Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Coronavirus, 16 mai. 1.094 decese şi 16.704 de îmbolnăviri în România

În prima zi de stare de alertă și relaxare a restricțiilor, autoritățile au reiterat nevoia de respectare a regulilor aflate în vigoare, precizând că bătălia cu noul coronavirus nu este nici pe departe câștigată.

de Redactia Observator

la 16.05.2020 , 18:25

  • Ministrul de Interne face din nou apel la populație
  • Mesaj Ro-Alert privind pericolul infectării cu Covid-19

Ora 18:20: Încă 13 decese ale unor pacienți cu coronavirus au fost confirmate în România, sâmbătă seară. Bilanțul a crescut la 1094.

Ora 17.45- Oamenii stau la coadă pentru a obţine o raţie de hrană gratuită din partea unei asociaţii, în Madrid. Din cauza crizei economice provocată de noul coronavirus, multe persoane au rămas fără un venit.

Articolul continuă după reclamă

Ora 17.30- Indonezia a raportat sâmbătă 529 de noi infecții cu coronavirus, bilanţul total de cazuri ajungând la 17.025. De asemenea, Indonezia a raportat 13 noi decese, numărul total de decese COVID-19 ajungând la 1.089, potrivit oficialului Ministerului Sănătății, Achmad Yurianto. 

Ora 17.15- Numărul de cazuri de coronavirus în Arabia Saudită a ajuns la 50.000 sâmbătă, a declarat Ministerul Sănătății. Un oficial al Ministerului a raportat 2.840 de cazuri noi, bilanţul ajungând la 51.980. Acesta a crescut de la o medie de aproximativ 1.500 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână. Numărul morților a crescut cu 10 până la 302. Arabia Saudită a înregistrat prima infecție cu COVID-19 pe 2 martie, la câteva săptămâni după ce a pornit focarul în Asia.

Ora 16.55- Au fost anunţate alte 468 de noi decese din cauza infectării cu noul coroanvirus în Marea Britanie. Bilanţul total a ajuns la 34.466 de decese.

Ora 16.40- Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le-a recomandat românilor care și-au rezervat deja vacanțe în străinătate pentru perioada următoare să urmărească evoluția epidemiei de coronavirus și să ia deciziile în consecință.

”Dacă lucrurile merg în sensul bun, vom avea relaxări la 1 iunie, vom avea relaxări și la 15 iunie. Dar aceste relaxări nu vor veni decât în condițiile în care evoluția acestei pandemii este una favorabilă”, a spus Nelu Tătaru.

De asemenea, ministrul a subliniat că românii trebuie să se aștepte și la revenirea la anumite măsuri restrictive, în cazul în care apar noi focare de COVID-19.

Ora 16.20- Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a anunţat sâmbătă că va cere Parlamentului a cincea şi ultima prelungire a stării de urgenţă, de această dată pentru o perioadă de o lună.

Şeful Executivului de la Madrid a declarat: „Guvernul va cere o nouă prelungire a stării de urgenţă care va fi ultima şi se va încheia odată cu etapele de relaxare a măsurilor. Astfel, în loc de 15 zile, vom solicita să fie de aproximativ o lună (...) În această stare de urgenţă, singura autoritate delegată va fi ministrul Sănătăţii, Salvador Illa”.

Până sâmbătă, totalul cazurilor de Covid-19 depistate în Spania a trecut de 230.000, dintre care 146.446 de persoane au fost declarate vindecate. Cu 102 decese raportate în ultimele 24 de ore, bilanţul a ajuns la 27.563.

Ora 16.00- După relaxarea restricțiilor, românii au început să plece din nou, la muncă, în străinătate. Cozi kilometrice s-au format la ieșirea din țară, mii de persoane fiind nevoite să aștepte cel puțin 5 ore, pentru a ieși din România. 

Sâmbătă dimineață, oamenii au pornit în număr foarte mare către vama Nadlac, iar sensul de ieșire din țară a devenit în scurt timp foarte aglomerat. Persoanele care doreau să iasă din țară au așteptat cu orele să treacă granița. Mai multe detalii AICI.

Ora 15.30- Cine uită masca acasă riscă să aibă necazuri. La asta s-au gândit şi edilii din Oradea, care au venit, însă, cu o soluţie. Automate cu măşti plasate în mai multe puncte din oraş.

Ora 15.15- Ministerul german de Finanţe Olaf Scholz lucrează la un pachet de ajutoare în valoare de 57 de miliarde de euro pentru a ajuta municipalităţile să facă faţă scăderii veniturilor din taxe provocată de criza coronavirusului, a arătat sâmbătă un document al ministrului.

Ora 15.00- Aproape 16.000 de români au intrat în țară prin punctele de frontieră în ultimele 24 de ore, odată cu instituirea stării de alertă și renunțarea la măsura carantinării persoanelor venite din zonele roșii ale Europei.

În ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră au trecut aproximativ 29.400 persoane, cetățeni români și străini şi peste 20.000 mijloace de transport. În acelaşi interval de timp, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 19.300 de persoane şi 13.900 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 10.900 de persoane cu 7.500 mijloace de transport. Mai multe detalii AICI.

Ora 14.40- La nivel mondial, au fost înregistrate peste 4,5 milioane de cazuri de infectare şi mai mult de 307.000 de decese cauzate de noului coronavirus.

Ora 14.35- Autorităţile spaniole au anunţat sâmbătă că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate peste 530 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus şi că numărul deceselor a scăzut până la nivelul înregistrat la jumătatea lunii martie. Autorităţile spaniole au anunţat sâmbătă că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate peste 530 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus şi că numărul deceselor a scăzut până la nivelul înregistrat la jumătatea lunii martie. Totalul cazurilor de Covid-19 înregistrate în Spania de la începutul epidemiei a depăşit 230.000, iar cel al deceselor a ajuns la 27.561.

Ora 14.20- Buzăul, judeţ situat timp de mai multe săptămâni pe ultimul loc din ţară în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri cu coronavirus, a depăşit pragul de 100 de cazuri de COVID-19, după ce sâmbătă alte cinci cazuri au fost înregistrate. Cel mai mic pacient este un bebeluş de 6 luni. Toţi bolnavii au fost transferaţi la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unitate de suport din judeţul Buzău pentru tratarea cazurilor de COVID-19.

Ora 14.00- Secretarul de stat în MAI Raed Arafat avertizează că, în starea de alertă, responsabilitatea a fost transferată la cetățeni și a atras atenția că deciziile greșite luate acum vor avea efecte nedorite în următoarele 2 săptămâni.

„Într-o garnitură de tramvai, în București, din 20 de oameni cred că 2-3 purtau măști. Am văzut oameni care poartă masca, oameni care nu poartă. Fiecare dintre noi trebuie să atenționăm pe cei care nu respectă regulile, elegant, respectuos”, a spus Arafat.

Raed Arafat a vorbit și despre mesajele de pe Internet care îndeamnă la nerespectarea regulilor sau cu privire la eficiența vaccinurilor.

Ora 13.45- Lista cazurilor de coronavirus pe judeţe a fost actualizată pentru 16 mai 2020. Conform Institutului Naţional de Sănătate publică, bilanţul a crescut sâmbătă la 16.704 infecţii.

Ora 13.30- Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că și-a schimbat părerea în privința redeschiderii teraselor, după prima zi din starea de alertă, când a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, fără a păstra distanța.

„O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viața socială. Și atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ții cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situație nereglementată care crește riscul”, a spus el.

„Trebuie să ne gândim că trebuie să oferi oamenilor ceva, ca să poată să desfășoare o viață socială apropiată de normal. Și atunci sigur că unele terase se vor deschide, altele nu, pentru că nu vor putea să respecte reglementările. Ele nu trebuie să fie draconice, dar trebuie să fie suficiente pentru a reduce riscul. Cred că această gândire trebuie aplicată și pentru alte tipuri de servicii și alte tipuri de activități”, a mai spus Rafila.

Ora 13.20- Observator Update

Principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:

Ora 13.05- La ATI, în acest moment, sunt internați 206 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.746 de persoane. Alte 14.491 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 303.734 de teste.

Ora 12.55- 267 noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 16.704 de pacienţi infectaţi, între care 9.574 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

"Până astăzi, 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 16.704 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.574 au fost declarate vindecate și externate." potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Ora 12.40- Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că după data de 1 iunie va fi reglementat sectorul turistic în România și, dacă nu reapar noi focare de coronavirus, se are în vedere deschiderea sezonului estival: „Probabil după 1 iunie vom reglementa acest sector. Dacă nu există o răspândire mai largă a virusului, intenția noastră este ca, în condiții stricte, să permitem deschiderea sezonului estival”.

Ludovic Orban a subliniat că hotelurile pot fi deschise încă de pe acum, dar masa poate fi servită doar în regim de room service.

Ora 12.25- Numărul total al cazurilor de contaminare cu Covid-19 a ajuns la 85.940 în India, care astfel a depăşit China, unde a izbucnit epidemia. În China, după ce opt cazuri de contaminare au fost anunţate sâmbătă, totalul a ajuns la 82.941. În India, măsurile de izolare au fost impuse de la finalul lunii martie şi vor expira duminică, însă cel mai probabil vor fi extinse la solicitarea premierului Narendra Modi. Cele mai multe cazuri de infectare cu Covid-19 s-au înregistrat la Mumbai, Tamil Nadu, Gujarat şi Delhi.

Ora 12.05- Numărul contaminărilor cu noul coronavirus este în creştere în Mexic, unde autorităţile se pregătesc ca, de luni, să înceapă ridicarea restricţiilor impuse, pentru a reporni astfel gradual economia. Autorităţile mexicane au anunţat vineri seară un număr record de contaminări depistate în decurs de 24 de ore, 2.437 - cele mai multe cazuri zilnice înregistrate până acum.

Ora 11.57- Guvernul italian a semnat un decret prin care, începând cu 3 iunie, vor fi permise călătoriile spre şi dinspre ţară şi deplasările între regiuni. După două luni de izolare, cu una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii provocate de Covid-19, în Italia sunt luate acum măsuri de repornire a economiei. Pe 18 mai, urmează să fie redeschise magazinele şi restaurantele, iar aici va fi impusă distanţarea fizică. În aceeaşi zi, bisericile catolice îşi vor relua slujbele, iar enoriaşii vor fi obligaţi să poarte măşti şi să păstreze distanţa. 

La nivel mondial, de la depistarea noului coronavirus în Wuhan (China) la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 4,5 milioane de contaminări şi mai mult de 307.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Ora 11.45- SUA au anunţat 1.680 de decese în ultimele 24 de ore, un bilanţ uşor în creştere faţă de ultimele patru zile, conform cifrelor furnizate de universitatea Johns Hopkins. În total, 87.493 de decese cauzate de noul coronavirus s-au înregistrat în SUA de la începutul pandemiei. În ceea ce priveşte numărul de contaminări, 26.396 de persoane au fost testate pozitiv în ultimele 24 de ore, numărul total ajungând la 250.747.

Ora 11.27- Un bărbat din Wuhan, China, a suferit un episod sever de pneumotorax, sau plămân colabat, după ce a alergat mai bine de doi kilometri cu masca de protecție pe față. Joggerul, în vârstă de 26 de ani, a fost dus de urgență la Spitalul Central Wuhan, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale majore pentru plămânul colabat, după ce a început să aibă dificultăți de respirație.  Medicii au descoperit că plămânul stâng al bărbatului s-a comprimat cu 90 la sută, deplasându-i inima în partea dreaptă a corpului. Alte două incidente similare s-au petrecut recent în China, unde doi copii au murit la ora de gimnastică, în timpul unor exterciții făcute cu mască de protecție pe față. Mai multe detalii AICI

Ora 11.20- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1080.

Deces 1075 - Bărbat, 83 ani, județ Bacău. 

Dată confirmare: 22.04.2020. 

Dată deces; 15.05.2020. 

Comorbidități: tumora pelvina recidivata cu metastaze multiple. 

Deces 1076 - Femeie, 59 ani, județ Bacău. 

Dată confirmare: 07.05.2020. 

Dată deces: 15.05.2020. 

Comorbidități: stenoza aortica degenerative, obezitate morbida, cvardiomiopatie mixta, HTA grad III, hipotiroidie, osteopeni. 

Deces 1077 - Femeie, 83 ani, județ Bacău. 

Dată confirmare: 14.05.2020. 

Dată deces: 15.05.2020. 

Comorbidități: neoplasm colon, insuficienta cardiaca

Deces 1078 - Femeie, 73 ani, județ Suceava. 

Dată confirmare: 05.05.2020. 

Dată deces; 15.05.2020. 

Comorbidități: osteoporoză avansată, cifoscolioza grava, HTA, Alztheimer.

Deces 1079 - Bărbat, 87 ani, județ Bihor. 

Dată confirmare: 15.05.2020. 

Dată deces: 16.05.2020. 

Comorbidități: cardiopatie ischiemica cronică. 

Deces 1080 - Femeie, 71 ani, județ Galați. 

Dată confirmare: 09.05.2020. 

Dată deces: 15.05.2020. 

Comorbidități: ICC Clasa IV NYHA, BRD, BCR, FiA cu AV rapid, DZ tip II, obezitate. 

Deces 1081 - Femeie, 91 ani, județ Galați, cămin Sf Spiridon. 

Dată confirmare: 25.04.2020. 

Dată deces: 15.05.2020. 

Comorbidități: IRA, sdr. deshidratare

Ora 11.00- Elevii claselor terminale se vor putea întoarce la școală, de la 2 iunie, pentru două săptămâni, în vederea pregătirii pentru examenele de la final de an. În ghidul publicat de autorități pe platforma oficială fiipregătit.ro sunt enumerate măsurile adoptate în școli pe durata stării de alertă. Aflaţi detaliile AICI.

Ora 10.45- China a început deja testările pe oameni, în vederea dezvoltării unui vaccin pentru COVID-19, și are deja cinci seruri experimentale pe care contează și ale căror "progrese sunt satisfăcătoare".

"Pe ansamblu, progresele sunt pe calea cea bună" datorită unei bune cooperări între serviciile de sănătate, spitale şi institute de cercetare, şi-a exprimat satisfacţia Zeng Yixin, viceministru al sănătăţii. "În total 2.575 de voluntari au fost vaccinaţi în cadrul diferitelor proiecte" şi "niciun efect indezirabil major nu a fost raportat", a subliniat Zeng în cursul unei conferinţe de presă la Beijing

Ora 10.28- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1.074.

Deces 1071 - Femeie, 58 ani, județ Sibiu. 

Dată confirmare: 09.04.2020. 

Dată deces: 15.05.2020. 

Comorbidități: obezitate, HTA. 

Deces 1072 - Bărbat, 48 ani, județ Mureș. 

Dată confirmare: 14.04.2020. 

Dată deces: 14.05.2020. 

Comorbidități: HTA, boală cardiovasculară, insuficiență renală. 

Deces 1073 - Femeie, 61 ani, județ Timiș. 

Dată confirmare: 11.05.2020. 

Dată deces: 14.05.2020. 

Comorbidități: FiA cu AV rapida, insuficiență renală cronică, glomerulonefrita cronică, boală renală cronică dializată. 

Deces 1074 - Bărbat, 63 ani, județ Cluj. 

Dată confirmare: 02.05.2020. 

Dată deces: 15.05.2020. 

Comorbidități: HTA, BPOC, tabagism cronic.

 Rectificare:

"În urma anchetei epidemiologice aprofundate, decesul 1070 raportat ieri, avea expunerea în județul Ialomița, nu în județul Vrancea."  a transmis Grupuld e Comunicare Strategică.

Ora 10.00- Slovenia este prima ţară din Europa care declară că epidemia de coronavirus este oficial încheiată. Guvernul a confirmat vineri, într-un comunicat, că epidemia de COVID-19 s-a sfârşit după ce Institutul de Sănătate Publică a specificat că toţi indicatorii arată o scădere a răspândirii virusului în rândul populaţiei.

Ora 09.20 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus, într-un mesaj video transmis pe pagina sa de Facebook, că "bătălia" cu COVID-19 nu a fost câştigată încă şi că depinde de comportamentul fiecăruia cât de aproape este momentul revenirii la o viaţă normală.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Această bătălie cu noul coronavirus nu a fost câştigată. Momentul victoriei este mai aproape sau mai departe, în funcţie de fiecare dintre noi. Rămâne la latitudinea noastră, la alegerea noastră, la decizia noastră cum să ne comportăm acum, astăzi, mâine şi în fiecare zi din viitor, pentru că acest comportament va aduce mai aproape sau mai departe normalitatea şi viaţa de dinainte", a spus Marcel Vela.

Ora 08.10 - Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că și-a schimbat părerea în privința redeschiderii teraselor, după prima zi din starea de alertă, când a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, fără a păstra distanța.

„O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viața socială. Și atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ții cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situație nereglementată care crește riscul”, a spus el. Mai multe aici.

Vineri seară, România înregistra 1.070 de decese la pacienții cu coronavirus și 16.437 de îmbolnăviri. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că populația are datoria de a se înarma în fiecare zi cu responsabilitate faţă de cei dragi, faţă de întreaga comunitate.

"Această bătălie cu noul coronavirus să ştiţi că nu a fost câştigată. Momentul victoriei este mai aproape sau mai departe, în funcţie de fiecare dintre noi. Rămâne la latitudinea noastră, la alegerea noastră, la decizia noastră cum să ne comportăm acum, astăzi, mâine şi în fiecare zi din viitor pentru că acest comportament va duce mai aproape sau mai departe normalitatea şi viaţa de dinainte", a precizat ministrul.

În cursul zilei, autoritățile au transmis și un mesaj Ro-Alert privind pericolul infectării cu noul coronavirus.

De asemenea, în București a avut loc și un protest, în Piaţa Victoriei, la care au participat câteva zeci de persoane, care nu au purtat măşti de protecţie şi care au cerut dovezi cu privire la existenţa pandemiei de coronavirus.

Italia a anunțat încă 242 de decese în ultimele 24 de ore, la pacienții cu coronavirus, totalul deceselor fiind de 31.610.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Coronavirus, 16 mai. 1.094 decese şi 16.704 de îmbolnăviri în România