Antena Meniu Search
x

Video Criza fără precedent din energie loveşte dur în spitale: "Suntem într-un război. O să începem să raportăm morţii de frig, pe lângă morţii de Covid"

Criză fără precedent la Timişoara. Oraşul a rămas fără apă caldă și căldură, după ce compania de termoficare nu mai primește gaz din cauza datoriilor. Sunt peste 50.000 de locuinţe afectate, instituții publice și chiar spitale. Situaţia dramatică se suprapune peste criza sanitară, dar şi mai grav spun experţii este că se poate repeta oriunde în ţară în această iarnă.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 26.10.2021, 19:20

Vezi și

Pe lângă faptul că sunt bolnavi, acum pacienţii internaţi la Spitalul Municipal Timişoara mai au o grijă în plus: frigul. Asta după ce furnizorul a sistat livrarea gazelor către societatea de termoficare din oraş din cauza datoriilor. Acum e cald şi bine, însă în câteva ore acest calorifer va fi bocnă. Soluţia de avarie la care au apelat reprezentanţii acestui spital a fost aceea de a porni climele însă , de aceasta dată, ca să dea caldură. "Depind de tratamentele pe care le primesc în spital, nu pot fi externaţi instantaneu", a declarat Ramona Gâdea, purtător de cuvânt, Spitalul Municipal Timișoara.

Angajaţii au împărţit pături bolnavilor. Aceeaşi situaţie şi la alte spitale din oraş. În plus sunt şi 50 de mii de familii care au rămas fără căldură şi apă caldă. "Nu putem folosi aeroterme, nu putem folosi reşouri electrice sau alte astfel de dispozitive pentru că am pune în pericol viaţa pacienţilor, ar exista un pericol de incendiu. Suntem legaţi de mâini şi de picioare, nu avem cum să păstrăm o temperatură adecvată în saloane", a declarat Raul Pătraşcu, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. "Aş sta săptămâni întregi în frig eu, dacă pentru asta aş putea să cumpăr o zi de caldură pentru un spital în Timişoara", a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Cazul Timişoara ar putea fi doar începutul, avertizează experţii care se tem de o criză a gazelor în toată ţara în această iarnă. "Ne găsim nu într-o criză a energiei, ci într-un război. Dacă nu se acţionează imediat, s-ar putea să avem într-adevăr probleme de impact social. Şi, dacă vreţi, într-un mod mai apocaliptic, să începem să raportăm morţii de frig, pe lângă morţii de Covid", a declarat Ionuţ Purica, expert energie. "Fără o intervenţie din partea bugetului de stat termoficarea, nu doar în Timişoara, ci şi în alte oraşe, nu are cum să supravieţuiască", a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Şi în Capitală situaţia e gravă

Şi în Capitală situaţia e gravă. Şi aici sunt zeci de mii de oameni stau în frig. Primarul Capitalei pune situaţie pe seama unei conjucturi nefavorabile. De la 1 noiembrie o să fim puțin mai bine decât am fost iarna trecută. E final de octombrie, dar locuitorii Capitalei nici măcar acum nu ştiu cât vor plăti pentru căldură în această iarnă. Asta din cauza că autorităţile nu au venit cu un răspuns concret, nu au spus dacă vor majora sau nu subvenţia la energie termică. Dacă nu o vor face, facturile ar putea fi mai mari şi cu 80%.

Gigacaloria va ajunge în Capitală la 600 de lei. Dacă subvenţia plătită de primărie va fi păstrată la nivelul actual, adică la 326 de lei, preţul plătit de bucureşteni va creşte cu peste 100 de lei. La Timişoara, preţul gigacaloriei s-ar putea dubla, de la 415 la 851 de lei. În afară de Bucureşti şi Timişoara alte 23 de municipii ar putea avea probleme cu încălzirea în această iarnă dacă Guvernul nu deblochează bani din fondul de rezervă pentru subvenţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Criza fără precedent din energie loveşte dur în spitale: "Suntem într-un război. O să începem să raportăm morţii de frig, pe lângă morţii de Covid"