Antena Meniu Search
x

Video Boala care a trimis 75.000 de români la spital în ultima săptamână. Medicii cer revenirea unor măsuri din pandemie

Am scăpat de pandemia de coronavirus, dar nu scăpăm de viroze. În ultima săptămână, peste 75.000 de români au ajuns la medic cu infecţii respiratorii. Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din toată țara sunt pline până la refuz de copii cu viroze. Specialiştii le cer părinţilor să meargă pe mâna medicilor de familie în cazul formelor uşoare, pentru că din acest motiv s-a ajuns la un timp de aşteptare de şapte ore. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 07.04.2022, 21:24

Vezi și

Sezonul virozelor a umplut camerele de gardă din spitale. La Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală ajung mai bine de 300 de cazuri pe zi. 

Părinte: De o lună de zile ne reîmbolnăvim și ajungem aici la camera de gardă.

Reporter: E aglomerat aici la camera de gardă?

Părinte: Șapte ore am stat...

Pe acelaşi subiect

Potrivit medicilor, virozele se transmit cel mai mult la școală sau la grădiniță, acolo unde copiii stau la grămadă

Victor Miron, medic pediatru: Cred că ar trebui să revenim la câteva măsuri epidemiologice pe care le-am învățat în pandemie. Purtarea măștii ar fi cea mai importantă măsură care să ne ajute în limitarea aceasta. De asemenea, ar trebui să avem grijă la spălatul mâinilor. Mâinile sunt un mijloc foarte important de transmitere a infecțiilor respiratorii.

Autorităţile le recomandă părinților ca la primle semne de boală ale copilului să contacteze medicul de familie. Şi asta pentru că mulți adulți fie trec peste sfatul medicului de familie, fie  cer totuşi o doua opinie d ela un specialist.

Părinte: Este încredere în doctorul de familie, dar trebuie să vadă cineva de specialitate. Doctorul de familie îți spune... are o viroză, dar haideți să o controlăm, să verificăm cât de mare e viroza sau cât e de mică.

Părinte: Am zis poate îi schimbă tratamentul, nu știu... Două păreri contează.

Medicii atrag atenția că astfel se ajunge la suprasolicitarea spitalelor si la un timp de aşteptare foarte mare

Victor Miron, medic pediatru: Orice viroză respiratorie durează între 3 și 5 zile. Uneori chiar și 7 zile. Nu se poate face copilul bine după o zi de tratament. Venirea la camera de gardă ar trebui să se facă doar dacă starea copilului este foarte alterată sau dacă există alte semne de gravitate, mă refer la vărsături, respirație dificilă...

Numărul cazurilor de gripă a crescut de 158 de ori în această perioadă față de anul trecut. Până la finalul lunii martie, aproape un milion și jumătate de români s-au vaccinat cu ser antigripal. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că în stoc sunt destule doze pentru a vaccina gratuit două milioane de români.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Boala care a trimis 75.000 de români la spital în ultima săptamână. Medicii cer revenirea unor măsuri din pandemie