Antena Meniu Search
x

Medic român, despre lumea post-Covid: "Nu va mai fi niciodată la fel". Cel mai negru scenariu pentru 2022

Specialiștii estimează că în cel mai fericit scenariu pandemia de COVID 19 își va pierde din intensitate sau va dispărea spre finalul anului viitor. Un medic susține că situația se schimbă foarte rapid și că indiferent de deznodământ lumea post pandemie va fi foarte diferită, informează Mediafax.

de Redactia Observator

la 01.01.2022, 13:06

Medic român, despre lumea post-Covid: "Nu va mai fi niciodată la fel". Cel mai negru scenariu pentru 2022: o nouă pandemie
- Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta

Alexandru Nechifor este medic la Spitalul Județean Galați și prorector al Universității Dunărea de Jos. Profesorul Nechifor spune că este greu de previzionat cum va evolua pandemia în acest an, având în vedere şi apariţia variantei Omicron care are o rată ridicată de transmitere. "Foarte greu de previzionat. Din datele pe care le avem până acum despre varianta Omicron a SARS-CoV-2 înțelegem că este mult mai contagioasă, adică se răspândește mult mai repede că variantele anterioare (Delta, Alfa). Totuși, se pare că simptomatologia este mai ușoară și că variantele grave sunt rare. Toate aceste aspecte sunt într-o continuă dinamică, se pot schimbă radical. Dar sper ca anul 2022 să însemne sfârșitul acestei pandemii", a declarat Alexandru Nechifor pentru Mediafax.

O nouă pandemie, cel mai negru scenariu

Profesorul Nechifor a vorbit şi despre posibilele scenarii din 2022. Cel mai negru scenariu nu ar fi doar ca pandemia să continue, ci să se transforme într-o nouă pandemie. "Cel mai optimist scenariu evident că face referire la sfârșitul pandemiei, deși aceasta a lăsat urme extrem de adânci în sănătatea populației, fie că vorbim de Long COVID, fie că discutăm despre extrem de multe afecțiuni neglijate în ultimii doi ani. Cel mai pesimist scenariu ar fi că aceasta pandemie să continue, să apară noi variante ale virusului care să fie atât de schimbate încât vaccinul să nu mai aibă efect, sau să avem de parte de începutul unei noi pandemii pentru că am realizat cam cât de vulnerabili suntem", a mai precizat Nechifor.

Alexandru Nechifor spune că sistemul medical a fost extrem de afectat de evenimentele din ultimii doi ani şi trage un semnal de alarmă: "Lumea așa cum o știam noi înainte de pandemie nu va mai fi niciodată la fel". "Sistemul medical este extrem de afectat de aceasta pandemie și ar fi o greșeală să considerăm că după sfârșitul acesteia lucrurile vor sta mult mai bine, din motivele pe care le-am enumerat anterior. Evident că, așa cum am putut observa că o problemă medicală devine brusc o problemă a întregii societăți, afectarea economică este clară, afectarea socială, de interacțiune sunt și ele urmări ale acestei pandemii peste care nu vom trece ușor. Implicațiile sunt majore, atât la nivel economic, social, cât și cultural. Lumea așa cum o știam noi înainte de pandemie nu va mai fi niciodată la fel", a declarat Alexandru Nechifor pentru Mediafax.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Medic român, despre lumea post-Covid: "Nu va mai fi niciodată la fel". Cel mai negru scenariu pentru 2022