Antena Meniu Search
x

Video PSD vrea plafonarea preţului la opt alimente de bază, pentru maxim şase luni. Cum va fi împiedicată specula - surse

Vor fi sau nu plafonate şi la noi preţurile alimentelor de bază? Este o soluţie propusă în Coaliţia de Guvernare, drept un ajutor pentru cei afectaţi de scumpirile din ultima vreme. Economiştii avertizează, însă, că - pe termen lung - măsura ar putea duce la inchiderea micilor afaceri. 

de Larisa Bernaschi

la 02.02.2022, 13:18

Vezi și

Liberalii, partenerii de guvernare ai social democraţilor, sunt de părere că această plafonare ar putea duce la reapariţia cozilor la alimente din perioada dinainte de revoluţie. 

Larisa Bernaschi, reporter Observator: Aseară la guvern a avut loc o primă discuţie în cadrul coaliţiei legată de plafonarea preţului la 8 alimente de bază, printre care regăsim: zahărul, făina, uleiul sau ouăle. Asta pentru că, spun cei din PSD, trebuie să vină Guvernul cu măsuri clare după ce preţurile au crescut destul de mult din cauza crizei din energie.

Vor continua discuţiile pe această temă şi în perioada următoare. Liberalii nu ar vrea neapărat ca aceasta să fie soluţie, tocmai de aceea, potrivit surselor Observator, aceasta ar fi ultima măsură pe care Guvernul ar adopta-o dacă nu vor reuşi într-un alt mod să stopeze creşterea preţurilor la alimente.

Raţionalizarea alimentelor nu este luată în calcul

Pe acelaşi subiect

Larisa Bernaschi, reporter Observator: Plafonarea ar putea fi făcută pe o perioadă de maxim 6 luni de zile şi nu vorbim de raţionalizare.

Cel mai probabil, varianta discutată în acest moment în cadrul coaliţiei, se referă la un număr limitat de produse cumpărate pe acelaşi bon în magazine, dacă se ajunge la această soluţie.

Potrivit unui sondaj Observator News, peste 75% dintre cei care au răspuns sunt de acord cu plafonarea preţului la alimentele de bază.

Reportaj Observator din Ungaria, după plafonarea preţurilor la alimente

Ungaria a luat această măsură, devenind prima ţară europeană care a impus vânzarea anumitor alimente la un preţ fix, ca urmare a haosului de pe piaţa energiei. De ieri, zahărul, făina, laptele, uleiul, pieptul de pui şi pulpa de porc se cumpără la preţurile din 15 octombrie, dinaintea majorării facturilor de curent.

Pentru a descuraja specula şi tendinţa oamenilor de a-şi face stocuri, două lanţuri de supermarketuri au anunţat că vor raţionaliza anumite produse. Astfel, clienţii nu pot cumpăra mai mult de 12 kilograme de făină şi maximum 10 litri de lapte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » PSD vrea plafonarea preţului la opt alimente de bază, pentru maxim şase luni. Cum va fi împiedicată specula - surse