Antena Meniu Search
x

Aflatoxina, daunatoare si pentru afaceri

Laptarii se plang ca-si vand marfa pe nimic. Dupa ce au aruncat tone de lapte pe camp, producatorii sunt acum pusi la zid de procesatori. Sunt nevoiti sa vanda laptele mai ieftin, pentru ca oferta in piata este mare.

Vezi și

Pentru ca nu vor avea bani, cei mai multi se tem ca vor ajunge restantieri la banci.

Scandalul laptelui cu aflatoxina a distrus sperantele fermierilor de a ramane in piata. Ioan Cristolovean se numara printre cei care se gandesc cu groaza la evolutia afacerii in acest an. A pierdut mii de euro in doar cateva saptamani.

 “Am avut cateva nopti in care m-am gandit foarte clar ce sa fac, sa continui? Tot ce am, casa, este amanetat la banci”, spune el, disperat.

Mai mult, producatorii au inceput sa vanda laptele pe nimic. “Acum vorbim de 1,3 lei pe litru de lapte, undeva se discuta de 1,20 incepand cu aprilie, mai depinde de perioada pe care o negociem”,s pune Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine.

Un pret mic, spun fermierii. Pentru a putea sa-si recupereze costurile de productie, laptele ar trebui vandut la cel putin 1 leu si 50 de bani. Spre comparatie, in Olanda, laptele fermierilor este vandut la un pret de 3 ori mai mare. Procesatorii spun ca nu pot plati mai mult pentru ca si ei au avut pierderi uriase.

In aceasta saptamana, consumul de lapte a fost reluat. Autoritatile linistesc in continuare populatia si spun ca, in prezent, nu mai exista niciun pericol.

Un roman consuma, in medie, un pahar de lapte pe zi. Asta in timp ce unii europeni beau cativa litri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Aflatoxina, daunatoare si pentru afaceri