Antena Meniu Search
x

Video Cuplurile care apelează la fertilizarea in vitro primesc un ajutor nesperat: decontarea unor proceduri şi creşterea vârstei eligibile

Veste uriaşă pentru cuplurile din România care îşi doresc un copil, dar au nevoie de procedura de fertilizare in vitro. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Familiei au modificat condiţiile din cadrul programului care permite decontarea acestor proceduri. Printre cele mai importante schimbări, vârsta eligibilă pentru femei a crescut de la 40 de ani la 45. În două-trei luni s-ar putea face deja primele decontări.

de Redactia Observator

la 12.04.2022, 21:16

Vezi și

Raluca este din Vatra Dornei, are 28 de ani şi în urmă cu doi ani a încercat o primă procedură de fertilizare in vitro. Au vrut să se înscrie în programul naţional care deconta o parte din costuri. Doar că nu s-a încadrat în criterii. "Doamna doctor mi-a zis, nu te vei încadra să intri la program pentru că AMH-ul este sub 1", a declarat Raluca Ionescu. De nivelul AMH, respectiv hormonul anti-mullerian, se ţine cont în evaluarea stării de fertilitate a femeii. În toată această perioadă Raluca a făcut trei fertilizări. Fără succes.

Specialiştii spun că noul program poate duce la naşterea a cel puţin 2.000 de copii în fiecare an în România

"Costurile au depăşit 60.000 de lei. Investigaţiile următoare ar mai însemna iar 10.000 de lei. Două credite pentru a putea supravieţui. Am făcut acum refinanţare pentru a putea să ne încadrăm din nou să începem o nouă procedură", a declarat Raluca Ionescu. Singura şansă să-şi vadă visul împlinit e noile reguli stabilite de Ministerul Sănătăţii. "Oamenii aşteaptă să se treacă real la fapte, sunt oameni care aşteaptă de foarte mulţi ani şi doar din cauza banilor nu reuşesc", a declarat Nicoleta Cristea Burnel, Asoc. SOS Infertilitatea.

Specialiştii spun că noul program poate duce la naşterea a cel puţin 2.000 de copii în fiecare an în România. "Dintre cuplurile care fac proceduri reuşesc cam 50% la prima încercare. Sunt cupluri la care recomandăm şi două-trei proceduri dacă merită şi sunt şanse. Dar sunt cupluri la care le recomandăm să se oprească", a declarat Adrian Borş, specialist tratare infertilitate. Gabriela Firea, ministrul Familiei, cea care a anunţat noile condiţii, spune că pe viitor preţul pentru fertilizarea in vitro va fi decontat integral. "Suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro în lei la cursul zilei. Condiţiile cred că sunt foarte bune, pentru femei între 25 şi 45 de ani. S-a eliminat acea condiţionalitate privind valoarea AMH-ului, o analiză medicală", a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei. Noul program nu limitează numărul de proceduri de care poate beneficia, decizia rămânând la latitudinea medicului specialist.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Cuplurile care apelează la fertilizarea in vitro primesc un ajutor nesperat: decontarea unor proceduri şi creşterea vârstei eligibile