Antena Meniu Search
x

Video Simptomele botulismului, boala care a trimis 8 copii din Timişoara la spital. Doi dintre ei sunt în stare critică

Alertă medicală în Timiş dupa un caz extrem de grav! Opt copii au ajuns la spital cu botulism, iar doi dintre ei sunt în stare critică. Şi mai grav este că cei doi au fost văzuţi de medici încă de acum trei săptămâni, dar au primit mai întâi diagnostic de gastroenterocolită, iar apoi de gripă. Alţi doctori au început o cursă contracronometru pentru a găsi serul antibotulinic care să-i salveze. 

de Redactia Observator

la 29.01.2024, 19:53

Vezi și

Cei opt copii cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani sunt în plasament la două familii de asistenţi maternali dintr un sat din Timiş. Doi dintre ei au început să se simtă rău pe 9 ianuarie.

Opt copii au ajuns la spital cu botulism

Au fost duşi la spitalul din Lugoj unde timp de şase zile medicii i au tratat pentru gastroenterocolită. Apoi au fost trimişi acasă chiar dacă nu se simţeau bine. 

Smaranda Marcu, DGASPC Timiș: Simptomele pe care le-au avut şi în spital au continuat după externare, respectiv, privirea fixă şi pleoapa căzută.

Pe acelaşi subiect

Andreea Şerpe, medic pediatru, spitalul municipal Lugoj: Au fost internaţi la una dintre colegele mele. La recomandare, mamei, ea nu a ridicat suspiciunea de botulism deloc. Nu s-a gândit. Nu a văzut niciun caz.

În câteva zile, cei doi au revenit la camera de gardă împreună cu alţi cinci copii care începuseră şi ei să se simtă rău.

Andreea Şerpe, medic pediatru, spitalul municipal Lugoj: Au trecut prin urgenţe, acolo probabil că nu au fost evaluaţi. Şi doctoriţa care a fost atunci de gardă a spus că acei copii chiar nu aveau nimic. Şi nici ea, într-adevăr, nu s-a gândit. A întrebat-o pe mamă de consult neurologic şi a zis că nu a apucat să-l facă şi a internat doi copii care, eu la acel moment Am sfătuit-o să solicite transferul la boli infecţioase, cei doi fraţi pentru că erau somnolenţi. Dar a primit refuzul de la boli infecţioase pentru transferul copiilor. Ce-i drept, i-a prezentat cu gripă. 

Dupa al doilea diagnostic greşit copiii sunt trimişi din nou acasă

După aproape trei săptămâni de la primele simptome, 11 copii ajung la spitalul din Timişoara. 

"Alerta s-a dat joi seara, când micuţii au început să se simtă rău. Şase prezentau simptome moderate, doi erau în stare critică, iar trei au fost evaluaţi în ambulatoriu. Din acel moment, a început o cursă contracronometru pentru găsirea toxinei antibotulinice", transmite Iulia Pop

reporter Observator. 

Într-un timp record, 27 de seruri de antitoxină au fost trimise la Timişoara.

Reporter: De unde au venit aceste seruri? 

Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timisoara: Din toată ţara, de la Iaşi, Târgu-Mureş, Cluj, Mehedinţi. Deci din, efectiv, din toată ţara. Unde a fost, s-au mobilizat să fim ajutaţi. 

Adelina Marinescu, medic infecționist: Le-a fost administrată toxina copiilor. Starea lor este mult mai bună. În continuare, supraveghere atentă necesită cei doi copii. 

Cauzele botulismului

Botulismul este cauzat de bacteria Clostridium botulinum. Primele simptome ale bolii sunt pleoape căzute, tulburări de vedere şi dificultăţi la înghiţire. Pe măsură ce toxina se răspândeşte în organism, pot apărea dificultăţi de respiraţie, slăbiciune musculară, somnolenţă şi chiar paralizie.

Cei 11 copiii s-ar fi infectat de sărbători, când au fost la colindat şi ar fi mâncat cârnaţi uscaţi. Direcţia de Sănătate Publică a recoltat 10 probe de alimente pe care le-au trimis la București. Deocamdată medicii care au pus diagnosticele gresite nu sunt vizati de nicio ancheta pentru ca nimeni nu a depus plangere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Simptomele botulismului, boala care a trimis 8 copii din Timişoara la spital. Doi dintre ei sunt în stare critică