Antena Meniu Search
x

Adopţia unui copil în România. Procedură, durată, costuri şi alte informaţii utile

Dacă 1 iunie reprezintă Ziua copiilor de pretutindeni, 2 iunie este Ziua copiilor adoptaţi şi, din păcate, România este campioană europeană la numărul de copii care trăiesc în sistemul de protecţie al statului, asta şi pentru că adopţia unui copil în România reprezintă un proces extrem de stufos.

de Redactia Observator

la 21.04.2023, 12:51

Zeci de mii de copii sunt disponibili pentru a fi adoptaţi în România
Zeci de mii de copii sunt disponibili pentru a fi adoptaţi în România - Profimedia
  • Zeci de mii de copii sunt disponibili pentru a fi adoptaţi în România.

Zeci de mii de copii din România sunt, în continuare, disponibili pentru a fi adoptaţi. Disponibili pentru a fi adoptaţi este, totuşi, mult spus, pentru că cei mai mulţi dintre ei nu au dosarele finalizate, iar numărul de români atestaţi pentru adopţie este şi mai mic. 

În 2021, doar aproximativ 1.500 de copii au fost adoptaţi, iar în 2022 numărul de adopţii este unul relativ asemănător. Problema este că mulţi copii dintre cei instituţionalizaţi fug din centrele de plasament, ajung în stradă şi autorităţile nu mai dau de ei.

Acte necesare pentru adopţia unui copil în România

Pentru a ajunge să adopte un copil, românii au de depus un dosar plin, fiind necesare numeroase documente care să ateste atât posibilitatea de a creşte copilul respectiv din punct de vedere financiar, cât şi existenţa condiţiilor corespunzătoare pentru creşterea unui copil.

Pe acelaşi subiect

Vorbim despre o copie a buletinului sau a cărţii de identitate, o copie a certificatului de naştere, o copie a certificatului de căsătorie, certificatul de cazier judiciar, copie de pe titlul de proprietate sau alt document care să ateste dreptul de folosință a locuinței, adeverinţă de venit, adeverinţă medicală, etc.

Vorbim inclusiv despre o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că persoana respectivă a locuit efectiv şi continuu pe teritoriul României în ultimele şase luni, dar şi despre o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că solicitantul sau solicitanţii nu au fost decăzuţi din drepturi părinteşti şi nu au copil sau copii în sistemul de protecţie socială.

Atestatul de părinte adoptator pentru adopţia unui copil în România

Un prim pas pe care românii care vor să adopte un copil trebuie să-l facă este obţinerea unui atestat de părinte adoptator. Cum era de aşteptat, procesul este unul extrem de stufos. Pe lângă clasicul dosar plin cu documente, de la copii de pe actele de identitate până la adeverinţele de venit şi cele care să ateste caracterizări efectuate de unii colegi, şefi şi subalterni de la locul de muncă, vorbim şi despre o evaluare.

Şi nu orice evaluare pentru că, totuşi, este în joc viaţa unui copil. Prin intermediul evaluării sunt analizate caracteristicile psihologice, sociale, medicale, etc, atât a persoanelor care solicită efectuarea unei adopţii, cât şi a rudelor.

Ce este lista de copii greu adoptabili 

Puţini ştiu că în evidenţele autorităţilor există o listă de copii greu adoptabili, dintre cei care sunt disponibili pentru a fi adoptaţi. Vorbim aici, în general, despre copii care au o vârstă mai mare, copii în cazul cărora au trecut mai mult de nouă luni de când s-a stabilit că pot fi adoptaţi, dar responsabilii nu au găsit familii potrivite, dar şi despre copii care au anumite probleme de sănătate ori copii care au trăsături evidente ale unei anumite etnii.

În cazul acestor copii, ajunşi pe lista de copii greu adoptabili, şansele de reuşită pentru o adopţie scad pe zi ce trece, fiind puţine cazurile în care aceşti copii îşi găsesc părinţi.

Care sunt condiţiile pentru adopţia unui copil

Românii care caută să adopte un copil trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Pe de o parte vorbim despre condiţiile să zicem organizatorice, documente, stare de sănătate, venit, etc. Pe de altă vorbim despre condiţii de caracter.

Pentru că autorităţile au obligaţia să descopere familia cea mai potrivită pentru necesităţile copilului. Din acest motiv se fac evaluări, rapoarte care să ateste eventuala potrivire cu copilul şi, în cele din urmă, se poate acorda inclusiv un concediu de acomodare, pentru a uşura acomodarea copilului în noul mediu.

Ce drepturi au cei care au adoptat un copil

Pe lângă aşa-numitul concediu de acomodare, prin care să se uşureze acomodarea copilului în noul mediu, românii care adoptă un copil au şi anumite drepturi financiare, respectiv stimulente prin care s-a încercat încurajarea adopţiilor.

Vorbim de un stimulent financiar de 900 de lei pe lună, prin care s-a încercat încurajarea copiilor care au deja mai mult de şase ani, dar şi un sprijin de 1.500 de lei, acordat anual, în cazul în care copilul are o problemă de sănătate şi necesită servicii de recuperare sau reabilitare medicală, psihologică sau de altă natură.

Cât timp este valabil atestatul de părinte adoptator

Iniţial, atestatul de părinte adoptator a fost valabil pentru o perioadă de doi ani. Ulterior, respectiv în 2021, s-a decis prelungirea valabilităţii de la doi ani la cinci ani, tocmai pentru a uşura, într-o oarecare măsură, procesul de adopţie a unui copil. 

A fost doar una dintre măsurile luate pentru a uşura procesul de adopţie a unui copil. O altă măsură luată atunci a fost renunţarea la căutarea rudelor copilului pe parcursul procesului de adopţie. Rudele copilului ar urma să fie căutate o singură dată, la intrarea copilului în sistemul de protecţie specială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Adopţia unui copil în România. Procedură, durată, costuri şi alte informaţii utile