Antena Meniu Search
x

"Te iubesc, mami". O fetiţă de 9 ani din SUA invaţă să vorbească pentru prima dată, după o operaţie pentru o boală, de multe ori fatală

Delayza Diaz nu şi-a putut folosi vocea până la vârsta de 9 ani, scrie CNN. Fetiţa s-a născut cu o patologie rară numită VACTERL, a cărei denumire este compusă din acronimul malformaţiilor componente: anomalii vertebrale şi vasculare, atrezie anală, malformaţii cardiace, fistulă esotraheală, anomalii renale, anomalii ale membrelor. 

de Redactia Observator

la 26.12.2023, 15:47

“Te iubesc, mami”. Cum a reuşit un chirurg din SUA să redea vocea unei fetiţe de 9 ani, care suferea de o boală, de multe ori fatală
“Te iubesc, mami”. Cum a reuşit un chirurg din SUA să redea vocea unei fetiţe de 9 ani, care suferea de o boală, de multe ori fatală - CNN

„Trebuia să fim foarte foarte atenţi pentru a auzi ce spune”, a declarat mama fetiţei. „Avea o tabletă pe care o folosea pentru a vorbi, dar nu îi plăcea pentru că spunea că are propria ei voce pe care o poate folosi”. 

Ca în cazul multor persoane care suferă de această afecțiune, căile respiratorii și esofagul lui Delayza, tubul care transportă alimentele către stomac, au avut o conexiune anormală, numită fistulă. 

Ea s-a născut „practic fără nicio deschidere prin laringe și nicio deschidere prin partea superioară a traheei”, a spus dr. Derek Lam, otorinolaringolog pediatru la Universitatea de Sănătate și Științe din Oregon, care a fost medicul lui Delayza, încă de la naştere. 

Riscurile pe care le implica operaţia rară

Pe acelaşi subiect

Delayza a suferit o primă intervenţie chirurgicală chiar în a doua zi de viață, pentru stabilizarea căilor respiratorii. Pentru o vreme, inima și plămânii ei cedau aproape zilnic și trebuia să fie resuscitată. „Nu eram atât de sigur că va supraviețui”, a mărturisit chirurgul. După ce i-au fost operate o parte din malformaţii, Delayza putea respira cu ajutorul unui tub în gât, dar cartilajul îi împiedica și corzile vocale să poată vibra pentru a vorbi. Nu era nicio deschidere prin ele. 

“Ar fi putut trăi liniştită cu ajutorul unui tub de respirație, dar fără voce”, a explicat medicul Lam. Însă acesta a fost hotărât să-i ofere o variantă mai bună. Astfel, împreună cu familia, a decis să facă o intervenție chirurgicală rară și complexă pentru a reconstrui laringele fetiţei. A fost o decizie grea, spune Lam, din cauza riscurilor implicate. 

Corzile vocale au rol şi în protejarea căilor respiratorii în timpul deglutiției. Dacă operația nu ar fi decurs bine, i-ar fi putut fi compromise căile respiratorii, interferând cu capacitatea ei de a înghiți. Acest lucru ar crește riscul ca alimentele sau lichidele să intre în plămâni și să provoace o infecție. 

Micuţa a fost operată în toamna anului 2022, chiar înainte de împlinirea vârstei de 9 ani. Intervenţia a durat aproximativ opt ore. El a îndepărtat cartilajul anormal din partea de sus a traheii, a făcut o incizie între corzile ei vocale pentru a se putea mișca și a folosit cartilaj suplimentar de la una dintre coaste pentru a-i construi o nouă cutie vocală mai mare, pe care a atașat-o în partea superioară a traheii. 

Primele cuvinte rostite de Delayza

De asemenea, a introdus un tub rotund numit stent pentru a ține deschis laringele. Stentul a rămas timp de nouă luni, pentru a asigura o vindecare optimă şi pentru a se asigura că niciun țesut cicatricial nu va afecta zona.  

Acum, una dintre corzile vocale ale Delayzei funcționează suficient de bine încât să poată – pentru prima dată – să învețe să vorbească normal.  „Are o coardă vocală care funcționează bine și una care nu, dar pare că este capabilă să compenseze suficient cu cea care funcționează, încât să putem atinge obiectivele pe care ni le dorim”, a declarat medicul care a operat-o.  

După ce s-a vindecat complet, una dintre primele fraze pe care fetiţa le-a învățat a fost: Te iubesc, mami. „Înainte își folosea mâinile pentru a spune "Te iubesc:, dar când a rostit cuvintele pentru prima oară a fost pur și simplu emoţionant”, mărturiseşte mama curajoasei fetiţe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Sanatate » "Te iubesc, mami". O fetiţă de 9 ani din SUA invaţă să vorbească pentru prima dată, după o operaţie pentru o boală, de multe ori fatală