Antena Meniu Search
x

Miracol de Crăciun. Un ucrainean, care a orbit în urma unui accident, şi-a recăpătat vederea după 36 de ani. Nu-şi văzuse niciodată copiii

Înainte cu o săptămână de Crăciun, Serhiy Sydorenko, un ucrainean în vârstă de 56 de ani, şi-a recăpătat vederea după o operaţie de cornee, în Polonia. Serhiy a orbit în urma unui accident suferit în timpul pregătirii militare în armata sovietică în 1986, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 23.12.2023, 15:32

Miracol de Crăciun. Un ucrainean, care a orbit în urma unui accident, şi-a recăpătat vederea după 36 de ani. Nu-şi văzuse niciodată copiii
Miracol de Crăciun. Un ucrainean, care a orbit în urma unui accident, şi-a recăpătat vederea după 36 de ani. Nu-şi văzuse niciodată copiii - The Guardian

Anul trecut, în preajma Crăciunului, Serhiy Sydorenko a primit un cadou nesperat: după 36 de ani de întuneric, bărbatul şi-a recăpătat vederea, după ce a orbit în urma unui accident. Pentru prima dată a reuşit să-şi vadă copiii, deja adulţi, şi soţia.  

Când asistentele i-au scos pentru prima dată bandajele, la câteva ore după operație, tot ce a putut vedea era lumina puternică din salon. Apoi, asistentele i-au pus picături în ochi şi l-au bandajat din nou.   

Câteva ore mai târziu, i le-au scos din nou, iar Serhiy a putut distinge conturul neclar al chipului unei asistente. A doua zi, Serhiy s-a ridicat singur din pat şi a început să exploreze camera. Tot atunci l-a văzut pe medicul care l-a operat şi, pentru prima dată în 36 de ani, a reuşit să vadă chipul soţiei. Copleșit de emoție, tot ce a putut spune a fost: „Văd!”. Tot acum a zărit pentru prima dată chipurile copiilor săi. A fost un moment la care visase de aproape patru decenii.  

O nouă şansă la viaţă, în Polonia

Serhiy și-a pierdut vederea într-un accident în timpul pregătirii sale militare în armata sovietică în 1986. S-a căsătorit cu Tamara în 1991. În ciuda dizabilităţii, bărbatul nu s-a dat bătut. A devenit campion la judo, câștigând bronzul paralimpic în 2008. În toți acești ani, Serhiy s-a simțit iubit și sprijinit, dar ceva tot lipsea din viața lui. A călătorit în toată lumea pentru competiţiile de judo, dar nu a reuşit să vadă niciun loc în care a ajuns.  

Când Rusia a invadat Ucraina, cuplul și-a părăsit orașul natal Jîtomir, la vest de Kiev, și s-a mutat în orașul polonez Poznan împreună cu fiica lor, Margarita. Acolo, Serhiy a auzit despre un medic care a efectuat transplanturi de cornee la Katowice. La mijlocul lui decembrie, a fost programat la operaţie. După câteva zile petrecute în spital, Serhiy a fost externat în dimineața zilei de 24 decembrie 2022, cu vederea complet restaurată la ochiul drept. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Miracol de Crăciun. Un ucrainean, care a orbit în urma unui accident, şi-a recăpătat vederea după 36 de ani. Nu-şi văzuse niciodată copiii