să spună în interiorul formaţiunii dacă au ceva de spus şi să-şi lămurească modul de lucru. "Personal, nu-mi doresc un Congres extraordinar", susţine el.

Gheorghe Falcă a declarat, la RFI, că nu a semnat vreun document prin care i se cere demisia lui Florin Cîţu.

"De confirmat nu am cum să confirm, pentru că nu am semnat un astfel de document. Aseară am văzut şi eu informaţia în presă cu referire la acest document şi am sunat la câţiva colegi, dar nu mi-au răspuns", a afirmat europarlamentarul.

Întrebat dacă, în opinia sa, Florin Cîţu trebuie să demisioneze, Falcă a răspuns: "Dacă o să am de spus ceva, o să-i spun în privat".

Întrebat în continuare dacă există o nemulţumire în partid faţă de activitatea lui Florin Cîţu ca preşedinte al PNL, reproşându-i-se că face opoziţie la PSD în interiorul coaliţiei şi că face declaraţii care nu corespund liniei partidului.

"Acum, eu cred că coaliţia a reuşit să treacă cu bine prin micile lor dispute. Încă în coaliţie, partidele îşi anunţă înainte obiectivele şi apoi le discută în coaliţie. Dacă ar trebui să modificăm ceva, ar trebui să modificăm procedura de lucru în coaliţie, adică să se întâlnească întâi coaliţia luni dimineaţă şi apoi partidele. În momentul în care se întâlnesc prima dată partidele politice, ele fac declaraţii, îşi prezintă programele şi apoi le dezbat în coaliţie şi atunci, normal, se văd diferenţele", a susţinut Falcă.

El a fost întrebat dacă este cel mai potrivit moment pentru ca PNL să-şi schimbe preşedintele.

"Cred că în acest moment, noi avem o direcţie bună, coaliţia este apreciată la nivelul Bruxelles-ului. România este într-o apreciere totală pentru modul în care ne-am comportat cu refugiaţii. Din punct de vedere al securităţii naţionale, o grupă de luptă se realizează încă în România. Extern, suntem foarte bine văzuţi. Acum, intern, luptele interne atât în partide, cât şi în coaliţie pot să genereze astfel de evenimente", a afirmat europarlamentarul.

Întrebat dacă îşi doreşte un Congres extraordinar, Falcă a replicat: "Nu, evident, personal, nu-mi doresc un Congres extraordinar".

La remarca potrivit căreia acest lucru înseamnă că-l susţine pe Florin Cîţu ca preşedinte al PNL, Falcă a spus: "Nu, asta înseamnă că nu-mi doresc în acest moment să avem un Congres şi eu cred că preşedintele partidului, cei patru prim-vicepreşedinţi dacă au ceva de spus, să spună în interior şi să-şi lămurească modul de lucru".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Primul liberal care anunţă public că e nevoie de o schimbare în PNL. Cine va conduce partidul după înlăturarea lui Florin Cîţu