Antena Meniu Search
x

Video Cum se explică numărul uriaș de viroze din ultimele zile. Șocul prin care trece sistemul imunitar după valurile de COVID

După cinci valuri de Covid acum pare că vine valul virozelor. Revenirea la normalitate a umplut camerele de gardă din spitale. Sute de adulți și copii deopotrivă ajung zilnic şi în cabinetele medicilor de familie cu simptome de răceală și gripă. Nu e de mirare, spun specialiștii. După mai bine de doi ani în care am purtat mască, renunțarea bruscă la măsurile de protecție e un șoc pentru sistemul imunitar. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 22.03.2022, 20:54

Vezi și

Masca nu ne-a protejat doar de coronavirus. Dacă până acum, cazurile de alte infecţii respiratorii erau puţine, renunţarea la restricţii deja schimbă situaţia. 

Adrian Marinescu, director medical Matei Balş: În ultimii ani de pandemie ne-am dezobişnuit că există şi gripe, există şi viroze pe care le numim banale. La fel de adevărat e că odată ce viroze nu am avut până acum că ne-am protejat e clar că riscul de a ne infecta există. Sigur că dacă sunt interacţiuni ne aşteptăm să fie mai multe viroze şi va fi o perioadă inclusiv în luna aprilie.

Camerele de gardă din spitale sunt pline, mai ales cele pentru copii

Gabriela Vlad, şef camera de gardă, Spitalul Victor Gomoiu: Putem spune că spitalul este plin. Încercăm din răsputeri în ultimele câteva săptămâni să facem faţă. Pacienţii vin deshidrataţi, cu stare generală proastă, lucruri care nu sunt de gestionat acasă. Un numr mare de cazuri cu manifestri de tip respirator. Şi de asemenea avem un număr mare de teste pozitive pentru gripă.

Pe acelaşi subiect

Adelina are 10 ani şi aşteaptă să fie văzută de un medic. 

Adelina: Sunt un pic bolnăvioară. Mă doare capul, un pic burta şi mai am şi uneori nişte frisoane. 

Mama Adelinei: Eu zic să nu ne relaxăm în totalitate, sinceră să fiu, pentru că într-adevăr cazurile s-au înmulţit. În perioada asta încerc pe cât posibil să suplimentez aportul vitaminelor.

Renunţarea la restricţii şi la mască a umplut şi cabinetele medicilor de familie

Rodica Tănăsescu, medic de familie: La mine sunt mai mulţi adulţi pentru că structura pacienților mei este dominată de adulţi. Unii au numai rinoree şi, eu ştiu, o stare generală puţin modificată, alţii spun că parcă i-a călcat trenul şi că tuşesc rău. 

În acelaşi timp, tratamentul nu trebuie luat fără recomandare medicală. 

Mihail Pautov, medic: Trebuie să înţelegem că este normal să ne simţim puţin mai rău, să avem febră pentru trei-patru zile. Nu este obligatoriu să scădem acea temperatură cu pastile. Temperatura ridicată ajută corpul să lupte cu acel patogen. Trebuie să rămânem acasă ca să nu dăm acea viroză altor persoane, să ne hidratăm şi să ne odihnim.

În prima săptămână din martie aproape 50.000 de români au ajuns la medic cu simptome de răceala iar numărul celor cu gripă a fost de 20 de ori mai mare fata de aceeași perioada a anului trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Cum se explică numărul uriaș de viroze din ultimele zile. Șocul prin care trece sistemul imunitar după valurile de COVID