Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Accidentul vascular cerebral face ravagii în România. Zilnic, peste 140 de români sunt răpuşi

Accidentul vascular cerebral, o boală care poate fi prevenită, diagnosticată şi tratată în timp util, face ravagii în ţara noastră.

de Redactia Observator

la 31.10.2017 , 22:16

Accidentul vascular cerebral, o boală care poate fi prevenită, diagnosticată şi tratată în timp util, face ravagii în ţara noastră. 60 de mii de români sunt diagnosticaţi anual cu AVC, şi doar puţin peste 30% ajung să se recupereze complet. Restul, fie mor, fie rămân cu sechele grave, pentru că statul nu are bani pentru proceduri salvatoare. 

Accidentul vascular cerebral, o boală prevenibilă, dar şi tratabilă, plasează România pe locul III în Europa, atât la incidenţă cât şi la mortalitate. Cu toate acestea, nu există programe de prevenţie sau de recuperare. Cel mai grav este însă că România are puţine centre specializate, iar medici instruiţi şi mai puţini. 

Doar 90 de zile de îngrijire la domiciliu sunt decontate de stat. Practic, şanse de recuperare completă au doar cei care îşi permit să apeleze la firmele private.

Vezi și

Un buget de milioane, care ar trebui să acopere cel puţin cinci ani de şedinţe specializate de fizioterapie, logopedie şi consiliere psihologică. Pentru care statul... n-are bani. Dar are planuri cu fondurile europene. 

Accidentul vascular cerebral omoară anual peste 54 de mii de români care fie nu ajung la timp în centre specializate, fie sechelele sunt atât de grave încât duc într-un timp scurt la deces. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Accidentul vascular cerebral face ravagii în România. Zilnic, peste 140 de români sunt răpuşi