Antena Meniu Search
x

Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat doza a treia a vaccinului Pfizer anti-Covid pentru adulți

Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat luni vaccinarea cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 Pfizer/BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani, de teamă că protecţia împotriva SARS-CoV-2 ar putea scădea după primele două doze.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.10.2021, 18:17

Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat doza a treia a vaccinului Pfizer anti-Covid pentru adulți
Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat doza a treia a vaccinului Pfizer anti-Covid pentru adulți - Profimedia Images

”Doze de rapel ale (vaccinului anticovid) Comirnaty pot fi avute în vedere în cazul persoanelor în vârstă de peste 18 ani, la cel puţin şase luni de la a doua doză”, a anunţat într-un comunicat EMA, folosind denumirea comercială a vaccinulu Pfizer-BioNTech.

Agenţia recomandă, de asemenea, vaccinarea cu o a treia doză a vaccinului anticovid cu ARN mesager la cel puţin 28 de zile de la vaccinarea cu rapelul a persoanelor sever imunodeprimate - precum pacienţi care au primit o grefă.

EMA continuă analiza datelor cu privire la pertinenţa unei vaccinări cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 Moderna.

Doza trei de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95% faţă de infecţie

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că doza trei de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95% faţă de infecţie şi la peste 97% faţă de formele grave de boală care necesită spitalizare.

“Cea mai mare experienţă o are Israelul în momentul de faţă, unde sunt circa trei milioane de doze administrate, practic 50% din populaţia eligibilă a primit deja cea de-a treia doză de vaccin. Peste 85% din cei peste 65 de ani au primit cea de-a treia doză de vaccin, iar rezultatele sunt foarte bune, în sensul în care eficienţa se restabileşte la peste 95% faţă de infecţie, faţă de a avea un test pozitiv şi la peste 97% faţă de formele gravă de boală care necesită spitalizare. Ca atare, evident că riscul să ne infectăm a scăzut de cel puţin 11 ori comparativ cu persoanele care au primit doar două doze, iar riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori la persoanele care au primit şi a treia doză comparativ cu cei care aveau doar două doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, citat de news.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Sanatate » Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat doza a treia a vaccinului Pfizer anti-Covid pentru adulți