Antena Meniu Search
x

Scandal în Guvern pe banii pentru pensii. De ce diferă de la un minister la altul calculele pentru majorările promise

Discuţii aprinse pe noua lege a pensiilor la Guvern. Calculele pentru majorările promise de anul viitor au început să dea cu virgulă de la un minister la altul. Cifrele anunţate de ministrul Muncii arată un impact bugetar aproape dublu faţă de cel comunicat de Ministerul Finanţelor. "Enorm", a reacţionat preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. Pe fondul acestor neînţelegeri, şedinţa de Guvern, care trebuia să înceapă la ora 12, s-a amânat de două ori. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 09.11.2023, 16:23

Vezi și

Coaliţia a avut azi şedinţă pe tema legii pensiilor, după ce liberalii şi-au exprimat nemulţumirea privind impactul legii pensiilor, anunţat de Ministerul Muncii, care nu coincidea cu cel al Ministerului de Finanţe. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a admis în şedinţă că impactul bugetar este sub 30 de miliarde de lei, aşa cum preconizase Ministerul Finanţelor, au transmis surse liberale. Pe fondul acestor discuţii, şedinţa de Guvern, care trebuia să înceapă la ora 12.00, s-a amânat. Legea pensiilor nu are avizul Consiliul Economic și Social. Și ședința CES care trebuia sa înceapă la 12, s-a amânat.

Până acum ştim că toate pensiile ar trebui să crească de la 1 ianuarie cu 13,8%. Nu se ştie însă dacă vor fi bani şi pentru cea de-a doua majorare, în medie de 40%, promisă din toamna anului viitor. 

Cert este că impactul bugetar va fi la anul cu 33 de miliarde de lei mai mare faţă de 2023. Aşadar, nu cu 55 de miliarde de lei aşa cum au apărut în diverse declaraţii în spaţiul public. 55 de miliarde de lei înseamnă cheltuielile cu toate pensiile pe ultimele patru luni din 2024, transmite reporterul Observator Florentina Lazăr

Noua lege a pensiilor îşi propune să rezolve inechităţile din sistem şi va aduce o nouă metodă de calcul a tuturor pensiilor, bazată pe vechimea în muncă, dar şi contributivitate. Din 2035, femeile şi barbaţii se vor pensiona la aceeaşi vârstă, la 65 la ani, însă     femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni în funcţie de numărul de copii născuţi sau adoptaţi. O veste bună este că şi concediul de creştere a copilului va fi adăugat în calculul pensiei.  

Pe acelaşi subiect

Legea ar trebui să fie adoptată în şedinţa de guvern de azi. Surse politice spun că ministerul de Finanţe şi-a dat avizul pe aceasta lege, deci nu ar trebui să mai fie probleme. Pe 20 noiembrie legea ar urma să fie votată de Parlament astfel încât să intre în vigoare la începutul anului viitor. Tot atunci ar trebui ca toţi cei aproape 5 milioane de pensionari să beneficieze de venituri mai mari cu 13,8%. Adică toate pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei de la începutul anului viitor. Iar de la 1 septembrie aproape 3 milioane dintre ei vor beneficia de o nouă majorare în medie cu 40%, mai transmite reporterul Observator Florentina Lazăr. 

Cum au început tensiunile din coaliţie pe tema pensiilor

PSD şi PNL s-au reunit într-o şedinţă a coaliţiei, joi, înainte de şedinţa de Guvern în care se discuta noua lege a pensiilor. Liberalii, care s-au reunit dimineaţa, într-o şedinţă a conducerii PNL, s-au arătat nemulţumiţi privind impactul bugetar al legii pensiilor, anunţat de ministrul Muncii, respectiv de 55,6 miliarde de lei, în condiţiile în care, spuneau ei, impactul calculat de Ministerul de Finanţe era diferit.

După şedinţa liberalilor, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că este nevoie de o clarificare pe legea pensiilor. El a precizat că este un impact mare pe care trebuie să şi-l asume cu date concrete şi să existe sustenabilitate pentru această decizie. "La cifrele anunțate aseară, de 55,6 miliarde de lei, impactul este de aprox 3% din PIB ceea ce este enorm şi trebuie să identificăm sursele de finanțare, nu putem să venim să promitem oamenilor ceva și.. Să nu venim cu promisiuni nesusținute financiar", a spus Ciucă. Potrivit unor surse liberale, ulterior, în şedinţa coaliţiei, ministrul Muncii a admis că impactul bugetar al legii pensiilor este sub 30 de miliarde de lei, aşa cum calculase Ministerul Finanţelor. 

Ministrul Muncii: Ceea ce se rostogoleşte acum e fals

Ministrul Muncii (PSD) a avut joi înainte de şedinţa de Guvern, o reacţie la nemulţumirile venite dinspre PNL, pe noua lege a pensiilor. Ea a precizat că ceea ce circulă nu are legătură cu realitatea şi că a explicat în comisia de muncă care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, aproximativ 55 de miliarde lei. 

"Asta înseamnă că ceea ce se rostogoleşte acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie", a spus ministrul, precizând că faţă de majorarea cu 13,8 %, care oricum era prevăzută şi pe actuala formulă a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde. Ministrul Muncii a spus la Guvern că "ceea ce circulă nu are nicio legătură cu realitatea"

"Luni am fost în comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, puteţi să luaţi înregistrarea, şi în comisia pentru muncă, pe datele pe care noi le aveam, am explicat care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, absolut corect, aproximativ 55 de miliarde lei noi", a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. "Asta înseamnă că ceea ce se rostogoleşte acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie", a precizat ministrul Muncii. 

Ea a precizat că ministerul va da toate cifrele, pentru impactul  bugetar. "Vă dau fişa financiară a proiectului, astfel încât dumneavoastră să vedeţi exact care este impactul. Faţă de majorarea cu 13,8 %, care majorare oricum era prevăzută şi pe actuala formulă a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde", a spus ministrul Muncii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Scandal în Guvern pe banii pentru pensii. De ce diferă de la un minister la altul calculele pentru majorările promise