Antena Meniu Search
x

Doza trei de vaccin anti-Covid restabileşte eficienţa la 97% faţă de formele grave de boală, anunță Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că doza trei de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95% faţă de infecţie şi la peste 97% faţă de formele grave de boală care necesită spitalizare.

de Redactia Observator

la 28.09.2021, 11:32

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare - Hepta

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, care sunt semnalele din ţările unde a fost administrată a trei doză. 

“Cea mai mare experienţă o are Israelul în momentul de faţă, unde sunt circa trei milioane de doze administrate, practic 50% din populaţia eligibilă a primit deja cea de-a treia doză de vaccin. Peste 85% din cei peste 65 de ani au primit cea de-a treia doză de vaccin, iar rezultatele sunt foarte bune, în sensul în care eficienţa se restabileşte la peste 95% faţă de infecţie, faţă de a avea un test pozitiv şi la peste 97% faţă de formele gravă de boală care necesită spitalizare.

Ca atare, evident că riscul să ne infectăm a scăzut de cel puţin 11 ori comparativ cu persoanele care au primit doar două doze, iar riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori la persoanele care au primit şi a treia doză comparativ cu cei care aveau doar două doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. 

El a precizat că în România nu există o reticenţă în privinţa celei de-a treia doze, ci a primei scheme de vaccinare. 

Pe acelaşi subiect

“Nu cred că ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte doza a treia, ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte numărul de persoane care se vaccinează cu prima schemă şi aici este foarte importat să înţelegem că pentru noi prioritar rămâne să creştem rata de acoperire vaccinală la nivel populaţional pentru că este singura modalitate prin care putem încetini răspândirea virusului alături de o măsură foarte importantă şi anume masca de protecţie, este măsura complementară care reduce riscul de infectare şi fiind vaccinaţi având un risc foarte mic să facem o formă gravă de boală şi să ajungem la spital”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Persoanele vaccinate cu prima doză de AstraZeneca şi care au renunţat la rapel s-ar putea vaccina cu Pfizer sau Moderna

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că persoanele vaccinate cu prima doză de AstraZeneca şi care din diverse motive au renunţat la rapel ar putea să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna, dacă au trecut şase luni de la acel moment.

“În această săptămână vom evalua posibilitatea ca persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca şi care din diverse motive, pentru că s-au speriat cel mai frecvent, au amânat efectuarea rapelului cu vaccin de AstraZeneca şi care au trecut de şase luni de la acel moment, vor putea să beneficieze de un vaccin pe bază de ARn mesager direct, fără nicio recomandare medicală. Dar această hotărâre o vom lua în cursul acestei săptămâni, după ce va fi dezbătută în cadrul grupurilor ştiinţifice”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Doza trei de vaccin anti-Covid restabileşte eficienţa la 97% faţă de formele grave de boală, anunță Valeriu Gheorghiță