Antena Meniu Search
x

Video Stomatologii, în stradă din cauza unor măsuri ale Colegiului Medicilor care ar fi dus la închiderea a 1.500 cabinete.

Sute de stomatologi din întreaga ţară au protestat ieri în Bucureşti. Au ieşit în stradă, nemulţumiţi fiind de două decizii ale Colegiului Medicilor care, publicate deja în Monitorul Oficial, le-au restrâns procedurile medicale pe care le puteau face, motiv pentru care peste 1.500 de cabinete erau în pericol de a se închide. După mai multe ore de proteste, cele două decizii au fost anulate.

de Redactia Observator

la 08.07.2023, 09:47

Vezi și

Cele două decizii restrâng numărul şi tipul de intervenţii pe care medicii dentişti le pot face, în funcţie de specializarea lor. Protestatarii s-au prezentat dimineaţă la Otopeni, acolo unde a avut loc şedinţa Biroului Executiv Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti. S-au îndreptat apoi spre Ministerul Sănătăţii unde şi-au strigat nemulţumirile. 

"Cabinetele mici, independente, vor fi distruse în detrimentul corporaţiilor." 

Cosmin Raţiu, preşedinte CM Satu Mare: "O igienizare la ora actuală este până în 300-400 lei. Se triplează cel puţin această manoperă. De la 300 lei ajungem la 900 lei, cazul fericit." 

Magda este dentist în comuna clujeană Floreşti. Provine dintr-o familie în care şapte copii sunt stomatologi, dar este singura care a rămas în România. 

Pe acelaşi subiect

Magda Berindeanu, stomatolog: "Acum suntem chiar foarte dezamăgiţi şi ne gândeam că am putea să mergem la un frate sau o soră care lucrează ca medic stomatolog într-o altă ţară." 

Loredana este medic stomatolog în comuna suceveană Marginea. Are în fiecare zi 30 de pacienţi, cei mai mulţi din zonele învecinate, unde nu există medici dentişti. 

Loredana Sfirnaciuc, stomatolog: "În mediul rural e foarte mult de muncă, şi educaţia în zona noastră e precară, educaţia dentară."

Protestatarii au obținut ce au cerut

Într-un final, după şase ore de proteste, nemulţumiţii au primit ceea ce au cerut. 

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii: "Decizia care a produs nelinişte în rândul medicilor stomatologi a fost anulată de către Colegiul medicilor stomatologi şi se revine la situaţia anterioară."

Ecaterina Ionescu, preşedinte Colegiul Medicilor România: "Am spus că este o eroare de transcriere a actului către. Cine este vinovat? Haideţi să nu. Sub aspect procedural, nu pot să-mi asum nici eu, nici Biroul Executiv Naţional anularea unor decizii pe care Consiliul Naţional le-a luat." 

Ministrul Sănătăţii a anunţat că noile decizii vor fi publicate în Monitorul Oficial cât mai curând. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Stomatologii, în stradă din cauza unor măsuri ale Colegiului Medicilor care ar fi dus la închiderea a 1.500 cabinete.