Antena Meniu Search
x

Pe ce loc e România în UE la capitolul fumători. Cei mai împătimiţi sunt românii cu venituri mari şi studii superioare

Statistici îngrijorătoare de la Comisia Europeană în ultimul raport privind rata fumatului. Deşi a scăzut uşor numărul fumătorilor români, ţara noastră se află peste media europeană la acest capitol. 

de Redactia Observator

la 03.02.2023, 17:24

Vezi și

În anul 2019, rata fumatului în ţara noastră a ajuns la 18,7%, o cifră puţin peste media ţărilor din Uniunea Europeană care era atunci de 18,4%. Iar dacă vorbim despre fumătorii zilnici, se pare că bărbaţii sunt cei mai împătimiţi. Aceştia sunt de patru ori mai mulţi decât femeile. În cifre...vorbim despre un procent de 30,6% faţă de doar 7,7% - cel al doamnelor care fumează. Interesant este însă faptul că cei mulţi fumători români provind din categoria oamenilor cu venituri mari, un nivel de educaţie ridicat şi studii superioare. 

Bulgarii sunt cei mai împătimiţi fumători din Europa

Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, 22% dintre românii fumători au venituri mari, în comparaţie cu 16% care, financiar vorbind, nu stau la fel de bine. Apoi...18% dintre vicioşi au un nivel de educaţie ridicat, faţă de 13% care nu au studii superioare. Cel mai îngrijorător lucru însă este procentul în creştere al adolescenţilor care fumează. 31% dintre tinerii cu vârste între15 şi 16 ani au declarat că au fumat în ultima lună. Ca şi comparaţie, media în Uniunea Europeană este de 21%. 

Dar să privim puţin şi în curtea vecinilor. Potrivit raportului Comisiei Europene, se pare bulgarii sunt cei mai împătimiţi fumători din Europa. 28% dintre aceştia au acest obicei nociv. Pe locul al doilea în top se clasează grecii cu un procent de peste 23 %, iar  locul al treilea este ocupat de Letonia. Aici fumează 22 % din populaţie. La polul opus, cei mai puţini fumători sunt în Suedia. Aici doar 6,4% din populaţie fumează.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Pe ce loc e România în UE la capitolul fumători. Cei mai împătimiţi sunt românii cu venituri mari şi studii superioare