Antena Meniu Search
x

Video România ia în calcul decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen. De ce se tem oficialii de la Sofia de o astfel de mișcare

Aderarea României la Schengen. Țara noastră ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria în vederea aderării la Spaţiul Schengen, a declarat premierul Ciolacu, într-un interviu acordat Bloomberg.

de Redactia Observator

la 08.11.2023, 08:05

România ia în calcul decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen. De ce se tem oficialii de la Sofia de o astfel de mișcare
România ia în calcul decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen. De ce se tem oficialii de la Sofia de o astfel de mișcare

Ţara noastră va solicita guvernului Spaniei, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne, pentru a ne reanaliza candidatura.

Mişcarea nu vine ca o surpriză pentru Bulgaria, care a lansat această ipoteză încă de la începutul lunii trecute. Oficialii din Sofia sperau ca Bucureştiul să nu aibă acţiuni diferite, mai ales că o eventuală decuplare este complicată din punct de vedere juridic.

În Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne deciziile se iau în unanimitate. Iar de această dată ne-am putea confrunta nu doar cu veto-ul Austriei, ci şi cu opoziţia Bulgariei. 

România va face toate demersurile pentru a adera la Schengen

Pe acelaşi subiect

Premierul Marcel Ciolacu declara, pe 28 octombrie, că, până când Spaţiul Schengen nu se desfiinţează, România va face toate demersurile pentru a adera la acesta. El preciza atunci că în luna decembrie va avea loc o nouă negociere, potrivit ne​ws.ro

Întrebat ce părere are despre afirmaţia preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a spus că Spaţiul Schengen nu mai există, Marcel Ciolacu a explicat că şeful statului român nu este singurul care susţine acest lucru.

”Întreaga Europă a spus şi a zis Consiliul European acest lucru şi sunt foarte multe ţări care au cerut, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, o gestionare mai strictă a persoanelor, când trec graniţa, a declarat Marcel Ciolacu.

Negocieri pentru aderarea României la Schengen în decembrie

Premierul a adăugat că, atâta timp cât Spaţiul Schengen va exista, România va dori să adere la el.

”Avem Spaţiu Schengen, până el se desfiinţează România doreşte să adere şi vom continua negocierile. Încercăm în luna decembrie să ajungem cât mai aproape de această negociere. În acest moment, după cum bine ştiţi, domnul prim-ministru Nehammer (cancelarul Austriei - n.r.) nu doreşte ca România să adere la Spaţiul Schengen”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat că se va încerca pe căi diplomatice modificarea părerii cancelarului austriac.

”Vom continua şi pe căi diplomatice, cu absolut toată puterea de convingere, să modificăm această părere total nedreaptă şi incorectă a domnului prim-ministru Nehammer”, a spus Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » România ia în calcul decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen. De ce se tem oficialii de la Sofia de o astfel de mișcare