Video

Analize pentru oameni cu reactivi pentru animale: "Consecinţele pot fi dezastruoase pentru un bolnav de cancer"

De Ema Schweninger.
Publicat: 09.07.2021, 20:14.
Actualizat: 09.07.2021, 20:18

Cum ar fi să mergeţi la spital, să vă faceţi analize şi medicul să vă spună că sunteţi bolnav? Iar apoi să aflaţi că nu trebuia să luaţi tratament, pentru că sunteţi sănătos tun? Nu sunt scenarii SF, ci gândul a mii de pacienţi care şi-au făcut analize în ultimii 4 ani şi jumătate cu reactivi expiraţi sau pentru animale.

Cinci firme sunt bănuite că ar fi vândut astfel de produse spitalelor. E doar vârful icebergului, cred procurorii. Spitalul Victor Babeş din Capitală. Mii de pacienţi sunt internaţi aici în fiecare an şi testaţi în laboratoarele spitalului. Potrivit unor surse, la Victor Babeş ar fi ajuns reactivi expiraţi sau pentru uz veterinar.

Mii de oameni care şi-au făcut analize în ultimii patru ani şi jumătate ar fi putut să fie diagnosticaţi greşit, în baza unor analize compromise. "Consecinţele pot fi dezastruoase pentru un bolnav de cancer. Un diagnostic greşit înseamnă o terapie greşită şi poate duce la decesul pacientului", a declarat Dan Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor.

"Putem să avem rezultate fals pozitive sau fals negative în loc să indice că ai o glicemie de 100 de miligrame ai o glicemie de 150 de miligrame", a declarat Alexandru Rafila.

Şi asta poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat exact în laboratoarele mai multor spitale private şi de stat din Capitală şi din alte trei judeţe: Ilfov, Brașov și Dâmbovița. Zeci de poliţişti au descins şi au ridicat documente şi cutii întregi cu reactivi de la una dintre firmele producătoare, dar şi de la mai mulţi distribuitori.

Citește și:

"Din anul 2017 şi până în prezent, reprezentanţii unei societăţi ar fi indus în eroare parteneri comerciali cu privire la calitatea produselor livrate", a declarat Diana Sarca, purtătorul de cuvânt la Poliţia Capitalei. Poliţiştii au găsit 250.000 de ml de reactivi medicali expiraţi. De asemenea, au sigilat şi au scos de la comercializare o altă cantitate de 80.000 ml de substanţe care va fi analizată în laborator.

Reprezentanţii unei alte firme aflate în vizorul procurorilor se apără şi spun că ei nu au trimis către spitale şi clinici reactivi expiraţi sau pentru animale. Iar plângerea ar fi fost făcută de o firmă competitoare.
Totuşi, cum ar fi putut să ajungă reactivi pentru analize pentru animale în spitale? Ambalajele celor două paneluri în care se lucrează probele sunt extrem de asemănătoare. Doar că pe unul dintre ele scrie că este doar pentru uz veterinar. În momentul în care le desfacem, panelurile par identice. Numai că fiecare are un cod QR unic. Numai că nu toate laboratoarele din spitale şi clinici au aparate performante care să semnaleze folosirea unor reactivi neconformi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.